Wat te doen in Shiraz, Iran

Shiraz is een van de mooiste steden van Iran. Het is een stuk rustiger dan Teheran, staat bomvol overweldigende moskeeen en heeft eeuwenoude bezienswaardigheden op een steenworp afstand.. Hoog tijd dus om jou te vertellen wat je in Shiraz moet doen.

In Shiraz
Loop rond

Shiraz is uitermate goed te bewandelen. Eigenlijk alles is op loopafstand en de mensen in de stad zijn gemoedelijk. Koop onderweg wat eten of koffie op straat en klets wat met de lokale bevolking. Wandel er eens op uit en zie waar je terecht komt. Het kan eigenlijk nooit tegenvallen.

Shah-e-Cheragh Shrine

Het vrijdaggebed in de Shah-e-Cheragh Shrine was zonder meer indrukwekkend te noemen. Het is een van de belangrijkste plekken voor pilgrims in Iran. Als je voor de ingang staat, lijkt het alsof je een moskee binnenloopt, maar na de security- en kledingcheck (als je nog niet bedekt genoeg bent als vrouw krijg je nog een extra chador aan) loop je een grote binnenplaats op. Vervolgens loop je naar de ui-vormige moskee (ja, ik heb het ook niet bedacht) die van binnen wel van goud gemaakt lijkt te zijn. Het doet bijna pijn aan je ogen, maar op een goede manier.

Zoals in elke moskee zijn de mannen gescheiden van de vrouwen en moet je je schoenen uit doen.

Probeer deze shrine te bezoeken tijdens het vrijdagsgebed en zie hoe de moskee niet alleen een plek is voor religie maar ook voor ontmoeting. De mannen of vrouwen (ligt eraan welke ingang je moet nemen) zullen je van hart verwelkomen tijdens hun ritueel.

Masjed-e Nasir-al-Molk

In het vroege ochtendlicht is de Masjed-e Nasir-al-Molk (moskee) minstens even betoverend te noemen. Het ochtendlicht doet het mozaiek op magische wijze kleuren. Wees echt op tijd en weet dat je niet de enige zult zijn. Maar het vroege opstaan wordt beloond. Beloofd. Daarna loop je de binnentuin in en krijg je een overdosis mozaiek.

Vakil Bazaar

De meningen verschillen over hoe oud de bazar is, maar dat het een aantal eeuwen oud is, is zeker. De bazaar heeft uiteraard heel veel spullen (en ow wat is dat allemaal mooi in Iran), maar ook binnentuinen en badhuizen. Dus beheers je koopwoede (of niet, wat maakt mij het eigenlijk uit) en kijk verder dan de winkels breed zijn.

ReizenReizen

De tombe van Hafez

Hafez was een van de belangrijkste dichters uit Perzië, maar zijn tombe is vooral een ontmoetingsplaats voor locals. De tombe wordt omringt met tuinen en vijvers die vaak voorkwamen in Hafez’ gedichten. De locals willen je graag uitleg geven over zijn werk en waarom hij zo belangrijk was voor de inwoners uit Shiraz.

Rondom Shiraz
Persepolis

Deze stad uit ruim 500 v. Chr was een van de meest welvarende steden onder de zon. Tot Alexander de Grote kwam en het verwoestte. Gelukkig is er nog wel iets van over en dat kun je zien op een dagtrip vanuit Shiraz. Ga vroeg in de ochtend naar deze 2500 jaar oude stad zodat je niet wegfikt in de hete middagzon. Je zult niet zo snel verbranden aangezien je helemaal bedekt bent, maar comfortabel is anders. Het is aan te raden een gids te nemen om echt te weten wat er zoal afgespeeld heeft daar. Je kunt ook een 3D bril huren om te zien hoe de stad er uit zag in haar gloriedagen.

Vanaf hier ligt het Necropolis (Naqsh-e Rustam) op een steenworp afstand. Hier zie je 4,5 tombes (een is niet af) van vroegere koningen, onder andere Darius 1, uitgehakt in gebergten.

Maharloo meer

Heb je wel eens een roze meer gezien? Hier kan het. Eerlijkheid gebied te zeggen dat het niet een heel groot meer is en je een beetje creatief met je camera moet zijn om echte pareltjes te schieten, maar als dat dan lukt, heb je wel wat. En het is weer eens iets anders dan al die moskeeën.

Hoe kom je er en hoe kom je er weer weg?

Het busnetwerk is top geregeld in Iran. Als je vanuit nabijgelegen steden komt, is de bus het beste en goedkoopste vervoermiddel. Shiraz heeft ook een internationaal vliegveld waar je ook een binnenlandse vlucht naar Teheran kunt nemen. Maar als je (terug) naar Teheran wilt dan is de nachttrein een echte aanrader.

Lees ook: Kun je als vrouw alleen door Iran reizen?

Lees ook: De klassieke route in Iran

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s