Reizen naar het conflictgebied Nagorno Karabakh

* Dit artikel stamt uit 2019. Laat je in Armenië goed informeren over de huidige veiligheidsrisico’s.*

Als je naar de Kaukasus gaat, wil je wellicht ook een bezoekje brengen aan het conflictgebied Nagorno Karabakh (of Artsakh, zoals de Armenen het noemen). Dit stukje land is al een aantal decennia lang onderdeel van de strijd tussen Azerbeidzjan en Armenië. Officieel is het land van Azerbeidzjan, maar er wonen nagenoeg alleen Armenen. Na een oorlog tussen 1991-1994 heerst er momenteel een ‘staakt het vuren’. Het is niet alleen een erg interessant gebied vanwege de politieke geschiedenis, maar ook een heel mooi gebied met veel natuurschoon.

In dit artikel geef ik je de voornaamste informatie over het reizen naar dit gebied.

Is het veilig?

Ja! Als je op de website van Buitenlandse Zaken kijkt, zie je dat dit gebied roodgekleurd is. Dit betekent ‘niet reizen’. Gelukkig is rood mijn lievelingskleur. Nee, zonder gekheid; het is veilig om te reizen in NK, zolang je niet te dicht bij de grens komt. Je kunt ook met een tour gaan als je dat fijner vindt. Persoonlijk raad ik dit zelfs aan omdat je op deze manier veel meer informatie krijgt over het gebied. Neem de informatie wel een beetje met een korreltje zout, want het verhaal is lichtelijk gekleurd. Ik ben zelf met One Way Tour geweest. Zeer betaalbaar, maar je zit wel met veel Armenen in de bus.

Hoe kom ik er?

Je kunt alleen naar dit gebied reizen vanuit Armenië. Artsakh valt momenteel onder de bescherming van Armenië en je kunt er niet heen vanuit Azerbeidzjan (ook al ligt het officieel op Azerbeidzjaans grondgebied). Vanuit Yerevan gaan er wekelijks een aantal tours, maar je kunt het ook met de auto bereiken.

Heb ik een visum nodig?

Sinds 2019 hoef je geen visum meer te hebben voordat je naar Artsakh gaat. Je moet je wel even melden bij binnenkomst en een formulier invullen. Je krijgt je gratis ‘visum’ op een los papiertje, zodat niemand weet dat je er geweest bent.

Kom ik daarna Azerbeidzjan nog binnen?

Uhm….officieel ben je voor Azerbeidzjan een persona non grata (onwelkom persoon) na een bezoek aan Nagorno Karabakh, maar aangezien het niet in je paspoort staat, hoeven ze het niet te weten. Als je echt het zekere voor het onzekere wilt nemen, ga dan eerst naar Azerbeidzjan en daarna naar Armenië, dan heb je sowieso geen problemen.

Hoe zijn de voorzieningen in Artsakh/Nagorno Karabakh?

Prima! Je hebt er alles wat je nodig hebt, zeker in de hoofdstad Stepanakert. Pinautomaten, hotels, restaurants etc. Het is echter niet zo berekend op toerisme, dus het is allemaal wat duurder en vrij basis.

Wat moet ik dan vooral zien?

De hoofdstad Stepanakert is een goede uitvalsbasis om het meeste te zien. Breng een bezoekje aan Agdam. Deze eens zo grote stad is geheel vernietigd in de strijd en er wonen nu nog maar 15 mensen. Dit zijn voornamelijk boeren die het vruchtbare land bewerken. Het history museum in Stepanakert is niet super sprankelend, maar het geeft je een goed beeld van de regio en de gratis (!) Engelse tour geeft je alle informatie over het stukje land. Als je van oude gebouwen houdt, ga dan naar Tigranakert castle, Mayraberd fortress en het Dadivank klooster. Voor natuur zit je goed in Jdrduz en Hunot canyon, Zontikner.

Mocht je nog verdere vragen hebben over reizen door Artsakh/Nagorno Karabakh, laat dan een bericht achter in de comments. Ik help je graag!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s