Waarom ik graag naar vreemde landen ga

Afgelopen week vertelde ik weer eens dat ik aan het einde van het jaar naar West-Afrika wil. Een veel gestelde vraag die ik overigens vaker krijg als ik weer eens naar Turkmenistan of Iran ga, is ‘Wat trekt je toch zo aan in die landen?’. Nou, ik zal het je vertellen.

Je leert zo veel van andere mensen

Als ik iets heb geleerd van al mijn reizen, is het dat de meeste mensen deugen. En niet alleen vind je overal wel een helpende hand, je leert ook iets van elkaars cultuur. Zo besef ik me meer dan ooit hoe individualistisch wij Nederlanders eigenlijk zijn. Zeker, we hebben het allemaal goed voor elkaar, maar we zouden zeker nog wat kunnen leren van de gastvrijheid uit het Midden-Oosten of de levensvreugde uit verschillende landen in Afrika. Door te reizen naar landen met een compleet andere cultuur, leer je niet alleen die cultuur kennen, maar je eigen cultuur ook beter op waarde te schatten.

Je leert je eigen leven meer waarderen

Door te reizen naar landen met veel armoede, gebrekkige vrouwenrechten of waar er een dictatuur heerst, besef je je maar al te goed hoe goed wij het eigenlijk hebben in onze koude kikkerlandje. Ik kan gaan en staan waar ik wil en als ik al mijn inkomen verlies of ernstig ziek wordt, weet ik dat er voor me gezorgd wordt door de maatschappij. Daarnaast kan ik me kleden en zeggen wat ik wil. Dat is in veel landen helemaal niet zo vanzelfsprekend. Door juist naar deze landen te reizen, besef ik me weer wat voor lucky bastard ik ben.

Je krijgt een beter beeld van de wereld.

De manier waarop ik nu naar Iran of Palestina kijk, is geheel anders dan toen ik de landen alleen van tv kende. Door in zulke gebieden rond te reizen, leer je de mensen en de verhalen kennen. Zie je een wereld achter de nieuwsverhalen en kun je het zelf in perspectief plaatsen. Ook krijgen historische gebeurtenissen meer betekenis. Je ziet wat voor impact Tsjernobyl heeft gehad als je daar rond loopt of je hoort hoe het leven was in Kosovo ten tijden van de oorlog. Je leert de wereld een stukje beter kennen. Indrukwekkend vind ik het vaak hoe de mensen daar omgegaan zijn met zulke heftige situaties. Het heeft me ontroerd om te zien hoe er gewerkt is aan het onderlinge vertrouwen in Rwanda na de genocide of hoe men na de oorlog in Sarajevo juist iedereen verwelkomt.

Je bent even helemaal weg

Niets brengt met zo in evenwicht als een compleet andere omgeving. Als je je in een andere wereld begeeft, voel je pas echt dat je helemaal weg bent. Al je zintuigen worden geprikkeld door nieuwe geuren, kleuren en geluiden. Dat krijgt de overhand en je hoofd gaat even helemaal uit. Weg uit de drukte en de stress van je eigen omgeving en je laten leiden door wat er maar om je heen gebeurt.

Het avontuur lonkt

Er is niets zo spannend als het onbekende. Plekken die je niet kent of culturen waar je niet in thuis bent, dwingen je om je open te stellen, nieuwe indrukken op te doen en bekend te raken met het onbekende. Want vaak is dat precies waar men zo bang voor is als je zegt dat je naar Saoedi-Arabië of Sierra Leone gaat; het onbekende. Maar zal ik je het geheim van de smid vertellen; het is helemaal niet zo eng. Waar je ook heen gaat, eigenlijk zijn alle mensen hetzelfde. Iedereen is op zoek naar liefde, geluk en gezondheid. Er zijn echt heel weinig mensen er op uit om jou het leven zuur te maken, de meesten zijn al blij als ze zelf niet meegesleept worden door het leven.

Dus laat je niet afschrikken door je vrienden of familie die zich weer eens achter de oren krabben als jij een voor hun onbekende bestemming wilt bezoeken. You’ve got this. En je wordt er nog een rijker mens van ook.

Ik ben benieuwd of jij ook graag afreist naar ‘vreemde landen’. Wat trekt jou er zo in aan?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s