Hiken Albanië

Hiken in Albanië; Valbona naar Theth

Wist je dat je heel goed kan hiken in Albanië? In het noorden van het land liggen de Albanese Alpen en dat is een prachtig gebied om een of meerdaagse hikes te maken. De bekendste is wellicht de hike van Valbona naar Theth. Deze tocht gaat door ruige natuur en om er te komen, moet je ook nog eens een indrukwekkende veerbootrit over Lake Koman nemen. Denk jij er aan deze wandeling te gaan maken? Ik vertel je alles wat je moet weten.

Hoe lang duurt de tocht?

Het hele rondje duurt ongeveer 3 dagen; 1 dag om van Shkodra naar Valbona te komen (via Lake Koman), 1 dag voor de hike van Valbona naar Theth en 1 dag om terug te keren van Theth naar Shkodra.

De wandeling zelf duurt ongeveer 5-7 uur, maar kan een stuk langer duren als je je slaapplek niet goed hebt uitgezocht. Veel mensen kiezen ervoor om het eerste deel van de wandeling door het rivierbed in Valbona over te slaan en met een 4WD iets verderop te worden afgezet. Als je echt heel veel van wandelen houdt, kun je ook besluiten dit te wandelen, maar het is niet heel spannend, loopt niet heel prettig en dit is het enige deel waar de weg niet heel lekker is aangegeven.

Hoe vind ik de weg?

Deze tocht is goed aangegeven. Je volgt de witte met rode strepen en het wijst zich vanzelf. Zelden zo’n goed aangegeven wandelroute gezien. Daarnaast zul je ook wandelaars in tegengestelde richting tegenkomen, dus je kunt het altijd even vragen, maar eigenlijk is er nergens twijfel.

Hoe moeilijk is de tocht?

De bergen zijn maximaal 2694 meter hoog, dus je zult niet zo snel last van hoogteziekte krijgen. De wandelpaden zijn over het algemeen prima. Er zijn enkele punten waar je niet uit moet glijden, maar het meeste ‘wegdek’ is goed te belopen. Het kan wel af en toe vrij stijl worden, dus je zult je hartslag lekker omhoog krijgen. Beginnende hikers kunnen deze toch prima lopen, hou er dan wel rekening mee dat je er wat langer over doet. En owja, doe wandelschoenen aan. Het hoeft niet super profi te zijn, maar doe t niet op je All Stars.

Waar slaap ik?

Dit komt nogal nauw want het bepaalt de lengte van je wandeling. Zowel Valbona als Theth zijn redelijke uitgestrekte dorpen en een guesthouse iets verderop kan zo een uur extra bij je wandeling op betekenen. Kijk dus goed waar je guesthouse precies ligt en hoever dit van de route af ligt. Er is niks zo vervelend als een uur moeten zoeken naar je guesthouse als je al helemaal kapot bent na een dag hiken, trust me.

Hoe kom ik aan eten?

Onderweg is er weinig te bikken, dus zorg dat je wat eten voor lunch bij je hebt (kopen in Shkodra) en wat eten voor noodgevallen. Je ontbijt en avondeten kun je bij je guesthouse krijgen in Valbona en Theth, maar verder is eten schaars. Tijdens de hike zul je 2 cafeetjes tegenkomen, hoewel dat woord wellicht een overstatement is. Je kunt er in ieder geval je water bijvullen en wat te drinken kunnen krijgen.

Wat neem ik mee?

Zo min mogelijk! Want wat je meeneemt zul je de hele weg moeten dragen. Als je in guesthouses blijft slapen, is het meeste al geregeld (eten, dekens etc.) Neem in ieder geval mee: zonnebrandcreme, regenjasje, wandelkleren en warme kleren voor ’s avonds, wat snacks en een paar liter water.

Waar laat ik mn spullen?

Het liefst laat je zo veel mogelijk spullen in Shkodra. Bij bijna alle ho(s)tels in Shkodra kun je je koffer of backpack achterlaten en een paar dagen later weer ophalen.

Hoe kom ik er en hoe kom ik er weer weg?

Met de auto is het moeilijk te bereiken, veel wegen zijn slecht en alleen met een 4WD en goede rijskills is het te bereiken. Het beste kun je de nacht ervoor in Shkodra slapen. Vanuit daar is het makkelijk om vervoer te regelen. De ho(s)tels kunnen je vaak vervoer voor het hele rondje aanbieden. Een bus komt je ophalen in Shkodra en brengt je naar de ferry voor Lake Koman. Aan de andere kant van het meer in Fierze wordt je weer door een busje opgepikt en naar je verblijfplaats in Valbona gebracht. Als je een paar dagen later wilt worden opgehaald in Theth kun je het nummer bellen dat je van je ho(s)tel hebt gekregen en wordt je weer terug gebracht naar Shkodra. Allemaal vrij comfortabel en kost je ongeveer 20 euro per persoon voor het hele rondjes.

Is het leuk?

Zoals de plaatjes in dit artikel al doen vermoeden is het een ongelooflijk mooi gebied. Heerlijk om even weg te zijn van de wereld en met alleen je rugzakje door de natuur te lopen. De wandeling was redelijk pittig qua klimwerk, maar verder goed te doen. Ik was er in de zomer en kwam zeker andere wandelaars tegen, maar het was er niet heel erg druk. Een prachtige wandeling door Albanië dus!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s