Monastery Petra

Petra – wat je moet weten voordat je gaat

Petra, een van de zeven wereldwonderen en vooral bekend om zijn imposante tombe de Treasury; voor velen een must see tijdens een reis door Jordanië. Petra is niet voor niets een wereldwonder, het is werkelijk waar geniaal hoe men dit vroeger heeft gebouwd. Wil jij hier ook heen tijdens je vakantie in Jordanië? Ik vertel je wat je moet weten.

Eerst de feiten op een rij

Deze 2000 jaar oude stad ligt in een dal dat alleen via smalle kloven te bereiken is en was daardoor vroeger goed te verdedigen. De stad lag op een belangrijke handelsroute en werd bestuurd door de Nabateeërs. In 106 werd hun rijk door het Romeinse Rijk veroverd. De handelsroutes veranderden waardoor Petra langzaam haar handelspositie kwijtraakte en in de 7e eeuw verlaten werd.

in 1812 herontdekte de Zwitser Johann Ludwig Burckhardt, vermomd als Indiase handelaar, Petra voor de westerse wereld. De stad was inmiddels een ruïne geworden. Er hebben veel restauratiewerkzaamheden plaatsgevonden en in 1985 is Petra door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard. In 2007 werd de stad verkozen tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen.

Even praktisch

Petra is dagelijks geopend tussen 6.00 – 17.00 uur (16.00 uur in de winter). Kaarten zijn alleen te koop bij de ingang naast het bezoekerscentrum en kosten zo’n 50 euro per stuk voor een dag. Het is gratis als je een Jordan Pass hebt (soort all-in-one ticket voor allerlei bezienswaardigheden in Jordanië). Tickets staan op naam en zijn niet overdraagbaar. Je kunt parkeren bij het bezoekerscentrum of er heen lopen/taxi vanaf Wadi Musa.

Het is druk in Petra

Het zal je niet verbazen dat je niet de enige bent die Petra wilt zien. Het kan er dan ook behoorlijk druk worden. Als jij graag alleen voor de Treasury wilt staat en van het beste licht gebruik wilt maken, dan zit er maar 1 ding op; rond openingstijd naar binnen, rond 6 uur ’s ochtends. Een andere optie is om aan het einde van de dag te gaan, maar hou er wel rekening mee dat het gebied dus om 5 uur dicht gaat (4 uur in de winter)

Shoestring - Groepsreizen

Petra is groot

Vaak zie je met name foto’s van de Treasury en denk je dat dat het wel zal zijn. Schijn bedriegd. Wat ik nog wel het meest imposante vond aan Petra was hoe groot het gebied was en hoeveel gebouwen, theaters en tombes er te vinden waren. Het is echt een enorme 2000 jaar oude stad. Alleen al de wandeling van de ingang door de Siq naar de Treasury duurt al 25 minuten. Het is een machtig gezicht om door de canyon heen te lopen richting de Treasury. Maar daar houdt het niet op. Je komt theaters en huizen tegen en als je genoeg energie hebt, moet je zeker naar de Monastery lopen. Het is even een klim en dan overdrijf ik niet, maar het is het meer dan waard. Hier is het ook een stuk rustiger dan rond de Treasury. Als je dan al zo ver bent gekomen, volg dan de bordjes ‘best view in the world’ en je zult beloond worden.

Doe vooral je wandelschoenen aan. Ik heb die dag 20 km gelopen en dat doe je toch liever niet op je slippers. Daarnaast is de ondergrond vaak rotsachtig waardoor je wat minder grip hebt.

Het is warm in Petra

Deze stad ligt in de woestijn. Dit betekent dat het ’s ochtends vroeg erg koud is, maar ’s middags warm. Wat zeg ik, heet. Zorg dat je je goed kleed. Doe laagjes aan zodat je goed tegen de temperatuurswisselingen kan. Ga vooral niet op het heetst van de dag rondlopen (tussen 12-14) en doe een hoed op. En neem water mee, zeker omdat je zo veel aan het lopen bent. Er is her en der ook wel wat te koop, dus je hoeft niet bang te zijn dat je zonder water komt te zitten in de woestijn, maar toch.

Petra by night

Als je nou nog niet genoeg hebt gehad van Petra, dan kun je ’s avonds ook nog naar Petra. Ze verlichten de wandeling door de Siq en zetten duizenden kaarsen voor de Treasury. Er wordt een verhaal verteld, thee geschonken en muziek gespeeld. Het vindt niet elke dag plaats, dus kijk even goed wanneer je er heen kunt. Hou er ook rekening mee dat je na een dag wandelen door Petra behoorlijk gesloopt bent, mocht je plannen om ’s avonds terug te keren (en weer dat eind moet lopen).

Beste uitvalsbasis als je naar Petra gaat

Zoals gezegd ga je niet even een uurtje naar Petra. Ook wil je er vroeg op de dag zijn. Hierom is het het handigst om in Wadi Musa te verblijven. Dit is wel een groot toeristen dorp. Elk huis is een hotel en verder bestaat het dorp met name uit restaurants. Maar je kunt wel bij de ingang staan als Petra open gaat en je hoeft niet ver naar huis als je de hele dag gewandeld hebt. Er zijn genoeg taxi’s die je naar je hotel willen brengen als je de heuvel niet meer op wilt lopen.

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Little Petra

Hoewel je Petra echt niet mag overslaan tijdens een vakantie in Jordanië is er nog een Petra die je kunt bezichtigen; Klein Petra. Mijn tip; ga hierheen voordat je naar Petra gaat, anders is het niet meer zo indrukwekkend. Hier kun je echter op je gemak zonder al te veel andere bezoekers rondlopen en urenlang foto’s maken. Je zou in theorie van Little Petra naar Petra kunnen wandelen. Dan kom je uit bij de Monastery. Maar dat is wel een wandeling van een dag door de hitte.

Met deze tips zal je op je gemak Petra kunnen bezoeken en je zorgeloos laten betoveren door deze magische stad. Want dit wereldwonder wil je gezien hebben.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s