Dit zijn de hoogtepunten voor je reis door Kirgizië

Kirgizië, ook wel Kirgistan genoemd. Wellicht heb je er altijd al heen gewild, wellicht heb je er nog nooit van gehoord. Dit land in centraal azië, tegen de grens van China heeft werkelijk mijn hart gestolen. Als je op zoek bent naar een bruisend stadsleven en de modernste technieken, ben je hier aan het verkeerde adres. Wil jij echter even helemaal back to basic en de westerse wereld achter je laten terwijl je omringt bent door de meest prachtige natuur? Dan is dit je plek!

Waar gaat dat heen? Nou, als je naar Kirgizië gaat, kan ik je de volgende plekken aanraden.

Tien Shan bergen: Al Archa nationaal park.

Op nog geen 40 kilometer van de hoofdstad Bishkek, vind je dit nationale park. Het ziet eruit alsof je in een scene van Twilight zit en je elk moment Edward of Jacob tegen het (blote) lijf kan lopen. Dit is een ruig landschap, met de gletsjers van het Tien Shan-gebergte die de horizon vullen. Dit is ook een goede plek om met een gids op zoek te gaan naar het sneeuwluipaard. Zorg wel dat je een goede telescoop of verrekijker bij je hebt. Als je het dier al te zien krijgt zal het van een behoorlijke afstand zijn.

Issyk-Kölmeer

Het meer dat nooit bevriest! Op 1600 meter vind je voormalige Sovjet spa’s en kun je lekker poedelen met een fantastisch uitzicht. Dit grote meer ligt namelijk tussen twee bergtoppen van 4000 meter hoog en is één van de hoogste en grootste meren ter wereld. Je komt hier om te relaxen in de thermale bronnen en spa’s, of om te wandelen in de bijzondere omgeving.

Het meer ligt in het noordoosten van Kirgizië. Rond het meer, en zeker in de buurt van Kochkor, vind je nog veel jagers die met adelaars werken. Het dier wordt nog ingezet voor de jacht en natuurlijk ook voor toeristendemonstraties.

Karakol

De stad zelf is niet fantastisch, maar het is de perfecte uitvalsbasis om schitterende hikes te doen, namelijk….

  • Altyn Arashan

Vanaf Karakol ben je zo in Altyn Arashan. Al lopend (eventueel vanuit Jedi Orguz) of met een Russische 4WD ga je de bergen op. Dit laatste is sowieso een spannend ritje, want deze bergweg is eenrichtingverkeer. Echter komt het verkeer wel van 2 kanten. Dit gebied (want een dorp op stad kunnen we het niet noemen) staat vooral bekend om zijn hotsprings. Je kunt hiervandaan een tweedaagse hike naar het gletsjermeer Ala-Kol maken. Als je dan terugkomt, kun je lekker poedelen in de hotsprings met uitzicht op een gletsjer. Het gebied kenmerkt zich door enorme valleien en je zult hiken tussen de nomaden.

  • Jedi-Orguz

Zoals gezegd kun je hier ook goed hiken, via de Karakol valley. De belangrijkste bezienswaardigheid zijn de dieprode stenen. Deze worden ook wel de 7 bulls genoemd. Hiernaast staat een gesteente in de vorm van een gebroken hart. Dit is natuurlijk goed voer voor de verhalenvertellers in de streek en ze delen dan ook graag hun ‘eeuwenoude’ liefdesverhaal met je.

Skazka (Fairytale Canyon)

Net van de weg vind je een bizar landschap. Het lijkt uit het niets te komen. Je kunt tussen de rode stenen bergen lopen en je op de maan wanen.

Son Kölmeer

Dit meer op 3000 meter hoogte wordt alleen gedurende de zomermaanden bewoond door de nomaden. Je kunt hier paardrijden, zwemmen in het meer en hiken door de bergen. Slapen door je in een yurt. Wellicht word je hier ook wel uitgenodigd voor een typische Kirgizische traditie: Ulak Tartysh: geitenpolo. Het is net als gewone polo, maar in plaats van een bal, gebruiken ze een dode geit. Ik kreeg er kippenvel van toen ik er aan dacht, maar toen ik het zag, viel het eigenlijk wel mee.

Tash Rabat

Dit is eigenlijk een van de weinige plekken in Kirgizië waar je een eeuwenoude caravaneserai kunt zien. Ingebed in de bergen ligt deze oude verblijfplaats, gebouwd voor de handelaren op de zijderoute.

Het is je vast opgevallen dat de hoofdstad Bishkek niet in dit lijstje voorkomt. Of eigenlijk dat er geen enkele stad voorkomt in dit lijstje. Dit is omdat Kirgizië het met name moet hebben van haar natuur en de steden eigenlijk niet zo spannend zijn. Ze fungeren met name als handige uitvalsbasis tussen het natuurgeweld door, waar je een slaapplek kan regelen en jezelf weer even van het nodige voedsel kan voorzien. Wil je meer praktische tips over reizen door Kirgizië? Lees dan dit artikel.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s