Adem in, adem uit: extreme sporten op reis

Ben jij een echte daredevil? Ken jij geen angst? Leef jij voor een adrenalinekick? Nee? Ik ook niet. Maar toch heb ik zonder al te veel hartproblemen deze extreme activiteiten gedaan in het buitenland. “En ja, mam. Het was allemaal volledig veilig”. Stuk voor stuk waren het ervaringen om nooit te vergeten. Met een beetje lef kom je al een eind. Onder het mom; try before you die, moet je de volgende extreme sporten beslist op je bucketlist zetten;

White water rafting kun je op heel veel plekken in de wereld doen en in allerlei gradaties. Dichtbij huis op het relatief rustige water in de Auvergne in Frankrijk, of op de wildste white water rafting rivier, de Zambezi, bij de Victoria Falls en alles dat daar tussen in ligt. Sommige rivieren zijn avontuurlijker dan anderen. Maar wat vast blijft staan is dat raften voor iedereen prima te doen is. Je krijgt van te voren instructies over hoe je het beste kan peddelen en hoe je je moet bewegen in de boot bij een spannende afdaling of in het geval je vast komt te zitten op een rots. Je weet immers maar nooit.

Daarnaast maakt ook de plek die je kiest in de boot veel uit. Ben jij een daredevil en vind je het leuk om heen en weer geslingerd te worden op de rivier, ga dan voorin zitten in de raft. Speel je het liever wat safer en vind je een tochtje zonder al te veel ‘zwempartijtjes’ wel prima, dan is achterin de raft jouw plek. Sit tight and enjoy the ride!

1468517_10152080658719363_932881575_n

Zambezi rivier, Victoria Falls, Zambia/Zimbabwe

Heb je dat raften nu wel gezien? Of wil je zelf wat meer controle hebben op een wilde rivier? Probeer dan eens extreme kayaking. Samen met een instructeur peddel je je door de meest extreme golven heen. 1 ding is zeker, je houdt het niet droog. En nee, hierbij bedoel ik geen huilbui uit pure wanhoop. Soms zal de kracht van het water je kano namelijk laten omslaan. Gelukkig weet je ervaren instructeur hier altijd goed mee om te gaan. Het kost jou slechts wat droge kleren en 2 jaar van je leven. Maar je voelt je more alive than ever. Het leuke (en spannende!) aan kayaking of raften op de Nijl of de Zambezi is dat je ook nog af en toe een krokodil spot als je rustig over de rivier peddelt. Ah, cute…

15823647_1537811802899584_7139645022478446918_n

Rivier de Nijl, Jinja, Oeganda

Bungeejumpen is wellicht wel de extreemste extreme sport. Want wie is er nu zo gek in zijn hoofd dat hij onderste boven een ravijn in springt met enkel een touwtje om zijn benen. Sommige mensen vinden het doodeng, anderen fantastisch. Hoe je er ook instaat er is maar 1 manier om dit te doen. Verstand op nul en gaan. 1,2,3 spring. Het is de grootste adrenalinestoot die je ooit door je aderen hebt voelen vloeien. En na een uitzinnige vrije val van een paar seconden, zie je de wereld op zijn kop. Er zijn geen woorden om dit gevoel te beschrijven. Het is een mengeling tussen euforie, angst, overwinning en ongemak. Want laten we wel wezen, er is wel iets comfortabelers te vinden dan onderste boven hangen. Of ik het ooit weer zou doen? Nou, dat weet ik nog niet. Maar ik heb er geen seconde spijt van dat ik het gedaan heb.

1069263_725635474117225_1792130660_n

Bloukrans Brigde, Zuid-Afrika

Wil je het meteen goed doen? Ga dan naar de hoogste bungeejump ter wereld bij de Bloukrans Bridge in Zuid-Afrika. Daar word je 216 meter naar beneden geslingerd. Belangrijke tip: informeer je moeder pas na de sprong dat je dit gedaan hebt….

Parachutespringen is een stuk minder eng dan bungeejumpen. Tuurlijk sta je met klotsende oksels aan de rand van dat vliegtuig wanneer je instructeur zegt dat je niet naar beneden moet kijken. Een deodorant die dat aankan, moet nog uitgevonden worden. Maar zodra je springt, is de angst eigenlijk weg. Het is alsof je hersenen niet kunnen verwerken wat er eigenlijk gebeurt. De afgrond is zover weg, dat er geen direct gevaar lijkt (dit in tegenstelling tot bungeejumpen). En dus is het tijd om te genieten. Je ziet het uitgestrekte landschap onder je. En geloof me, dit is eigenlijk altijd fantastisch. Of je dit nu in de woestijn van Namibië doet (foto hieronder) of op Texel. Het blijft een waanzinnige uitzicht. Daar kan geen drone tegenop.

1390494_725410520806387_1069933071_n

Swakopmund, Namibië

Uiteraard zijn er nog veel meer extreme sporten die absoluut de moeite waard zijn om te proberen. Laat je niet weerhouden door je angst. Adem in, adem uit en je zult merken dat het allemaal reuze meevalt. En als je het dan eenmaal gedaan hebt, dan heb je waanzinnige herinneringen. Je kleinkinderen zullen je later een enorm stoere opa of oma vinden!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s