De Dode Zee: wat je het beste (niet) kunt doen

Wellicht staat de Dode Zee al een tijdje op je bucketlist. Uiteraard wil je een keer naar het laagste punt op dit aardbolletje en wil jij als een ware zeemeermin drijven in het water. Dat begrijp ik heel goed.

Je kunt vanuit Tel Aviv of Jeruzalem menig dagtrip boeken naar dit wereldwonder, maar als je net zoals ik niet zo happig bent op dagtripjes, kun je het natuurlijk ook gewoon zelf ondernemen. Bedenk je dan een aantal dingen goed;

Busje komt zo

Als je zelfstandig afreist naar de Dode Zee vanuit Israël dan kom je er al snel achter dat het openbaar vervoer er wel is, maar dat de NS daar nog een punctueel reisschema op na houdt.

2018-02-06 0313434705..jpg

Busje komt zo, je weet alleen nooit hoe lang je precies moet wachten. Als je een overnachting wilt boeken bij de Dode Zee in de buurt, zoek dan van te voren goed uit hoe je er kunt komen en welke bus je moet boeken. Soms gaan ze namelijk elk half uur, soms 3 keer op een dag, afhankelijk van je vertrekpunt. Bedenk ook even wanneer je weer terug wilt, want dit kan lastiger zijn dan je denkt. Zeker als je op Shabbat (vrijdag zonsondergang tot zaterdag zonsondergang) wil reizen is dat lichtelijk problematisch. Busje komt dan namelijk niet.

Location location

IMG_20171223_140011_823

Je zult al snel merken dat er voornamelijk veel resorts zijn als je een overnachting wilt boeken. Her en der is er nog wel een hostel of camping te vinden, maar over het algemeen zijn er met name grote (en dure!) hotels beschikbaar waar jij gezellig samen met de halve Russische bevolking kunt overnachten. Je kunt overigens wel gratis camperen aan de rand van de Dode Zee, maar ja, dan moet je natuurlijk wel net een tent bij je hebben. Wij belandden hierdoor in Neve Zohar waar je betaalbare huisjes kunt vinden, maar waar verder ook echt helemaal niks is. Geen supermarkt, geen restaurant, helemaal niks. Het dichtstbijzijnde (treurige) dorp Ein Bokeq ligt 6 km verderop en tsja daar heb je die bus dus weer voor nodig.

Turn up the heat

Maar goed, dat mag de pret niet drukken natuurlijk. Dus wij met ons sportieve gedrag, lopen naar het dichtstbijzijnde publieke strand (want een deel is voor de Russische resort gangers) om vervolgens vol goede moed lekker te willen dobberen in de Dode Zee. Ja, het is december en het is niet zo warm, maar het doet onwijs tropisch aan, dus zo koud kan het niet zijn. Think again! Met de nodige overtuiging en nog meer doorzettingsvermogen, liggen we dan eindelijk te dobberen in het water. Voor ongeveer 5 minuten, want daarna hebben onze tenen toch wel een verdacht blauwe kleur gekregen. Het is dus toch echt wat aangenamer op deze dobbersessie in iets warmere maanden te doen.

Learn before you burn

En dit is een hele belangrijke mensen! De Dode Zee is natuurlijk heel erg zout. En hoewel je hierdoor geen zwembandjes mee hoeft te nemen en je erachter komt dat het drijven eigenlijk vrij grappig is, it burns! Dus zorg ervoor dat je geen wondjes hebt vlak voordat je het water in gaat en ladies; scheer je benen niet een dag van tevoren! Het maakt niet uit hoe leuk je er ook uit wilt zien voor je vriendje of die hete Rus die naast je handdoekje ligt, scheer je benen niet! Trust me!

En whatever you do: ga niet kopje onder! Een koprol in de Dode Zee of even onderste boven drijven, is iets wat je nog heel lang zult betreuren.

Ondanks/Dankzij dit alles is het wel heel erg tof. Maar als je je van te voren een beetje voorbereid, wordt het waarschijnlijk alleen nog maar leuker!

Advertentie

2 gedachtes over “De Dode Zee: wat je het beste (niet) kunt doen

  1. Marita Vanlommel zegt:

    Ben met Rosetta naar Syrië, Jordanië en Libanon geweest… Ook aan de dode zee.. Niet in het smerige olie achtig zout water geweest…! Andere mensen wel, kregen met veel moeite het spul van hun huid…! Bedankt voor de preventieve tips.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s