Bacalar

Do’s en Don’ts in Yucatan, Mexico

Mexico is in geen tijden zo populair geweest als in de nadagen van de covidpandemie. En dat is ook niet gek. Het is makkelijk reizen in Mexico, het weer is bijna altijd goed, het eten is er fantastisch en de mezcal niet aan de slepen. Daarnaast is Mexico een veelzijdig land en heeft het elke reiziger wel iets te bieden.

Veel reizigers kiezen ervoor om naar Yucatan te gaan. Deze Peninsula heeft een tropisch klimaat, dus zon, zee en strand is gegarandeerd. Daarnaast is het de plek met veel Maya ruïnes en kun je er makkelijk rondreizen. Wat moet je doen en wat moet je vooral niet doen? Ik vertel het je.

Wat je wel moet doen in Yucatan
Een auto huren

Een auto huren in Yucatan geeft je de meeste vrijheid en het verkeer is vrij rustig (met uitzondering van Cancun en Playa del Carmen). Ik heb zelfs nog nooit zulke lange rechte wegen gezien. De bussen doen er veel langer over en gaan lang niet zo vaak als jij zou willen. Daarnaast is het lastiger om naar de cenotes te gaan bijvoorbeeld. Dus voor de ultieme vrijheid huur je een auto. Wij hebben een All-in autohuur volgens Sunny Cars gehuurd om zonder problemen rond te kunnen rijden.

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Zie een van de wereldwonderen in Yucatan; Chitzen Itza

In Mexico staat een van de 7 wereldwonderen. Chitzen Itza was een van de belangrijkste steden van de Maya’s. Hier kun je eeuwenoude piramides zien, zuilencomplexen, graftombes en een cenote. Het is misschien wel het hoogtepunt van Mexico. Kom ’s ochtends erg vroeg en ontwijk de mensenmassa en de hitte.

Bezoek de hoofdstad van Yucatan; Merida

Merida is niet zo’n grote stad en dat maakt het een heerlijke uitvalsbasis. Als je in het centrum verblijft, kun je overal heen wandelen en ook in het donker is dat geheel veilig. Je kunt hier heerlijk eten, shoppen of ’s avonds mensen kijken op het centraal gelegen plein. Vanaf hier kun je ook goed een auto huren of een binnenlandse vlucht nemen.

Neem een plons in de cenotes in de buurt van Valladolid

Cenotes zijn natuurlijke waterbronnen, vaak in een soort grot te vinden. In Yucatan heb je er heel veel en die kun je vrijwel allemaal bezoeken. Een aantal zijn erg toeristisch en hier wordt de hoofdprijs gevraagd voor een bezoekje. In de buurt van Valladolid zitten een aantal kleinere of zijn in privébezit. Deze zijn vaak wat goedkoper en minder druk bezocht. Want de rust gaat er wel een beetje vanaf als je met een hele kudde Amerikanen een plons neemt op een idyllische plek.

Daarnaast is Valladolid zelf ook een heerlijke plek om een dag te spenderen. Het is niet erg groot, dus boek hier geen overnachting voor 2 weken, maar voor een nachtje (of twee) kun je heerlijk eten en shoppen.

Bezoek de lagune van Bacalar

De lagune van Bacalar heeft wel 7 kleuren! Dit kun je het beste zien per boot. Wij hadden een catamaran gehuurd om een middag op de lagune te spenderen. Er zitten zelfs 2 cenotes in de lagune. Verder is Bacalar vrij klein en is er niet heel veel te doen. Het is de perfecte uitvalsbasis om even lekker bij te komen en te relaxen.

Lagune Bacalar
Wat moet je vooral niet doen in Yucatan
Tulum

Wat je er ook over ziet op sociale media, Tulum is een typisch gevalletje Insta versus reality. Het dorp wordt helemaal platgelopen door toeristen, er staan rijen voor de insta hotspots (soms moet je nog betalen ook voor een foto met een kunstwerk) en alles is duur. Rete duur. 40 euro voor 2 uur parkeren en de hoofdprijs voor een strandbedje. De hoofdstraat zit aan een drukke weg, dus je burrito eet je naast de geparkeerde auto’s.

Het is helemaal de plek voor zien en gezien worden, dus je ziet wel allemaal mooie mannen en vrouwen trainen op het strand. Dat is nog een schrale troostprijs in dit oord.

Playa del Carmen

Tenzij jij van overvolle stranden en veel Amerikanen houdt, is deze plek niet voor jou. De omgeving bij het strand is een grote toeristtrap en volledig ingericht op de Amerikaanse toerist. Daarnaast is er bijna overal betaald parkeren. Wellicht kom je er even doorheen als je naar Isla de Cozumel wilt, maar houd het daar dan ook bij.

Playa del Carmen
Cancun

Cancun is perfect om als vliegbasis te gebruiken, maar dat is het dan ook. Spendeer hier hoogstens 1 nacht als je laat aankomt of vroeg vertrekt, maar maak je verder zo snel mogelijk uit de voeten.

Te veel plannen

Mexico is groot. Groter dan je denkt. Wij dachten wel even half Mexico door te rijden in een paar weken. Dat was nou niet bepaald een succesformule. Hoewel de afstanden in Yucatan relatief kort zijn in vergelijking met de rest van het land, ben je toch zo’n 2/3 uur onderweg naar de volgende stad/bezienswaardigheid. Kies een aantal mooie plekken uit om wat langer te blijven in plaats van elke dag weer te verplaatsen. Hoe langzamer je reist, hoe meer je ziet.

Yucatan is een vrij toeristische bestemming. Dat is niet voor niks, want het is er goed toeven. Met deze tips sla je de minst leuke bestemmingen over en bezoek je vooral de mooiste plekken in Yucatan.

Advertentie

2 gedachtes over “Do’s en Don’ts in Yucatan, Mexico

  1. Sophie zegt:

    Wat een leuk artikel, heel herkenbaar! 😉 Ik kan je alleen maar gelijk geven, vooral over Tulum, heb soms nog steeds nachtmerries over de parkeerkosten en doodse sfeer daar.. Een auto huren is inderdaad wel een heel goed idee, vooral met zo’n goede chauffeur 🙂 Verder mis ik hier alleen nog een eervolle vermelding voor de mezcal margarita’s, die mis ik nog regelmatig!

    PS Goede foto’s!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s