Reizen door Israël; hoe veilig is het?

Is dat nou wel verstandig? Is het wel veilig om naar Israël te gaan? Dat was zo’n beetje de standaard reactie die ik kreeg toen ik ruim drie weken geleden vertrok naar Israël. En ja, dat was precies rond die tijd dat Trumpy had besloten de ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen, dus echt rozengeur en maneschijn was het niet. Ook ík heb heel even overwogen mijn ticket om te boeken naar de Canarische eilanden, maar ik ben maar wat blij dat ik dat niet gedaan heb (ai, daar ging waarschijnlijk de cliffhanger van dit artikel).

Enfin, heb jij ook je twijfels of zorgen? Maar wil je toch graag richting het beloofde land, laat mij je dan informeren met dit artikel.

De wereld van tv

DSC_0213

Je moeder of je juf zei het vroeger misschien al, maar je moet niet alles geloven wat je op tv ziet. Nu zal deze communicatiewetenschapper zeker niet pretenderen dat de NOS aan fake-nieuws doet, maar het nieuws geeft wellicht wel een wat vertekent beeld. Zo dachten wij ook dat het land zich op het randje van oorlog bevond, maar niets is minder waar. Als je langs de boulevard van Tel Aviv loopt of ligt te badderen in de Dode Zee, kun je je nauwelijks een relaxtere vakantie voorstellen.

Het beeld dat ik in Israël heb gekregen verschilt enorm van het beeld dat ik van te voren had. Bedenk je goed dat het nieuws vaak alleen de negatieve hoogtepunten belicht. Anders heeft het namelijk geen nieuwswaarde. Dus eigenlijk wordt het alleen maar positiever.  Dit betekent natuurlijk niet dat je altijd maar onbezorgd op reis kunt. Lees van te voren even het reisadvies en laat je ter plekke goed informeren.

Lekkere binnenkomer

In grote delen van Israël merk je weinig van de onrusten. Je kunt rustig je broodje dippen in hummus en door de verschillende steden slenteren. Het land binnenkomen en verlaten kan wat moeizamer gaan dan je gewend bent. Ze nemen hun veiligheidsmaatregelen errug serieus, dus wees ook niet verbaasd wanneer je stevig ondervraagt wordt op het vliegveld. Als je volgens je paspoort in andere Arabische landen geweest bent, kun je onderworpen worden aan een kruisverhoor. Ja, ook als je twee weken op het strand hebt gelegen op Bali. Ze willen toch echt weten wat je daar gedaan hebt en wie je daar kent. Ook kan het zo zijn dat je je hele tas moet leeg kieperen en grondig moet laten inspecteren (ja, ook als je het land verlaat!).

Like toy soldiers

In Israël en delen van Palestina zie je heel veel militairen op straat. Vooral in Jeruzalem en Haifa loop je ze constant tegen het imposante lijf. Dit is niet omdat ze constant in opperste staat van paraatheid zijn, maar ook omdat iedere Israëliër dienstplichtig is. Elke man of vrouw ouder dan 18 moet dienen in het leger.

Je komt dus ook veel militairen tegen die gewoon op weg naar huis zijn. Overigens lijken deze mannen en vrouwen vrij intimiderend, maar onze ervaring is dat ze over het algemeen erg vriendelijk zijn tegen toeristen. We begonnen ze zelfs een beetje te missen toen we ze niet meer zagen, want het geeft aan de andere kant ook weer een veilig gevoel. Maar hoe vriendelijk ze ook lijken, ze zijn natuurlijk wel getraind en gemachtigd om te schieten,  dus misschien toch maar een beetje lief zijn voor deze mannen en vrouwen.

Palestina

In Palestina merk je meer van het conflict. Overigens heb ik het alleen over de Westelijke Jordaanoever, want ik ben (uiteraard) niet in de Gaza-strook geweest. Daar kom je overigens ook niet in, mocht je het willen proberen. De Westelijke Jordaanoever is van Israël gescheiden door middel van een grote muur. Denk Berlijn 30 jaar geleden.

 

Hierdoor kunnen de Palestijnen en de Israëliërs niet gemakkelijk van het ene naar het andere gebied, maar dat geldt niet voor jou. Je kunt bij Jeruzalem eenvoudig door een checkpoint richting Bethlehem. Dit kun je prima op eigen houtje doen, er gaat namelijk gewoon een bus. Bij die checkpoints wordt alles gecontroleerd zoals wanneer je een vliegtuig zou pakken.

Eenmaal in Palestina merk je al meteen de verschillen. Het ziet er allemaal wat minder aangeharkt uit en je ziet veel minder toeristen. Er is altijd wel iemand te vinden die je een kleine tour door de stad wil geven of wie je mee wilt nemen naar andere delen van Palestina. Dit kan ik je ook zeker aanraden. Een gids kan je net wat meer vertellen over wat er zich allemaal heeft afgespeeld en weet in welke gedeelten je wel en niet kunt komen. Hij kan overigens zelf niet altijd overal komen. In Hebron bijvoorbeeld, moesten we af en toe alleen op pad omdat onze Palestijnse gids niet in het Joodse gedeelte mocht komen.

 

In Palestina vinden regelmatig demonstraties plaats, maar het is niet zo dat het van de ene op de andere dag helemaal uit de hand loopt. De demonstraties zijn vaak goed gepland en gecommuniceerd aan de locals. Ook vinden de onrusten over het algemeen maar op bepaalde standaard plekken plaats. Wij waren er ten tijde van een demonstratie en wij werden er door meerdere locals op gewezen. Sommigen wilden ons waarschuwen voor een onrustige straat, anderen wilde graag dat we het kwamen bekijken om een beter beeld te krijgen van de situatie aldaar. Wij konden onze nieuwsgierigheid niet helemaal bedwingen en zijn dus toch maar even gaan koekeloeren.

Dus…

Ik heb me nooit onveilig gevoeld in Israël en Palestina en in alle eerlijkheid hebben we de onrusten zelfs nog wel een beetje op gezocht door aan de zijlijn een demonstratie bij te wonen. Als je je goed laat informeren door de lokale bevolking hoor je al snel waar en wanneer het veilig is. Zo lang je dit in gedachten houdt, komt het wel goed en heb je een enorm interessante en leerzame vakantie.

Advertentie

Een gedachte over “Reizen door Israël; hoe veilig is het?

  1. Marjolijn zegt:

    Heerlijke vakantie gehad in Israël! Wel georganiseerde rondreis gemaakt. Alles was zo goed geregeld. Genoten van de reis van Jerusalem naar Massada en de Dode Zee. Tiberias en het Meer van Galilea betoverend mooi! De Golanhoogvlakte. Ik wist niet dat Israel zo’n mooi National Park heeft. En natuurlijk last but not last Jerusalem. De mooie oude gebouwen, urenlang verdwalen in de souks. Verschillende culturen ervaren. Ik zou de volgende keer met gerust hart op eigen houtje willen gaan. Het is zeker een land om naar terug te gaan!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s