Waarom reizen je een beter mens maakt

Wow, dat is nogal een stelling! Hell yes. Deze reislustige loonslaaf is niet vies van wat controverse. Ik ben er oprecht van overtuigd dat je een beter mens wordt als je veel van de wereld hebt gezien. En nee, ik heb het niet over het doen van missionaris werk in Sierra Leone of het redden van weesjes in Nepal. Gewoon over jij en ik met onze rugzak. Dingen zien, je weet wel.

En waarom word je er dan een beter mens van? Nou, dat ga ik je eens piekfijn uitleggen.

Je wordt gelukkiger als je reist.

Relax op vakantie, weg uit de sleur, nieuwe ervaringen op doen, uitrusten, bijkomen, ontsnappen aan het dagelijks leven…Hoe je het ook wilt noemen, je bent even weg van je 9 tot 5 baan en je ziet de meest prachtige dingen op reis. Of dit nu een viskraam is op de lokale markt in Italië of the Great Barrier Reef in Australië; het is toch net even anders dan het hoofd van die collega. Hoe leuk die ook is. En als jij ontspannen en gelukkig bent, straal je dat ook uit naar anderen. Geluk is gewoon een beetje besmettelijk.

Je krijgt meer vertrouwen in je medemens.

Als je de krant leest of (hallo 2021!) je newsfeed door scrollt, wil je je bijna verstoppen onder de dekens, zoveel ellende lees je. Moeder krijgt elke keer weer een hartverzakking als je het vliegtuig neemt en iedereen is weer blij als je veilig thuis bent. Maar juist door te reizen, ontmoet je zo veel lieve mensen. Zo leer je dat mensen vaak enorm gastvrij zijn en dat ze je graag willen helpen. Natuurlijk zit er van tijd tot tijd een rotte appel tussen, maar doorgaans is de mens een goed wezen. Elke keer verbaas ik me er weer over hoe graag mensen je willen helpen en voor je klaar staan.

11665524_1096354323712003_8140547767892630189_n

Situbondo, Indonesië

Door te reizen leer je waarderen wat je hebt

Mocht jij net zoals ik, je weleens begeven op de wat minder rijke delen van dit mooie aardbolletje, dan zal het je niet ontgaan zijn dat veel mensen er niet zo warmpjes bij zitten als wij. Nouja, wellicht hebben ze het wel wat warmer, daar rond de evenaar, maar ze kunnen zich niets voorstellen bij onze welvaart. En dat nemen wij nog wel eens voor lief. Wij zijn met name bezig met nóg meer bereiken, nóg meer doen. Maar als we even een dronestand aannemen, zien we eigenlijk dat we zo veel hebben om dankbaar voor te zijn. Dus dat.

15895561_1549229261757838_2460879806517906823_o

Jinja, Uganda

Je leert waarderen wat anderen hebben

Elke cultuur heeft zo zijn wonderlijke elementen. Wij zeggen wat we denken, in Italië laat men zich veel meer leiden door het gevoel, in Zambia neemt men alles zoals het komt en in Cuba staat muziek centraal. Door op te gaan in een andere cultuur leer je andere elementen van het leven meer te respecteren. Je leert te leven met de dag, te genieten van de muziek en je naasten meer te waarderen. Door veel te reizen ga je meer waarde hechten aan de kleine dingen in het leven. O gosh wat een serieuze boodschap. Jazeker. Maar ik denk dat we ons dat te weinig realiseren.

Cuba muziek

Havana, Cuba

Je wordt flexibeler als je veel reist

Op reis gaan de dingen nu eenmaal niet altijd zoals je wilt. Soms ziet dat zwembad bij je hotel er in het echt toch meer uit als een kikkerpoel of blijkt die relaxte snorkeltrip toch meer een schooluitje voor de lokale kids te zijn. Marco Borsato zei het al: ‘Even slikken en weer doorgaan’. Ook leer je dat je alles helemaal niet vast hoeft te leggen. Als je een toplocatie hebt gevonden, boek je gerust nog een paar dagen bij en pas je je reisschema aan. Je leert verschillende situaties te accepteren en plannen zonder problemen om te gooien als je dat moet of wilt. En wat je op reis kan, kan je thuis ook.

Je wordt geduldiger

Uren wachten op een bus, omdat ‘ie pas gaat als ie vol zit’? 3 uur vastzitten in het verkeer in India? Of je vrije avond op een vliegveld doorbrengen? Hoe meer je reist, hoe geduldiger je wordt. Je kunt immers vaak niks doen aan de situatie waarin je bent beland, dus dan is het maar beter dit te accepteren en er het beste van te maken. Op reis kun je dit vaak wat beter hebben dan thuis. Maar door veel te reizen, leer je deze eigenschap ook beter toe te passen in ons kikkerlandje. Dan is die tram die 2 minuten te laat komt, ineens zo erg niet meer.

Dus wil je jezelf ontwikkelen? Wil je meer uit het leven halen? Vergeet die zelfhulpboeken en ga lekker op reis!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s