Noorderlicht vanuit Tromso

7 tips om het Noorderlicht te zien

Het Noorderlicht. Wellicht staat het al heel lang op je verlanglijstje om dit natuurspektakel te zien. Maar om dit te zien moet je vaak flink in de buidel tasten en het blijft onzeker of je het Noorderlicht ook daadwerkelijk gaat zien. Het blijft toch de natuur die niet te controleren is. Met de tips in dit artikel, vergroot je je winkansen. Dus doe er je voordeel mee.

1. Wanneer kun je het Noorderlicht zien?

Laten we bij het begin beginnen. Het Noorderlicht is vooral in de winter te zien omdat de nachten dan lang zijn. Tussen november, december en januari hebben de kortste dagen. Vaak heb je in februari en maart wat mooier weer en wat meer activiteit van de zon, waardoor je vaker het noorderlicht kunt zien.

Aurora Borealis
2. Bij welk weer kun je het Noorderlicht zien?

Over dat weer gesproken. Nu kan het Noorderlicht nog zo actief zijn, achter een dikke wolkenlaag komt ie nou niet bepaald tot z’n recht. Dan moet je een soort supermanogen hebben om hem te kunnen spotten. Een heldere lucht is dus wat je wilt. Maar goed, moeder natuur neemt helaas geen verzoeknummers aan. Er gaat een fabeltje rond dat het koud moet zijn om goed het Noorderlicht te kunnen zien. Dat klopt dus niet. Ook bij warmere temperaturen kan ie tevoorschijn komen.

Noorderlicht in Lapland met Voigt Travel

3. Hoe zit het met de Noorderlicht activiteit?

Er moet zogenoemd voldoende geomagnetische activiteit zijn. Ik kan je een hele lezing geven over de uitbarstingen op de zon en hoe hierdoor het Noorderlicht ontstaat, maar ik zal het je voor nu besparen. Goed om te onthouden is, dat er dus voldoende geomagnetische activiteit moet zijn. Nu snap ik dat je dit niet aan je water kunt voelen en dat hoeft ook niet. Dit is handig te tracken via verschillende apps, bijvoorbeeld de Aurora Forecast App. Leg dit en het weer naast elkaar en je krijgt een goed beeld wanneer je de Aurora Borealis kunt zien. Dus tijd om je innerlijke Piet Paulusma (may he rest in peace) naar boven te halen.

Noorderlicht
4. Waar kan ik het Noorderlicht zien?

Het Noorderlicht zie je met name boven de poolcirkel. In uitzonderlijke gevallen is het ook lager op de landkaart te zien, maar voor de meeste kans ga je naar Lapland of IJsland. Zowel in het noorden van Finland, Zweden en Noorwegen is het Noorderlicht goed te zien. Het weer is Finland is vaak iets beter omdat daar een landklimaat is, in tegenstelling tot Noorwegen dat meer een zeeklimaat heeft. Finland is dan wel veel vlakker en heeft minder bergen. Dat kan het verschil maken voor je dagactiviteiten. Keuzes, keuzes.

5. Spreid je winkansen

Vaak boeken mensen een korte vakantie naar het Noorderlicht. Met name vanwege de kosten. Probeer wel meerdere mogelijkheden in te plannen om het Noorderlicht te zien. Vaak kun je aan de hand van de Aurora app en de weersverwachting al een goede inschatting maken of je het Noorderlicht kunt zien, maar het is goed een backup plan te hebben. Je hebt het weer nu eenmaal niet in de hand. Als je meerdere avonden op pad kunt, spreid je de kansen om het spektakel te kunnen zien.

Noorderlicht
6. Zorg dat het donker is.

Nu had je waarschijnlijk al wel bedacht dat je het Noorderlicht voornamelijk kon zien in het donker, maar dat bedoel ik niet alleen. Zorg dat je lichtvervuiling vermijd, dus ga ver weg van de steden. Ook een volle maan kan het zien van het noorderlicht vermoeilijken. Hoe minder licht, hoe duidelijker je de Aurora Borealis kunt zien.

Noorderlicht in Lapland met Voigt Travel

7. Zoek de juiste uitvalsbasis

Wij hebben op zowel Senja als Tromsø een poging gedaan om het Noorderlicht te zien. Hoewel Senja een van de beste plekken is om het Noorderlicht te zien (want er is nauwelijks lichtvervuiling) ben je wel volledig afhankelijk van het weer daar. Wegens een sneeuwstorm zaten we vast op 1 plek en daar was t precies zwaarbewolkt. Dan kan er nog zo veel activiteit zijn, je ziet weinig.

Vanuit Tromsø kun je alle kanten op. De stad zelf heeft veel lichtvervuiling, dus om het daar te spotten is wat minder, maar met een gids kun je vanaf daar zelfs naar Finland rijden als het daar helder is en zo toch het natuurfenomeen bewonderen. Je hebt dus meer mogelijkheden. Wij konden zelfs op de dag zelf nog een tour boeken.

Vaak boek je je vakantie al ruim van te voren, dus blijft het hopen op mooi weer. Maar met deze tips vergroot je je kansen toch aanzienlijk om het Noorderlicht te zien. Want het is echt een fantastische ervaring.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s