Praktische tips voor reizen door Kirgizië

Wil jij naar het prachtige Kirgizië en wil jij goed voorbereid op pad? In dit artikel zet ik alle praktische zaken even voor je op een rijtje.

Heb ik een visa nodig?

Nope! Bij de grens krijg je een stempel (en roepen ze waarschijnlijk wat voetbalnamen als ze zien dat je uit Nederland komt) en dan mag je gewoon door. Wel zo makkelijk dus! Dit kan natuurlijk altijd veranderen, dus check het even voor je gaat.

Hoe reis ik er rond?

Het makkelijkste is om met een auto rond te reizen. Er is wel openbaar vervoer en tussen de steden kun je met de marshutka (lokale mini-bus) reizen. Deze gaat echter pas als ie vol is, dus soms moet je even wachten. Het grote nadeel aan deze bussen is, dat ze net niet naar de plekken gaan, waar jij heen wilt. Daar waar je mooi kunt hiken of in een yurt kan slapen aan een meer, staat helaas geen bushokje. En dus zit je dan toch vast aan een auto/taxi/lift. Ik kan het aanraden om met een 4WD Kirgizië te ontdekken, anders moet je wellicht toch nog een paar keer duwen.

Waar staat m’n bedje?

Hotels zijn nog niet echt een ding in Kirgizië, maar gelukkig heb je genoeg guesthouses waar je kunt verblijven. Ga naar een CBT (Community Based Tourism) ‘kantoortje’ als je in een stadje aankomt. Zij kunnen (met gelimiteerd Engels) een plekje voor de nacht voor je regelen, maar ook bijvoorbeeld een gids of taxi. Niet overal vind je gebouwen en dus guesthouses. In die gevallen kun je vaak in yurts overnachten, zoals bij het Song-Kolmeer.

Wat schaft de pot?

Restaurants (en zeker westerse restaurants) hebben ze nog niet uitgevonden in Kirgizië. Gelukkig kun je bij veel guesthouses (en yurts!) ontzettend lekker eten. Traditionele gerechten zijn bijvoorbeeld manti (soort gestoomde dumplings) en khachapuri (brood met kaas en soms ei).

Wat is de beste tijd op te gaan?

Tussen mei en augustus is het weer mooi en kun je de Kirgizische families bezoeken in hun yurts. Ook is dit de perfecte tijd om mooie hikes te maken. Buiten deze periode krijg je al snel te maken met slechtere weersomstandigheden.

Is het veilig om alleen te reizen?

Ik ben weinig soloreizigers tegen gekomen omdat het meerendeel met de auto reisde, maar het is zeker te doen. Als vrouw alleen kan het soms wat uitdagend zijn, maar met hulp van het CBT zeker te doen. Zij kunnen je koppelen aan andere reizigers om bijvoorbeeld een tour naar een bepaald gebied te maken. Het kan soms alleen iets langer duren voordat ze zo’n busje vol hebben.

Wat kost die tosti?

Niet veel! En daar houden wij Hollanders natuurlijk van! Voor 35 euro per dag heb jij al een luxe-vakantie. Overnachtingen in een guesthouse of een yurt kost ongeveer 25 dollar per tweepersoonskamer. Je betaalt 3-4 euro voor een maaltje. Alles wat je wilt zien, is praktisch gratis. Wellicht wil je wel een gids inhuren. Ook hier geldt natuurlijk, hoe meer zielen, hoe minder knaken per persoon. CBT kan je hier ook bij helpen.

Neem wat dollars mee die je kunt wisselen. In de grote steden kun je vaak wel pinnen, maar voor je het weet is de pinautomaat leeg. Daarbuiten is het niet altijd makkelijk om een geldautomaat te vinden, maar er is vaak wel een mogelijkheid om te wisselen.

Hoe lang moet ik ongeveer uittrekken voor het land?

In twee weken kun je veel zien. Zeker als je zelf een auto hebt. Spendeer 2-3 dagen in Bishkek en rij daarna een rondje om het Issyk-kulmeer.

Meer informatie over de highlights van Kirgizië volgt snel. Mocht je nog meer willen weten, laat je vraag dan achter in het opmerkingenveld hieronder!

Advertentie

2 gedachtes over “Praktische tips voor reizen door Kirgizië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s