De Serengeti: 7 tips om ter plekke een betaalbare safari te regelen.

Na al die rondjes door de Apenheul of Artis ben je eruit; je wilt die dieren eindelijk wel eens in het wild zien. En gelijk heb je! Op safari gaan is iets wat je niet snel meer zult vergeten. Je wilt daarna wellicht niet eens meer naar de dierentuin. Maar je komt er al snel achter dat dat grapje best een paar duiten kost. Hoe zorg je er nou voor dat je niet de hoofdprijs betaalt als je op safari wilt met een lokale touroperator?

Vijf tips om een betaalbare safari bij een lokale touroperator te regelen.

1.Boek ter plaatse

Ja, daar gaat natuurlijk het hele artikel over, maar het scheelt vaak toch wel de nodige daalders als je ter plekke boekt.

Wanneer jij thuis, lekker onderuitgezakt op de bank, online boekt, kun je er haast al wel vanuit gaan dat er nog 1 of 2 andere organisaties tussen zitten. En inderdaad, die willen ook een knaak voor hun inzet. Hoe directer bij de bron je boekt, hoe minder je vaak betaalt. Wellicht wil je zeker weten dat je echt aapies kunt kijken op vakantie en ben je daarom wat huiverig om het allemaal ter plekke te doen? Wees gerust! Ze zijn blij met elke Mzungu (blanke) die op safari wil en er is echt nog wel een plekje voor jou! Anders maken ze het wel mogelijk.

2.Goede voorbereiding is het halve werk

Sociaal dier dat je bent, heb je vast al wel wat andere leuke mensen ontmoet sinds je in Tanzania bent. Wellicht zijn zij al op safari geweest. Onderwerp ze even aan een kort kruisverhoor en vraag even wat ze gedaan hebben, waar zijn ze geweest, hoe lang, met wie en wat kostte dat grapje? Door van te voren al vast wat informatie in te winnen bij verschillende bronnen, kun je alvast een kleine inschatting maken van de kosten.

3. Location location!

De meest mogelijkheden voor een safari in de Serengeti heb je in Arusha, maar wil je vanuit een iets rustigere stad vertrekken, dan kun je ook vanuit Mwanza vertrekken. Deze stad is makkelijk te bereiken met de bus of een binnenlandse vlucht. Hier zijn maar een paar aanbieders, wat je mogelijkheden wat verkleint, maar je kunt wel veel rustiger onderhandelen. En je doorkruist de gehele Serengeti. Waar veel mensen vanaf Arusha een rondje maken, steek jij door dit natuurpark heen. Soms moet er vanaf Mwanza ook een auto terug gebracht worden naar Arusha, dan kan een ritje voor jou veel voordeliger uitpakken. Informeer hier dus vooral naar!

4. Doe vergelijkend warenonderzoek

DSC_0403

Wellicht is de verkoper van de eerste organisatie enorm overtuigend en lijkt het erop dat er echt geen betere deal mogelijk is, ga niet meteen overstag. Wij Nederlanders staan toch al bekend onder Kijken, kijken, niet kopen, haal daar nu je voordeel uit. Koekeloer even bij de buurman en kijk wat hij te bieden heeft. Vaak kun je de partijen zo gemakkelijker tegen elkaar uitspelen. Je weet echter wat de ander te bieden heeft. Dus dat is je uitgangspositie. En als de tweede of derde partij toch niet zo gunstig lijkt, kun je altijd weer terug gaan naar je oorspronkelijke aanbieder.

 
Reisartikelen.nl - Alles om niets te vergeten

5. Maak vrienden

Gedeelde smart is halve smart luidt het gezegde ook wel. Dus als je een jeep kunt delen, deel je ook de kosten. Er zijn vast wel wat gezellige mede-Mzungus waar je het een paar dagen mee uit kunt houden terwijl je naar babyleeuwtjes kijkt. Het lijkt heel simpel en dat is het ook. Met meer mensen in een auto betaal je per persoon gewoon minder. En wellicht maak je nog leuke vrienden onderweg ook! Dit kan zeker voordelig uitpakken als je maar met z’n tweeën bent. Wij hebben zo 2 Duitse vrienden gemaakt, waar we nog steeds contact mee hebben.

6. Onderhandel hard

DSC_0141

Je bent in Afrika en dus kun je er in veel gevallen vanuit gaan dat ze jou zien als een wandelende portemonnee, hoe goed de mensen het ook bedoelen. En dus moet je onderhandelen. Als je een beetje pech hebt, heeft die dikke Amerikaan voor jou net de hoofdprijs betaalt en dus zetten zij hoog in. Maar gelukkig weet je inmiddels wat de buurman voor een safari wil hebben en wat andere reizigers hebben betaald (vorige stappen), dus jij komt beslagen ten ijs. Je hebt een goed uitgangspunt, dus wees niet bang daar ook op in te zetten.

7. Betaal met (recente) dollars. 

Met welke organisatie je ook meegaat, ze willen altijd dat je in dollars betaald. De parken willen namelijk alles in dollars hebben. Zorg er dus voor dat je die al bij je hebt, want als je met shillings aan komt zetten, zal de organisatie je daar nog eens een flinke wisselkoers voor laten betalen! Let ook op dat de dollars niet ouder zijn dan 2006 , daar krijg je namelijk ook minder waar voor je geld voor of die worden helemaal niet geaccepteerd!

Op deze manier zou je ter plekke de beste prijs moeten kunnen krijgen voor jouw onvergetelijke safari.

2 gedachtes over “De Serengeti: 7 tips om ter plekke een betaalbare safari te regelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s