Hoe je lang op reis kunt als je in loondienst bent

Eind dit jaar ga ik weer 2,5 maand weg. Terwijl ik gewoon in loondienst ben. De afgelopen tijd kreeg ik veel vragen over hoe ik dit doe. Hoe kun je lang op reis zonder je baan op te hoeven zeggen? In dit artikel verken ik de mogelijkheden voor je.

Even voor de goede orde; in dit artikel ga ik ervan uit dat je in loondienst bent en een aantal maanden fulltime wilt reizen. We hebben het hier dus niet over digital nomad worden of remote werken.

Lees anders: Tips voor een effectieve workation

Verzamel je vakantiedagen

Veel van ons hebben nog een behoorlijke duit vakantiedagen over na twee jaar covid. Je hebt natuurlijk nog recht op die vakantiedagen en je zou eens met je werkgever kunnen overleggen of je die dagen in 1 keer op kunt nemen. Ik doe dit zelf aan het einde van het jaar. Door van november tot en met januari te gaan, kan ik gebruik maken van de vakantiedagen van twee kalenderjaren en met mijn resterende vakantiedagen erbij, hou ik ook nog wat over voor de rest van het jaar.

Zet je 13e maand in

Allereerst, als je die hebt natuurlijk. Niet iedereen is zo fortuinlijk. Bij veel bedrijven kun je met je 13e maand vakantiedagen kopen. Meestal is dat omgerekend redelijk prijzig, maar het kan er voor zorgen dat je net wel die trip kunt maken.

Daarnaast hebben steeds meer bedrijven en organisaties een flexibel arbeidsvoorwaardenpakket. Je kunt zelf kiezen of je liever een bonus/dertiende maand wilt ontvangen of dat je liever meer vrije dagen wilt. Duik even in de regelingen op jouw werk om te kijken wat te mogelijkheden zijn.

96-uursregeling/ATV dagen

Bij veel bedrijven kun je 2 uur per week meer werken waardoor je meer vrije dagen opspaart. Is in jouw CAO 38 uur fulltime, dan kun je bijvoorbeeld 40 uur gaan werken en spaar je 3 extra weken vakantie per jaar. Deze kun je dan weer gebruiken voor een langere reis. Ook kun je je ATV dagen inzetten voor dit doel.

Overwerk compenseren

Werk jij veel meer dan waar je voor betaald wordt? Dan kun je het gesprek aangaan met je leidinggevende om te kijken of dit gecompenseerd kan worden. Een vaak gehoord verzoek is om een bonus of loonsverhoging te krijgen, maar je zou ook eens kunnen vragen of het in vrije tijd gecompenseerd kan worden. Is ook nog eens goed voor de ontspanning als je zo hard gewerkt hebt.

Onbetaald verlof

Als het je niet lukt (of je wilt het niet) om een lange reis op te nemen met vakantiedagen, dan ik er altijd nog de optie van onbetaald verlof. Let er wel op dat je dan vaak zelf je pensioenopbouw moet doorbetalen en dit kan hoger uitvallen dan je denkt. Het is goed om dit even met jouw P&O afdeling te bespreken om erachter te komen wat de exacte kosten zullen zijn.

In between jobs

Een ander goed moment om er even tussen uit te gaan is tussen twee banen in. Ben jij op zoek naar een andere baan? Kijk eens of je het zo kan plannen dat er tussen je eind- en startdatum een goed gat zit. Dan kun jij heerlijk twee maanden weg en ligt er ook nog eens een mooie baan op je te wachten als je terugkomt.

Ga jij binnenkort een lange reis maken terwijl je in loondienst bent? Ik hoor graag hoe je het geregeld hebt! Drop het in de comments.

Advertentie

2 gedachtes over “Hoe je lang op reis kunt als je in loondienst bent

  1. Benedikt zegt:

    1 van de redenen dat ik leerkracht werd is onder meer de 2 maanden vakantie elk jaar (België). Dan kan je heel vaak weg, maar ook wel altijd in de duurdere periodes. Dit jaar 5 weken in het westen van de USA.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s