uitzicht Prizren

Wat te doen in Kosovo

Je denkt er misschien niet meteen aan om naar Kosovo op vakantie te gaan, maar waarom eigenlijk niet? Het is dichtbij, het weer is er meestal goed en het wordt nog niet platgelopen door toeristen, het is namelijk een van de minst bezochte landen van Europa. Nu is het geen groot land, dus je hoeft er geen sabbatical te verblijven, maar een paar dagen als onderdeel van je trip naar de Balkan is zeer aan te raden.

Ik vertel je wat je moet doen in Kosovo en neem je mee naar de highlights van het land.

Pristina

Allereerst natuurlijk de hoofdstad Pristina. Pristina is de jongste hoofdstad van Europa, namelijk ‘geboren’ in 2008. Het centum van Pristina ademt rust. Wandel rustig over de Moeder Theresa boulevard en geniet van een belachelijk goedkoop kopje koffie of een heerlijk (geprijsde) sandwich. Het centrum in kleurrijk en relatief groen, zeker het park Germia. Wegens de ingewikkelde geschiedenis van dit land kan ik je aanraden een free walking tour te doen. Hier leer je hoe het leven er jarenlang uitzag voor de lokale bevolking ten tijden van de oorlog. Pristina heeft niet zo heel veel bezienswaardigheden. Je kunt nog even langs het standbeeld van Bill Clinton lopen of een bezoekje brengen aan de Ottomaanse huisjes bij het Etnographic Museum. Dat laatste is gratis.

Prizren

Prizren is de culturele hoofdstad van Kosovo, maar doet meer aan als een schattig pitoresk stadje. Het centrum kenmerkt zich door de Ottomaanse huizen en de smalle straatjes. Op het plein kun je samen met de lokale bevolking een kop koffie drinken uitkijkend op de Bistrica rivier. Het middelpunt van de stad is verrassend genoeg de Sinan Pasha-moskee uit 1615.

Prizren ligt aan de voet van het Shargebergte. Je kunt via een steile weg in ongeveer 30 minuten naar het fort lopen waar je waanzinnig uitzicht over de stad hebt. Hier worden soms ook festivals of openluchtbioscopen georganiseerd.

Peja/Peć

Deze stad staat bekend onder twee namen, om het overzichtelijk te houden. Een van de hoogtepunten van deze stad is Patriarchaatsklooster, dat sinds 2006 op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Het Servisch-orthodoxe klooster uit de 13e eeuw wordt getypeerd door zijn kleurrijke rode gevels. Eigenlijk bestaat het complex uit vier kerken, maar door een optische illusie lijk het alsof ze één geheel vormen. Het kan nog wel een spannend uitje worden. Albanese extremisten hebben in het verleden regelmatig religieuze Servische bouwwerken vernield, dus ook dit klooster wordt bewaakt door de politie van Kosovo. En neem je paspoort mee. Je hebt hem nodig!

Rugova Valley/Canyon

Rugova Canyon (Gryka e Rugovës) is met zijn lengte van 25 kilometer en diepte van 1000 meter een van de meest indrukwekkende canyons van ons continent. De rivier Peć Bistrica geeft nog een wat extra swung aan je uitzicht. Je kunt een wandeling maken langs de kloof en door de omliggende bergen.

Je kunt hier dus mooie hikes maken, maar als je net zoals ik wat weinig tijd hebt, kun je ook via dit gebied naar Montenegro rijden. Hou rekening met veel haarspeldbochten, maar het uitzicht zal je niet teleurstellen.

Kosovo is een klein land met een rijke geschiedenis. Een niet te missen stop tijdens je roadtrip door de Balkan!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s