Bazaar Shiraz

Wat je moet weten voor je naar Iran gaat

Iran is een prachtig land met gastvrije mensen en je kunt prima (met het openbaar vervoer) door dit land reizen. Er zijn echter een paar dingen die je reis een stuk makkelijker maken als je ze van te voren weet. Daarom vertel ik je in dit artikel precies wat je moet weten voordat je naar Iran gaat.

Je kunt niet aan geld komen

Pinautomaten en banken zijn niet aangesloten op het Europese of westerse netwerk. Dit betekent dat je nergens kunt pinnen met je bankpas of creditcard en je ook geen geld uit de muur kunt halen. Je zult dus alles mee moeten nemen in cash er ter plekke moeten wisselen voor de lokale valuta. Bedenk van te voren dus goed hoeveel geld je nodig denkt te hebben. Zorg er ook voor dat je aan het einde je eventueel overgebleven Iraanse rials weer terug wisselt, want je kunt het bijna nergens buiten Iran wisselen.

Nu kun je wel dollars wisselen, maar aangezien ze daar niet dol zijn op de Amerikanen, zijn euro’s een beter idee. De inflatie is de afgelopen jaren ook niet mals geweest, dus je krijgt meteen een stapel mee waar je je direct miljonair door voelt. Hoewel elke toerist dus letterlijk met een pak geld op straat loopt, gaat dit nagenoeg altijd goed. Als je het onprettig vindt om met zoveel geld rond te lopen, kun je het op een toeristische bankrekening storten (MAH card). Je krijgt dan een pinpas, die je gewoon kunt gebruiken zoals je gewend bent. De kaart kost ongeveer 20 euro en de wisselkoers is niet altijd even gunstig, maar het kan je een veilig gevoel geven.

Veel sites en social media zijn geblokt

Er er is veel op het wereldwijde web waar je niet op komt in Iran. Zo waren Facebook, Netflix en zelfs mijn eigen reislustigeloonslaaf.nl verboden terrein. Ook met de beste VPN verbinding wist ik het niet te omzeilen. Hou dus rekening met een online detox en bereikbaarheid via een paar kanalen. Whatsapp deed het wel en voor veel apps, zoals Uber, zijn er lokale alternatieven.

Verkeer is verschrikkelijk

Steden zoals Teheran en Isfahan zijn groot en ongelooflijk druk qua verkeer. Mensen denken wel eens dat Iran onveilig is. Ik denk dat ze het dan vooral hebben over de verkeerssituatie in de grote steden.

Het makkelijkst verplaats je je met Snapp, de lokale uber. Bijna alle ritjes in de stad kosten minder dan een euro en je wordt voor de deur afgezet. Je moet wel even oefenen met het herkennen van de nummerborden, want ze schrijven de cijfers anders dan wij. De app is gewoon te installeren via jouw app store. Betalen doe je verrast genoeg weer contant.

(E-)Visum regelen kan de hel zijn

Sinds 2019 kunnen wij kaaskoppen een e-visum aanvragen voor Iran. Het idee is dat je een brief krijgt waarin staat dat je toegang hebt tot het land. Dit geef je af bij een loket op het vliegveld in Teheran.

Persoonlijk ben ik eerst 2 keer afgewezen voordat ik toestemming kreeg Iran binnen te komen. Helaas heb ik dit vaker gehoord, dus het is wijs alles even goed uit te zoeken van te voren en op tijd met het proces te beginnen. Visa richtlijnen wijzigen nog wel eens, maar mijn gouden tip is om een Iraans visumbureau in te schakelen. Toen ik dat deed, gingen letterlijk de grenzen open. Vervolgens moest ik wel 1,5 uur wachten op het vliegveld in Teheran, hoewel ik de enige was die wachtte voor het loket. De beste meneer was even aan het slapen.

Andere omgangsvormen als vrouw

Eerder heb ik al eens een artikel geschreven over of je als vrouw alleen door Iran kan reizen. Nu kan dat prima, maar denk er wel even aan dat je je kleed volgens de algemene voorschriften en dat interactie met mannen soms anders verloopt dan je gewend bent. Een hoofddoek en verhullende kleding is verplicht. Dus niet optioneel uit respect voor de lokale bevolking. Nee verplicht op straffe van…..nou ja dat weet ik niet precies, heb het er niet op durven wagen. Maar trek vooral die sjaals uit de kast!

Geen alcohol

Iran valt onder sharia wetgeving en daarom is alcohol ten strengste verboden. Je zult dan ook geen alcohol tegen komen in restaurants of hotels. Het kan wel eens zijn dat iemand je special tea aanbiedt. Zeker als ze je al wat beter kennen. Dit is inderdaad een soort zelfgemaakt brouwsel waar je vanzelf dronken van wordt als je er genoeg van drinkt.

Verder loont het de moeite om even op zoek te gaan naar lekker eten. Je belandt al snel in de wereld van kebab, maar Iran heeft ook hele lekkere lokale gerechten. Mijn persoonlijke favoriet was Dizi.

Geen wc in de bus

Dit lijkt een random memo in deze lijst, maar ik had gewild dat iemand t mij verteld had. Sommige busritten duren rustig meer dan 4 uur, maar een wc aan boord of een toiletstop zit niet inbegrepen. En wildplassen als vrouw is echt een dikke vette ‘nee’. Niet drinken voor de busrit en knieën bij elkaar dus.

Dit artikel is geschreven in 2022. Heb je toevoegingen, laat het me dan weten via het contactformulier.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s