10 Tips voor een roadtrip met de camper

Wil jij er binnenkort met een camper op uit? Een roadtrip met een camper geeft je het ultieme gevoel van vrijheid. Je kunt overal gaan en staan waar je wilt en je bedje kan elke nacht op een andere mooie plek staan. In dit artikel vindt je tips om je camper roadtrip nog makkelijker én leuker te maken. Het maakt niet uit waar je heen gaat, je kunt ze op elke camper roadtrip gebruiken.

1. Size does matter

Het kan zijn dat jij helemaal wild wordt van een mobile home inclusief uitschuifbare onderdelen en een aan te sluiten riool. Denk er wel aan dat je overal met dat bakbeest moet rijden. Voor de luxepaardjes of consequente nachtplassers kan het niet optimaal zijn, maar een camper ter grootte van een busje geeft je de meeste vrijheid. Je past er altijd bij op een (free) camping, maar ook in de stad mag je gewoon parkeren. In tegenstelling tot die enorme unit.

2. Een camper huren of kopen?

Het ligt er aan hoe lang je op pad gaat. Ga je voor 2 of 3 weken op vakantie? Dan is het huren van een camper de beste optie. Ben je echter niet zo tijdsgebonden en ga je lang op pad, dan kan kopen in een aantal gevallen voordeliger zijn. Je kunt je camper namelijk vaak na een aantal maanden voor bijna dezelfde prijs weer doorverkopen. Let er wel op dat deze campers niet altijd evenveel onderhoud gehad hebben en dat het koop- en verkoopproces tijd in beslag kan nemen (inclusief het papierwerk dat er bij komt kijken). Maar het kan je aanzienlijk veel geld besparen op een langere trip. Voor mijn 6 maanden camperreis in Australië heb ik dan ook een camperbusje gekocht. Vergeet ook niet om onderzoek te doen naar verzekeringen, wegenbelasting en pechhulp als je een camper koopt.

3. Weet met wat voor camper je de weg op gaat

Let goed op bij de instructies als je je camper huurt of koopt en check of je alles hebt wat je nodig hebt. Welke benzine gaat erin? Heb je een reserveband en krik? Heb je een waterslang? Hoe je dat bed op en neer klapt is leuk om te weten, maar zorg dat de essentials aanwezig zijn en dat je weet hoe je ze moet gebruiken.

4. Weet de weg

Zorg dat je de weg weet, of in ieder geval iets hebt om het mee op te zoeken. Als je een lokale simkaart hebt, is google maps een uitkomst, maar je kunt het ook vooraf downloaden of maps.me gebruiken. Dan zoek je de weg ook op als je even geen bereik hebt (of geen lokale simkaart hebt). Neem wel even een houder mee voor in de auto om je telefoon in te zetten. Of gebruik hier een medepassagier voor.

Op zich deed men (inclusief ikzelf) vroegen gewoon een roadtrip met een wegenkaart en instructies van locals. Dat kan natuurlijk ook gewoon.

5. Wat zeg je?

Een andere in die categorie is het downloaden van Google translate. Wellicht spreek je de lokale taal, maar afhankelijk van je bestemming, kan dit echt de sleutel tot je bestemming zijn.

6. Emergency snickers voor onderweg

Je weet nooit hoe het loopt. Je kunt zomaar met een lekke band in de middle of nowhere in IJsland staan (true story). Nu weet jij natuurlijk prima hoe je een band vervangt, maar het kan soms even duren voor je weer in de bewoonde wereld bent, zeker als je vervolgens nog verdwaalt. Zorg dat je altijd water bij je hebt en een emergency snickers (mag uiteraard ook iets anders zijn), al is het alleen maar om te zorgen dat je niet hangry wordt. Maar in echte noodsituaties ben je er blij mee.

7. Brandstof voor je camper

De meeste landen hebben een app waarop je kunt zien waar je kunt tanken en hoe duur het daar is. Zo weet je goed of je onderweg een tankstation tegenkomt en waar het het goedkoopst is.

Afhankelijk van je bestemming is het soms fijn om een extra jerrycan benzine bij je te hebben. Waar in landen als Australië de afstanden tussen de benzinestations zo honderden kilometers kunnen zijn en ze dan soms niet alle soorten brandstof hebben, wordt je heel blij van dat jerrycannetje achterin.

Outback, Australië
8. Bedenk goed hoe lang je er echt over doet

100 kilometer op de Hollandse snelweg is natuurlijk keurig in een uurtje te doen, maar dit gaat niet altijd op voor wegen in het buitenland. Als het wegdek slecht is, je door de bergen moet of je net in een monsoon terecht bent gekomen, kan die ETA nog wel eens tegenvallen. En het is net jammer als dat gebeurt als je ergens echt moet zijn of een camping gaat sluiten. Ook kan het zijn dat jouw campertje die onverharde wegen niet zo leuk vindt. Je kunt de optie ‘onverharde wegen vermijden’ aanzetten in google maps.

9. Weet waar je bed slaapt

Volledig op de bonnefooi ergens heen rijden en maar zien waar je bedje staat ’s nachts is een optie. Vaak is het echter goed om even uit te zoeken of je wild mag kamperen in het land waar je bent en of het een goed idee is (i.v.m. wilde dieren en/of wilde mensen). Een aantal landen hebben free campgrounds, soms met faciliteiten zoals een wc.

In nationale parken zijn de campings vaak snel vol, dus het kan geen kwaad een plekje te reserveren voordat je 300 kilometer er heen rijdt.

10. Muziek is een must

Een roadtrip zonder muziek is geen roadtrip. De lokale radiozender kan afhankelijk van je bestemming niet altijd uitkomst bieden (zo luisterde ik ooit 2 weken naar Arabische tunes in Marokko). Zorg dat je een playlist download op je telefoon, zodat je lekker mee kunt galmen met je favoriete nummers. Neem ook ff een kabeltje mee in het geval jouw camper niet de modernste variant is met bluetooth connectie.

Reisartikelen.nl - Alles om niets te vergeten

Met deze tips kun je gerust aan je roadtrip beginnen. Geniet van je ultieme vrijheid!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s