Mijn meest bijzondere reisbestemmingen.

In dit artikel kijk ik terug op bestemmingen die om verschillende redenen veel indruk op me hebben gemaakt. Hou jij wel van een bijzondere bestemming? Laat dit artikel je inspiratiebron zijn!

Dus bij deze; in willekeurige volgorde;

Saoedi-Arabië

Het land dat altijd gesloten was voor niet moslims ging eind 2019 dan eindelijk open voor ons westerse zielen. Vlak nadat het land zijn deuren geopend had, ging ik er heen om het land te zien voor wat het was. Toerisme kenden ze nog niet. Vrouwen mochten net 2 jaar auto rijden, en het land had net zijn eerste festival georganiseerd, wat betekende dat er in het openbaar muziek gedraaid mocht worden. Het land waar de scheiding van de seksen zo strikt was als de sharia wetgeving voorschreef en waar het ritme van de dag bepaald werd door de gebedstijden. Maar o, wat werden we hartelijk verwelkomd!

Lees ook: Rondreis door Saoedi-Arabië; dit moet je zien.

Transnistrië

Transnistrië is een land dat geen land is. Het gebied hoort officieel bij Moldavië, terwijl het een apart bestuur, grensovergang en een eigen valuta heeft. In Transnistrië leeft men nog alsof het gebied onderdeel is van de Sovjet-Unie. Die bestaat toch niet meer? Nee, precies! Het gebied wordt grof gesponsord door Moeder Rusland, hoewel zelfs die het niet officieel erkennen.

Lees ook: Moldavië: tips voor het minst bezochte land van Europa

Turkmenistan

De hoofdstad Ashgabat voert de lijsten aan in het Guinness Book of Records; het telt de meeste witte marmeren gebouwen, de hoogste fontein en meeste standbeelden. In de stad zijn alleen witten en zilveren auto’s welkom, want dat ziet er beter uit en men moet elke dag zijn auto wassen op straffe van een boete. Het land met ministeries van paarden en tapijten wordt aangestuurd door een dictator die al enige tijd spoorloos is. Verder kun je er een gaskrater bezoeken die al decennia lang in de fik staat. Als je er rondreist, kijkt men je verbaasd aan. Er komen hier nog minder toeristen per jaar dan in Noord-Korea.

Lees ook: De bizarre wereld van Turkmenistan

Westbank, Palestina

Een gebied dat volledig omringt wordt door een muur en waar je vluchtelingenkampen kunt vinden, die er al sinds 1946 staan. Een gebied waar 300 Israëli’s worden bewaakt door 3000 militairen en waar onderlinge pesterijen aan de orde van de dag zijn. De spanningen zijn dagelijks voelbaar, maar de gastvrijheid is ongekend. De Palestijnen vertellen je graag hun verhaal. Soms vliegen de molotov-cocktails je om de oren, maar vaker word je uitgenodigd op de thee.

Lees ook: Bethlehem; waar de geboorte van Jezus slechts een bijzaak is.

Cuba

Als je je ooit hebt afgevraagd hoe het leven van je ouders vroeger was, ga dan lekker naar Cuba. Daar ga je zo 50 jaar terug in de tijd. Een land waar boodschappen doen nog een hele uitdaging is als je geen bonnen hebt en waar ze tot voor kort nog een speciale munteenheid voor toeristen hadden. Het is de ideale digitale detox, want wifi is er nauwelijks aanwezig. Wat er wel volop aanwezig is, is muziek. Warm die heupen maar op!

Lees ook: Waarom je nu naar Cuba op vakantie moet

Rwanda

Mijn lijst kan niet compleet zijn zonder een land in Afrika. Wat tot de dag van vandaag nog steeds mijn favoriete continent is. Rwanda wordt ook wel het Zwitserland van Afrika genoemd. Het land wordt strak geregeerd, maar staat ook bekend om zijn innovaties en milieuwetgeving (plastic zakken zijn bijvoorbeeld verboden). En dat terwijl het land een recente bloedige geschiedenis kent. Er is veel moeite gestopt in het ‘samen helen’ van het land en dat lijkt z’n vruchten af te werpen.

Kirgizië

Als er 1 land mooi is, dan is het Kirgizië wel. De omschrijving ‘fantastische natuur’ dekt niet eens de lading. Slapen in yurts bij de nomaden en uitgenodigd worden voor een partijtje geitenpolo vormt nog maar de basis van je reis. Met een oud Sovjet legervoertuig langs de randen van de afgrond de bergen in gereden worden om daar op 3500 meter een gletsjermeer te zien is een absolute adrenalinekick.

Lees ook: Dit zijn de hoogtepunten voor je reis door Kirgizië

Nagorno Karabach/Artsakh

Dit gebied tussen Armenië en Azerbeidzjan wordt al decennia lang beheerst door een conflict. Door verschillende oorlogen in het verleden en herverdeling van grond, door onder andere de Sovjet-Unie zijn zowel Armenië als Azerbeidzjan ervan overtuigd dat het stuk land van hen in. Er woonde tot 2020 met name Armeniërs en het werd volop gesteund door Armenië. Na jarenlang een Koude Oorlog te hebben gevoerd, brak het gevecht in 2020 dan weer echt uit en is het nu in Azerbeidzjaanse handen. Ik was er in 2019 en was diep onder de indruk van de geschiedenis van de manier waarop mensen het leven zo goed mogelijk probeerden op te pakken. In dorpen die volledig overhoop geschoten waren, zag je toch herder lopen die hun vee te eten wilden geven. Ik hoop dat het er snel weer rustig wordt.

Lees ook: Reizen naar het conflictgebied Nagorno Karabakh

Tsjernobyl, Oekaïne

Hoewel ik als jonge godin (uhum) de ramp zelf niet meegemaakt heb, kent iedereen het verhaal van Tsjernobyl. De nucleaire ramp heeft wereldwijd impact gehad. Om te zien hoe het er nu uitziet en vooral om te leren over nabijgelegen stad Pripyat was op z’n minst gezegd indrukwekkend te noemen. Een stad die zoveel potentie had, is veranderd in een volledige spookstad.

Lees ook: Hoe is een reis naar Tsjernobyl nu echt?

Was waren de mooiste bestemmingen waar jij ooit geweest bent?

Advertentie

Een gedachte over “Mijn meest bijzondere reisbestemmingen.

  1. Elizabeth zegt:

    Mooie en bijzondere bestemmingen! Van je lijstje staan er zeker ook nog op mijn lijst. Turkmenistan lijkt me wel heel moeilijk om een visa te krijgen. Hoe is het jullie gelukt?

    Mijn bijzondere bestemmingen zijn Syrië (vlak voordat er oorlog uitbrak), Libanon, Transnistrië, DR Congo, Tsjernobyl, El Salvador, Senegal en Rwanda. En ook nog wel een paar bijzondere situaties meegemaakt in andere landen. 😅

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s