Sarajevo; een vergeten bestemming

Je oude geschiedenisleraar zou zowaar een hele werkweek aan de geschiedenis van Sarajevo kunnen besteden, want man man, wat is er daar veel gebeurd. Deze stad in Bosnië & Herzegovia heeft maar liefst 3 oorlogen gekend in de vorige eeuw. Het Jeugdjournaal was er vol mee in onze kindertijden. Misschien zijn we daarom ook nog niet massaal naar deze hoofdstad in de Balkan afgereisd voor een stedentrip: vanwege de grillige jeugdherinneringen. En dat is eigenlijk jammer, want het is best een leuke stad.

DSC_0181

Om Sarajevo een beetje fatsoenlijk te kunnen bezichtigen heb je ongeveer twee dagen nodig. Echt groot is het niet en het heeft ook niet veel toeristische attracties. Maar dat maakt het eigenlijk ook wel net zo leuk. Dit is nou zo’n stad waar je geen toeristische restaurantjes en Hop-on-Hop-off bussen ziet. Nee, hier zijn het gewoon restaurants en bussen waar toeristen en locals gemixt zijn en niet van elkaar te onderscheiden zijn. Behalve als je gaat rondlopen met een wapperende reisgids dan.

Wat kun je zoal doen in deze stad?

DSC_0192

Het oude centrum, ook wel Baščaršija genoemd (succes met die uitspraak) is het culturele en historische middelpunt van de stad. Het lijkt misschien nog wel het meeste op een grote bazaar. Overal vind je winkeltjes en restaurants in Ottomaanse huisjes. Hier kun je lekker eten of de meest wanstaltige souvenirs kopen, wat je maar wilt. Je mag het in ieder geval niet overslaan als je in Sarajevo bent.

Zoals gezegd was deze stad het toneel van drie grote oorlogen. En zoals je je natuurlijk nog feilloos herinnert van de middelbare school is in deze stad Franz Ferdinand doodgeschoten. Franzie was de kroonprins was Oostenrijk. Dit land kon die actie niet echt waarderen en voila, daar was de Eerste Wereldoorlog. Het exacte incident gebeurde bij de brug bij de straat Zelenih beretki. Echt een bezienswaardigheid hebben ze er niet van gemaakt. Als je goed kijkt, zie je nog ergens een plakkaat aan de muur, dat is het dan ook wel.

We blijven nog even in de categorie; geschiedenis. Niemand zal het niet gek vinden als je in Gallery 11/07/95 een traantje wegpinkt. Dit kleine museum is geheel gewijd aan de val van Srebrenica. Dat is misschien niet het meest leuke onderwerp, maar het is wel erg indrukwekkend. Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis, moet je hier zeker even wat tijd voor uit trekken.

Ik heb wel eens eerder gezegd dat ik groot fan ben van de Free walking tours.

DSC_0185

Mijn beste ervaring met deze tours tot nu toe was in Sarajevo. We werden rondgeleid door een een man van begin 30 en hij vertelde ons zijn persoonlijke verhaal. Hij was opgegroeid in 1 van de flats en vertelde hoe hij jarenlang in de kelders heeft moeten schuilen vanwege de oorlog, maar ook hoe het leven daar gewoon doorging; hij kreeg les van de buurman en zijn moeder ging elke dag opgedirkt naar haar werk; ‘Als het dan toch de laatste dag is, kun je er maar beter goed uitzien’.

Onderweg zie je nog veel kogelgaten in de muren van gebouwen en zie je overal in de stad nog de resten van de oorlog.

DSC_0201

Even buiten de stad vind je de tunnels. Deze tunnels zijn aangelegd tijdens de Balkanoorlog om ervoor te zorgen dat er voedsel en wapens naar de inwoners van Sarajevo konden worden gebracht. Omdat de Serven de controle rondom het vliegveld hadden, begon de tunnel al naast de landingsbaan en kwam het uit in een normale gezinswoning. Een deel van de tunnels kun je nog bekijken vanuit diezelfde gezinswoning. Je kunt hier heen met een tour of met je eigen auto. Gebruik dan wel even je navigatie, want het is best lastig te vinden.

Nu is het na al die doffe ellende ook wel eens tijd voor wat vrolijkheid! Een mooi uitstapje is bijvoorbeeld het gele fort. Dit is gemakkelijk te vinden vanuit het centrum. Het is geen lange wandeling, maar wel een pittig klimmetje. Maar eenmaal boven kun je genieten van het schitterende uitzicht over de stad. Dat is dan ook wel meteen het hoogtepunt.

Aan het einde van de dag, kun je wel een biertje gebruiken natuurlijk. Een aanrader is om naar de brouwerij Sarajevska pivara te gaan om een hapje te eten of te drinken, onder het genot van dubieuze livemuziek. Ook hier zitten de locals weer tussen de toeristen en is iedereen even welkom.

Sarejevo is erg leuk als onderdeel van een roadtrip door de Balkan, want voor een meerdaagse stedentrip is het wellicht net iets te klein. Het verkeer is net zoals hier, behalve een bergje her en der. Wij hebben een auto gehuurd via Europcar en dat is erg goed bevallen.

Nu schijn je er ook enorm leuk op wintersport te kunnen. De Olympische Spelen werden niet voor niets in 1984 in Sarajevo georganiseerd. Nu gaat deze Reislustige Loonslaaf het liefst per slee van een berg af, dus het fijne kan ik je er niet over vertellen. Maar het schijnt vrij goedkoop te zijn daar. Just saying.

VIND JE REISLUSTIGE LOONSLAAF LEUK? DEZE BLOG BEVAT EEN AFFILIATE LINK. DOOR TICKETS TE BOEKEN VIA DEZE AFFILIATE LINK, STEUN JE REISLUSTIGE LOONSLAAF EEN BEETJE EN DAT IS LIEF.
Advertentie

2 gedachtes over “Sarajevo; een vergeten bestemming

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s