plafond isfahan

De klassieke reisroute in Iran

Heb je altijd al eens een reis willen maken naar Iran, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? De klassieke route is makkelijk te bereizen en je komt langs de parels van Iran. Reis je als vrouw alleen, dan is deze route ook heel geschikt!

Iran is groot en divers. Je vindt er bergen, groen en grote steden. Waar te beginnen, zou je denken? Ik neem je mee langs de klassieke route waar je ongeveer 3 weken voor nodig hebt. Ideaal als (zomer)vakantie dus.

Lees ook; Kan ik alleen als vrouw door Iran reizen

Startpunt; Teheran

Het makkelijkst is on in Teheran te beginnen aangezien daar de meeste vluchten heen gaan en je daar ook je e-visum in te wisselen.

Teheran is niet heel mooi, maar heeft een aantal interessante stops, zoals de oude verlaten Amerikaanse ambassade, Golestan Palace en de Grand Bazaar (voor als je kleding toch niet helemaal correct is). Ga rond zonsondergang naar de Tabiat brug. Hier is het een en al zien en gezien worden.

Kashan

Vervolgens neem je de bus naar Kashan. Je hoeft niks te boeken. Als je naar het station gaat, slingeren de mensen daar wel een aantal namen van steden naar je hoofd tot ze bingo hebben en wijzen ze je de weg naar het juiste loket. Zo gaat dit eigenlijk bij elk busstation vanaf nu.

Kashan is vooral mooi vanwege zijn authentieke huizen. Je waant je hier in een hele andere wereld. Vanaf Kashan kun je naar het omliggende dorpje Abyaneh. Dit dorp dat van modder gemaakt lijkt te zijn maakt een goede dagtrip. Je kunt deze dagtrip combineren met een bezoek aan Bag-e Fin, bijzondere tuinen.

Isfahan

Je volgende stop is een van de indrukwekkendste steden van Iran. Begin bij het imposante plein Nash-e Jahan (Iman). Aan dit plein vind je meerdere moskeeën. Ik raad je ze aan ze allemaal te bezoeken, want de een is nog imposanter dan de andere. Een bezoek aan de So-o Seh Pol brug is ook een must. Vooral rond zonsondergang is dit de plek voor jonge stelletjes en de jeugd. Maar dwaal vooral ook even door bazaar en vergeet niet je souvenirs in te slaan

Yazd

Waar Isfahan vrij druk en toeristisch is, is Yazd een oase van rust. Het centrum van de stad is een groot doolhof. Loop door het labyrint en laat je gidsen door de windtorens. Vanuit hier kun je ook makkelijk de woestijn in, mocht je dat willen.

Shiraz

Als laatste doe je Shiraz aan. Naast Teheran een van de meest liberale steden in Iran en m’n persoonlijke favoriet. Het vrijdaggebed in de Shah-e-Cheragh Shrine was het indrukwekkendste wat ik gezien heb van de islamitische wereld. Maar ook het vroege ochtendlicht in de Masjed-e Nasir-al-Molk (moskee) is minstens betoverend te noemen. Vanaf hier kun je ook gemakkelijk naar een Maharloo roze meer, Persepolis of Necropolis.

Om weer terug te komen naar Teheran is de nachttrein ideaal. Als je wilt kun je als vrouw een plekje in de vrouwen coupé boeken. Als je hier meer over wilt weten, lees dan dit artikel.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s