Kan ik zelfstandig door Saoedi-Arabië reizen?

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk volmondig: ‘Ja’. Maar goed, omdat dit artikel daarmee wel erg kort zou worden, zal ik even ingaan op de meest prangende vragen rondom zelfstandig reizen door Saoedi-Arabië.

Hoe kom ik het land in?

Het is erg makkelijk voor Nederlanders (en voor onze lieve onderburen, mochten jullie meelezen) om een e-visum te krijgen. Je kunt je gehele aanvraag online doen en meestal krijg je tussen 5-30 minuten je e-visum via je mail binnen (in mijn geval 2 dagen, dus geen paniek als het wat langer duurt). Het kost je wel een halve rib uit je lijf, want je betaalt meer dan 100 euries. Via visitsaudi.com kom je op de juiste website.

Hoe reis ik er rond?

Voordat je beslist hoe je je wilt gaan verplaatsen, bedenk je dan dat Saoedi-Arabië ongeveer even groot is als half- Europa. Daarnaast is de Amsterdamse ring een soort provinciale weg vergeleken met het wegennetwerk in bijvoorbeeld Riyadh en de mensen rijden er alsof ze 9 levens hebben. Je snapt het al; het huren van een auto is het beste idee. Nou ja, eigenlijk wel. Want de wegen zijn goed en de brandstof is spotgoedkoop (het komt natuurlijk ongeveer direct uit de grond). En openbaar vervoer is er niet of nauwelijks. Je zou er wel eens aan kunnen denken om een paar binnenlandse vluchten te nemen om wat tijd te besparen. (maar wellicht mag ik dat met de huidige trend van vliegschaamte niet meer adviseren…).

Spreken de mensen Engels?

Uhm, nou niet allemaal even goed, maar wij hebben ons altijd goed verstaanbaar weten te maken. Veel mensen die je in het dagelijks leven tegenkomt, zoals bij de supermarkt en het tankstation zijn vaak gastarbeiders uit Pakistan, Filipijnen of India en die spreken allemaal redelijk Engels. Maar ook de Saoedi’s zelf konden met redelijk gemak met ons converseren. En zo niet, dan hebben we altijd onze handen en voeten nog.

Is het veilig?

We snappen allemaal dat een tripje naar Noorwegen wellicht veiliger is en dat je er waarschijnlijk niet met een paar strafregels vanaf komt als je de wet overtreedt (op door rood rijden staat bijvoorbeeld een gevangenisstraf…just saying). Maar als je je gewoon netjes gedraagt, zul je merken dat iedereen het eigenlijk heel leuk vindt dat je er bent. We hadden bijna het idee dat er een memo door het hele land was verspreid waarop stond dat je toeristen met open armen moest verwelkomen. Het land kan natuurlijk soms wat onrustig zijn op internationaal vlak. Dus hou het nieuws goed in de gaten, zet je voelsprieten aan en steek die joint elders op, dan komt het wel goed.

Help, ik ben een vrouw en nu?

Kijk, dat kan de beste overkomen natuurlijk. De beste tip is toch wel: neem een man mee. Begrijp me niet verkeerd, my momma raised me to be a strong independent woman, maar als vrouw alleen door Saoedi-Arabië zou ik je echt niet aanraden. Daar zijn de verschillen tussen man en vrouw gewoonweg veel te groot en het land is eigenlijk nog niet helemaal klaar voor alleenreizende westerse vrouwen. Dus stop je feministische persoonlijkheid even in de kast en trek er op uit met je vriend/man/broer of andere gezellige mannelijke reisgenoot. Maakt je vakantie een stuk leuker, veiliger en makkelijker.

Daarnaast heb ik vaak een abaya aangehad. Dat is een soort lange jurk. Het hoeft officieel niet (je hoeft niet eens een hoofddoek om), maar ik voelde me er vaak wel prettiger in. Ook vind ik het een teken van respect naar de lokale vrouwen toe als ik me aan pas aan hun cultuur.

Ik wil met een reisgenoot van het andere geslacht reizen, maar we zijn niet getrouwd. Kunnen we een kamer delen?

Jazeker! Officieel mogen buitenlanders die niet getrouwd zijn wel samen op 1 kamer slapen. Wel zullen ze je soms vragen of je getrouwd bent en of je een huwelijksakte hebt. Zeker als je een kamer met tweepersoonsbed hebt geboekt. Ik heb me er altijd goed uit kunnen bluffen door te zeggen dat we familie zijn of te zeggen dat we dezelfde achternaam hebben (begon beiden met van en dat concept snapten ze daar nog niet helemaal).

Wat kost het?

Saoedi-Arabië is niet goedkoop, maar het is ook niet zo duur als je wellicht verwacht. Echt goedkope vluchten gaan er (nog) niet heel en ook het visum kost een paar duiten, maar dan heb je de grootste uitgaves ook wel gehad. Een hotelkamer kun je al voor ongeveer 30 euro per nacht vinden (2 personen). Eten doe je voor ongeveer 3-4 euro per persoon per maaltijd en een auto huur je voor ongeveer 30 euro per dag. Er zijn eigenlijk nauwelijks betaalde bezienswaardigheden, dus je kunt overal gratis heen. Uiteindelijk hebben wij nog 3 tapijten gekocht, dus werd het toch nog een dure vakantie!

Heb jij nog meer vragen over Saoedi-Arabië? Stel ze dan hieronder.

Advertentie