Op workation met je baas

Geld verdienen vanuit je hangmat. Wie wil dat nu niet? Termen als workation, working holiday of digital nomad zijn niet voor niets trending topics tegenwoordig. Veel mensen dromen ervan hun werk te doen vanaf een tropische locatie. Misschien jij ook wel? Maar wat als het niet bij dromen blijft?

Lexane ging afgelopen april met haar werk Ik ben Frits, online hypotheekadvies, 3 weken naar Senegal om daar te werken en te genieten van een nieuwe omgeving.

Ze vond dit een geweldige ervaring en raadt je dan ook aan om te overwegen of het optie is om met jouw bedrijf op workation te gaan. In dit interview lees je waarom.

Hoe is het avontuur begonnen?

Op een winterse vrijdagmiddagborrel kwam één van de collega’s met de treffende opmerking “wij zijn online hypotheekadviseurs en zijn niet gebonden aan een locatie, wat doen we dan op dit moment dan nog in dit koude kikkerlandje?”.

Een paar collega’s vonden het zo’n puik plan, dat ze het verder hebben uitgewerkt. Als we dit gaan doen, moet het ook goed, was het motto. Dus was het vinden van een goede locatie essentieel. Verder moest het voor het bedrijf niks gaan kosten en de klanten moesten er geen hinder van ondervinden. Meerdere opties werden bekeken en onderzocht op internetfaciliteiten, tijdsverschil en de individuele kosten. En zo kwamen we op Dakar, Senegal. Zodra de tickets waren geboekt, konden we niet meer terug. Toen dacht ik nog wel even; “Ahh, gaan we dit echt doen?“

Was het een grote omschakeling? Hoe was je eerste werkdag?

Dakar is natuurlijk een hele andere wereld dan Amsterdam. Dat maakt het ook zo’n interessante ervaring. Het was fijn in het weekend aan te komen, zodat je al een beetje kon wennen aan de cultuur en de temperatuur. Op maandagochtend 6 uur ging de wekker, door het tijdsverschil werkte we namelijk van 7:00 uur tot 16:00 uur. We moesten aan de bak. Ons kantoor zat in het hotel waar we verbleven. Eerst even een caffeïneshot en dan aan de slag! Eigenlijk werkte het precies hetzelfde als in Amsterdam. Het was nog even spannend of het internet het goed deed. Anders is dat toch een beetje jammer als online bedrijf, maar alles liep op rolletjes.

Met het grote verschil dat we na werktijd waanzinnige avonturen beleefden! We zijn naar de woestijn geweest en hebben ons ondergedompeld in de lokale markten. En zo’n chaotische vismarkt in Dakar is toch net even een iets andere belevenis dan de Albert Cuijp in Mokum.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Waarom zou je dit met het hele bedrijf moeten doen?

Het is heel goed voor de teamspirit. We zijn enorm naar elkaar toegegroeid. Dat was ook de reden waarom we deze trip hebben ondernomen; voor de teambuilding. Want laten we eerlijk zijn, onze klanten in Nederland hebben hier natuurlijk weinig profijt van. Wel vonden ze het vaak erg tof dat we dit deden. We vertelden hen dat we op dat moment in Dakar zaten en betrokken ze bij het vrijwilligerswerk dat we daar deden. We hielpen namelijk ook mee aan het herstel van zonnepanelen en watervoorzieningen bij een school en ziekenhuis aldaar. Die maatschappelijke betrokkenheid sprak onze klanten vaak aan.

20170408_103449

Was het alleen maar rozengeur en maneschijn?

Natuurlijk loop je tegen dingen aan. Je bent 3 weken lang met je collega’s in een compleet andere wereld. Dat is even wennen. Het is lastig om veel te ondernemen als je met zo’n grote groep bent. Je wilt veel zien omdat je in een prachtig land bent, maar met een groep gaat dat allemaal veel trager. Iedereen had wel ruimte om zijn eigen ding te doen en dat was heel fijn. Je weet van tevoren dat je een beetje van je vrijheid moet inleveren, maar dat was allemaal prima te doen.

20170408_153344

Wat vond je het meest waardevol aan deze ervaring?

De band met mijn collega’s is veel hechter geworden. Het klinkt misschien cliché, maar als iedereen uit zijn comfortzone is, schept dat echt een band. Daarnaast heb ik mijn werk vanuit een heel ander perspectief gezien. Als hypotheekadviseur ben je veel bezig met de toekomst van mensen. In Senegal is dat heel anders. Mensen leven met de dag, hypotheken zijn totaal geen onderdeel van de samenleving. Ik vond het erg bijzonder om je eigen werk en daarmee je eigen leefwereld, met andere ogen te kunnen bekijken. Je verruimt enorm je blikveld.

20170416_174518

Zou je het anderen aanraden?

Absoluut! Het is fantastisch om wel gewoon aan het werk te zijn en productief te zijn, maar dit te combineren met heerlijk in de zon zitten en even in een hele andere wereld te leven. Ook heeft deze workation ons team enorm versterkt. Je weet beter wat je aan elkaar hebt. Niet alleen door wat je samen hebt beleefd, maar ook de serieuzere gesprekken die je hebt gehad. En we hebben nu een enorm scala aan grappen en herinneringen voor de vrijdagmiddagborrel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Werken vanuit het buitenland is Lexane en Ik ben Frits zo goed bevallen dat er zelfs al gekeken wordt naar een volgende locatie.

Lijkt een locatie-onafhankelijk leven je wel wat? Dat kan ik je (uit eigen ervaring!) de Digital Nomad E-course van harte aanbevelen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s