Valbona Albanië

Wat te doen in Albanië – de highlights

Albanië wordt een steeds populairdere reisbestemming. En dat is niet voor niks. Albanië is niet zo groot, goed te bereizen en heeft bezienswaardigheden waar je u tegen zegt. Ik neem je in dit artikel mee naar de highlights van Albanië.

Albanië als onderdeel van een roadtrip door de Balkan.

Albanië is erg divers als reisbestemming en je kunt er zo drie weken over langer verblijven voor een vakantie. Het is echter ook heel goed de combineren met een roadtrip langs andere landen in de Balkan. Zelf heb ik het gecombineerd met een bezoek aan Kosovo en Noord-Macedonië.

Albanese Alpen

Met stip op 1 van wat je moet zien in Albanië zijn de Albanese Alpen. Ruige bergen, prachtige vergezichten en het is ook nog eens goed te bewandelen. Een van de goed bereikbare hikes is de wandeling van Valbona naar Theth. Beide dorpen zijn gevestigd in een nationaal park. Je loopt dus van het ene nationale park naar het andere! De dorpen zelf stellen niks voor, maar de route er tussen is een ongerepte wildernis.

Lees hier alles over; Hiken in Albanië; Valbona naar Theth

Lake Komani (Komanmeer)

Er zijn weinig meren zoals het Komanmeer. Het water is helderblauw dat omringt wordt met rotsachtige heuvels vol groen. Je vaart met een ferry richting Fierze door een soort kloof. De ferries zijn doorgaans vrij druk en het inladen is op z’n minst chaotisch te noemen. Als je dit niet als onderdeel van je hike doet (zie artikel Hiken in Albanië; Valbona naar Theth), dan kun je er ook voor kiezen om met een kleiner bootje over het meer te dobberen.

Tirana

Grote kans dat je vliegt op Tirana, maar ook tijdens een roadtrip door de Balkan mag je de hoofdstad natuurlijk niet overslaan. Startpunt voor alle bezienswaardigheden is het Skanderbergplein. Dit is het middelpunt van de stad en vanaf hier kun je naar allerlei musea, regeringsgebouwen of naar een van de oudste gebouwen van de stad, de Et’hem Bey-Moskee. 

Een echte aanrader is Bunk’art. Dit is een museum net iets buiten de stad en gevestigd in een enorme bunker (what’s in a name). Naast verschillende tentoonstellingen leer je veel over de geschiedenis van Albanië en het communistische regime.

Het meer van Ohrid

Hoewel het grootste gedeelte van het meer in Noord-Macedonië ligt, is het gedeelte in Albanië ook bijzonder mooi. En je vindt er verkoeling op weer eens een rammend hete dag, niet geheel onbelangrijk. Je steekt hier ook gemakkelijk de grens over naar Noord-Macedonië.

Berat

Deze stad (ahum, lijkt meer op een gehucht) staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Deze stad is gebouwd op verschillend plateaus waardoor het er uniek uitziet. Vanaf de overkant van de brug heb je een perfect uitzicht op de plateaus. Je kunt ook naar het fort bovenop de berg lopen. Het fort zelf is niet heel spannend, maar het uitzicht is top.

Shkoder

Deze stad is de uitvalsbasis als je naar de Albanese Alpen wil, maar op zichzelf ook een hele knusse stad. Het heeft een levendig centrum met veel goede restaurants en cafes. Het centrum straalt historie uit met zijn kleurrijke huizen. Zeker de moeite waard om een dagje te blijven na terugkomst van je hike in de bergen.

Ben je in Albanië? Denk dan ook eens aan een bezoekje aan een buurland, zoals Kosovo, Bosnië & Herzegovina of Servië.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s