Zanzibar: een Afrikaans paradijs?

Hagelwitte stranden, turquoise blauwe zee, dieprode zonsondergangen, zwemmen met dolfijnen. Klinkt als het paradijs, toch? Yup, it does! Als je op Zanzibar bent, begrijp je direct waarom dit een van de favoriete bestemming is voor een huwelijksreis. Heerlijk eten bij kaarslicht aan zee, gooi er een mooie man bij en je waant je in een aflevering van The Bachelor. Wat wil je nog meer? Maar ja, het gezegde ‘Everything comes with a price’ is hier toch wel al te goed zichtbaar. Want het paradijs heeft ook zo zijn keerzijde;

Toerisme

Zanzibar is een pareltje en ‘good news travels fast’. En dus trekken wij, witte mzungus, er massaal op uit om ons badlaken uit te gooien op 1 van de mooie stranden van Zanzibar. En die blanke mzungus lijken verdacht veel op wandelende portemonnees, aldus de lokale bevolking. Dus zodra je van de ferry vanuit Dar es Salaam het eiland op stapt, begint het grote gevecht. Om jou! Er wordt zelf het nodige duw en trekwerk verricht om jou in een taxi te krijgen, want jij hebt centen.

zanzibarOok op andere plekken op het eiland probeert men het maximale uit je te halen. Ze vragen twee maal zo veel voor een buskaartje of ze vragen een bijdrage als ze je überhaupt al helpen om de bushalte te vinden. Vooral Stone Town en het Noorden van het eiland zijn erg toeristisch, met de bijbehorende ongemakken. Maar, elk nadeel heb zn voordeel, dus je leert wel je onderhandelingstechnieken bij te schaven. Vind je dat allemaal wat lastig? Ga eens naar het oosten, naar Jambiani bijvoorbeeld. Het is daar rustiger, de mensen vriendelijker en de stranden misschien nog wel mooier.

Armoede1383312_725413717472734_643814765_n

Helaas is het contrast soms groot. Terwijl jij in een luxe villa slaapt, nipt aan een cocktail om vervolgens even te gaan snorkelen met Nemo, werkt de schoonmaker van die luxe villa zo’n 12 uur per dag en woont ze een paar honderd meter verderop in iets wat wij eerder een boomhut dan een huis zouden willen noemen. En zij heeft tenminste nog werk. De werkloosheid is namelijk erg hoog op het eiland. Ook is er weinig tot slecht toegang tot goed onderwijs.  De lokale bevolking is vaak erg arm en dit is erg confronterend om te zien, zeker omdat jij je op dat moment in luxe waant.

Corruptie

Lekker de weg op is soms toch wat uitdagender dan het lijkt. Als je met een auto of brommer over het eiland wilt, kom je regelmatig politieblokkades tegen. En op de een of andere manier lijkt er altijd wel een reden te zijn waarom je zou moeten betalen. Vaak kom je ook wel weer weg met een glimlach, maar als mzungu ben je vaak een goed doelwit voor de lichtelijk corrupte politie. Survivaltip: neem de dala dala; de openbare minibus die je overal naar toe brengt. Hij gaat wel vaak pas als ie vol is. En hij kan voller dan je denkt. Maar je hebt zo een praatje te pakken en ondanks dat het wat ‘knus’ is, is het reuze gezellig

Dierenwelzijn

IMG_1869

Dieren worden vaak gezien als erg praktisch en worden meestal ingezet als werktuigen of een manier om geld te verdienen.

In het westen van het eiland, bij Kizimkazi, kun je zwemmen met wilde dolfijnen. En nu lijkt zwemmen met dolfijnen in theorie erg leuk. En in de praktijk is dat het ook best wel.  Er zijn echter heel veel ‘bedrijfjes’ die vooral zo veel mogelijk mensen mee willen nemen om zo veel mogelijk geld te verdienen en die nemen het helaas niet zo hoog op met het welzijn van Mr. Dolfijn. En dat is toch wat jammer. Het is namelijk een hele toffe ervaring om te zwemmen met dolfijnen, maar we willen dan wel dat het voor de dolfijn net zo leuk is als voor ons, toch? Nu zeg ik zeker niet dat je dit in zijn geheel moet skippen, maar bedenk wel even goed met welke organisatie je letterlijk en figuurlijk in zee gaat.

Doffe ellende dus?

Nee hoor, helemaal niet! Zanzibar is schitterend en oogverblindend mooi. En door er heen te gaan kun je de economie ook juist steunen. We hebben het nu eenmaal breder dan de gemiddelde inwoner van Zanzibar, dus door daar een paar knaken uit te geven, doen we ook nog iets goeds. En een beetje confrontatie is helemaal niet erg. Dan waardeer je des te meer wat je hebt en dan besef je dat dit niet allemaal zo vanzelfsprekend is. Misschien wordt je er zelf wel een beter mens van. Dus ga lekker relaxen op Zanzibar! Maar kijk om je heen en realiseer je dat jij one lucky basterd bent als je daar op je strandbedje met je cocktail en je bachelor ligt.

Advertentie

2 gedachtes over “Zanzibar: een Afrikaans paradijs?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s