Wat je niet mag missen tijdens je reis door Armenië

Armenië is wellicht niet het eerste land waar je aan denkt bij het plannen van je volgende vakantiebestemming, maar het land is zeer veelzijdig, heeft prachtige natuur en ontelbaar veel oude klooster. En het is goedkoop. Heb ik al gezegd dat het goedkoop was? Dat dus.

Zonder gekheid, reizen naar Armenië is een absolute aanrader en kan makkelijk gecombineerd worden met een bezoekje aan Georgië en eventueel Azerbeidzjan.

Wat moet je dan zien in dit land? Nou, dat lees je in dit artikel.

Geen stad zonder hoofdstad en Jerevan is een hele fijne stad om een paar dagen te vertoeven. Het is een van de oudste steden ter wereld. Je ziet hier nog veel oude Sovjet gebouwen, maar de stad is sfeervol en compact. Het meeste wat je wilt bezoeken ligt op loopafstand. Echt must-sees hier zijn het genocide-museum (om de trip maar meteen gezellig te beginnen) en de cognac-brouwerij.

Rebuplic Square is een goede plek om te beginnen in de stad. ’s Avonds zetten ze de fonteinen aan met allerlei lichtje en krijg je een ware light show. Een bezoekje aan de grote trappen bij Cascade kun je eigenlijk niet overslaan en ook de blauwe moskee is zeker de moeite waard. Verder is Armenië een echt wijnland, dus vergeet niet af en toe een glaasje/flesje te bestellen.

Vanuit Jerevan kun je gemakkelijk een dagtrip maken naar Khor Virap; een klooster op een heuvel van waar je op een heldere dag prachtig uitzicht hebt over de Ararat berg in Turkije. Men zegt dat Noah’s Ark hier gestrand is. Dat is uiteraard nooit bewezen.

Andere goede dagtrips zijn het klooster bij Noravank of een bezoekje aan Lake Sevan. Dit meer is helder blauw en is omgeven door bergen.

Vanaf Lake Sevan kun je ook doorrijden naar Dilijan. Dit idyllische stadje heeft wederom mooie kloosters (want waar vind je ze niet in Armenië), maar is ook een leuke plek om een nachtje de spenderen. De omgeving van Dilijan wordt ook wel het Armeense Zwitserland genoemd vanwege de valleien en bergen. Dit is een goede plek om te hiken.

In het zuiden van het land vind je wederom een prachtig klooster; Tatev. Dit klooster ligt op een berg en het uitzicht is werkelijk adembenemend. Je kunt hier heen met de langste kabelbaan ter wereld. Ze zeggen dat dit de snelste route naar het klooster is, maar de wachttijden kunnen oplopen en er is soms vertraging als het weer niet denderend is. Het is sowieso een goed idee om het weer te checken van te voren, want op een bewolkte dag mis je de helft van het uitzicht.

Vanuit Tatev kun je doorrijden naar het conflictgebied Artsakh (Nagorno Karabakh). Dit gebied ligt officieel op Azerbeidzjaanse grond, maar wordt bewoond door Armenen. Tussen 1991-1994 heerste hier een oorlog en sindsdien is er een ‘staakt-het-vuren’. Momenteel is het veilig om hier heen te reizen en zeer interessant als je van politiek en geschiedenis houdt. Daarnaast is het ook een heel mooi gebied als je van natuur houdt. Meer over dit gebied lees je in dit artikel.

Vanuit Jerevan kun je gemakkelijk de bus of de trein nemen naar Tbilisi, Georgië om meer van de Kaukasus te zien.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s