persepolis iran

Kun je als vrouw alleen door Iran reizen?

Deze vraag heb ik meerdere keren gehad voordat ik aan mijn reis door Iran begon. Uiteraard heeft iedereen zijn eigen ervaringen en maakt het ook uit hoeveel reiservaring je al hebt. Het antwoord op deze vraag is dan ook gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring. Als jij het anders beleefd heb, hoor ik dat uiteraard graag (man, wat een disclaimers..Enfin).

Spoiler-alert: het antwoord is: ‘Ja, maar..’

Laten we het reizen als vrouw even lekker categoriseren, dat is wel net zo overzichtelijk.

Veiligheid

Iedereen zal je vertellen dat Iran super veilig is en dat de mensen uitermate vriendelijk zijn. Dit ga ik ook zeker niet ontkennen, want de mensen zijn enorm gastvrij, je zult regelmatig thuis worden uitgenodigd of eten of drinken aangeboden krijgen door de Iraniërs.

Het is echter daardoor soms wat lastig in te schatten of mensen gewoon gezellig een praatje met je willen maken of dat ze ergens anders op uit zijn. Als vrouw alleen zullen de mannen als vliegen op stroop op je afkomen. Soms willen ze een babbeltje maken, soms een tapijt verkopen en soms denken ze dat je wel in bent voor iets ‘meer’. Juist omdat het meerderendeel zo vriendelijk is, is het moeilijk de rotte appels op tijd te spotten, maar blijf verstandig en luister naar je gevoel. Overigens acht ik de kans dat je beroofd wordt groter in Amsterdam dan in de straten van Iran.

Kleding

Dat is zeg maar echt een dingetje. Ik dacht; ik moet gewoon bedekkende kleding aan en had vooral strak zittende shirts in m’n backpack zitten. Je moet ruimzittende kleding aan die jou mooie vrouwelijke vormen verhullen (en er moet iets over je wulpse billen vallen). Een hejab is verplicht, je moet dus een hoofddoek op. Mocht je net zoals ik een eigenwijze pony hebben die er toch altijd onderuit steekt, dat is geen probleem. Blijkbaar zijn voeten ook niet sexy, want slippers zijn ook prima.

Als je een moskee of een heilige plek betreed is deze hoofddoek en verkapte omajurk soms niet voldoende. Dan moet je een chador aan. Dit is een soort onesie, maar dan anders. Je hoeft dit niet zelf aan te schaffen, ze hebben er altijd nog wel eentje voor je liggen.

Omgangsvormen

In Iran zijn vrouwen en mannen veel meer gescheiden dan wij gewend zijn. In moskeeën zijn er aparte ingangen en gebedsruimtes. Als het hier druk is, staan er soms politiemannetjes de mannen en vrouwen in de juiste richting te wijzen. Omdat ze de vrouwen niet direct mogen aanraken, gebruiken ze een soort plumeau als verlengstuk. Denk dus niet dat ze je even willen afstoffen.

Ook in het openbaar vervoer is er een tweedeling. Zo is er een aparte wagon in de metro en trein voor vrouwen (je mag wel bij de mannen in) en ook zijn de mannen en vrouwen in de bus opgesplitst (wij vrouwvolk zitten achterin). Mijn tip is; volg gewoon de lokale vrouwen. Waar zij instappen doe jij dat ook en in het openbaar vervoer ga je gewoon naast een andere vrouw zitten, dan kan het haast niet mis gaan.

Mannen nemen het initiatief als ze je de hand willen schudden. Als je geen hand krijgt, steek hem dan ook niet uit. Ze zullen waarschijnlijk met hun hand over hun hart strijken als begroeting.

Transport

Transport in Iran is zeer goed geregeld. Naar elke grote stad gaan er meerdere keren per dag bussen en soms ook treinen. Op de stations roepen ze wat bestemmingen naar je, je geeft aan waar je heen moet en in de meeste gevallen wordt je naar een loket gestuurd en richting de bus gewezen. De bussen zijn prima, maar hebben niet altijd een wc. Bedenk dus goed wanneer je je laatste toiletbezoek doet. De bussen zijn volkomen veilig en eenmaal aangekomen bij de stad van bestemming ga je op zoek naar de taxi-standplaats. Er zijn altijd wel wat mannetjes die je ook wel mee willen nemen, maar een officiële taxi is altijd veiliger en bijna altijd goedkoper.

Geld

Geld in Iran is ook zo’n dingetje. Je kunt er namelijk niet pinnen of met je creditcard betalen. Dit betekent dat je je volledige budget in dollars of euries mee moet nemen. Als je het onprettig vindt om met zoveel geld rond te lopen, kun je het op een toeristische bankrekening storten (MAH card). Je krijgt dan een pinpas, die je gewoon kunt gebruiken zoals je gewend bent. De kaart kost ongeveer 20 euro en de wisselkoers is niet altijd even gunstig, maar het kan je een veilig gevoel geven. Ik heb mijn geld overigens altijd bij me gehad of in mijn travelsafe in mijn hostel opgeborgen.

Reizen in Iran als vrouw alleen is zeker goed te doen. Je zult het meeste last hebben van mannen die constant met je willen praten. Gelukkig zijn er veel meer soloreizigers en heb je hier veel minder last van als je met z’n 2en of 3en op pad gaat. Dus zoek een buddy en enjoy!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s