Hoe kom je zo snel mogelijk in de vakantiestemming?

Je kent het wel. Je komt net uit je stressvolle baan gerend, springt in het vliegtuig en voor je het weet zit je op een tropisch eiland. Klinkt top. Maar je voelt je nog precies hetzelfde als thuis. Je zit nog half met je hoofd in die laatste email en je vraagt je toch nog af of je dat laatste dossier nu wel of niet de deur uit hebt gedaan. En dus gaat die schitterende zonsondergang aan je voorbij, voordat je er erg in hebt.

Maar hoe zorg je er wel voor dat je heerlijk ontspannen je vakantie begint?

Ze zeggen niet voor niks; goede voorbereiding is het halve werk. Zorg ervoor dat je ruim van tevoren alles hebt voorbereid voor je vakantie. Naast dat het natuurlijk hartstikke praktisch is om je in te lezen in je bestemming, brengt het je ook al meteen wat meer in de vakantiestemming. Daarnaast zorgt het ervoor dat de overgang naar je nieuwe bestemming soepeler verloopt.

Maar denk ook aan praktische zaken. Heb je je tas gepakt? De laatste benodigdheden ingeslagen? De belangrijkste spullen bij de hand? Zorg ervoor dat je op de dag van vertrek ook daadwerkelijk rustig kunt vertrekken. Je wilt niet dat je je paspoort nog moet zoeken op het moment dat je eigenlijk al op Schiphol had moeten zijn.

Over Schiphol gesproken; zorg dat je ruim op tijd bent voor je vlucht. Dat klinkt wellicht wat vanzelfsprekend, maar niets brengt je adrenalinelevel zo omhoog als sprinten voor je vlucht. Dat is nou niet bepaald zen aan je vakantie beginnen… Dus neem ruim de tijd, zeker nu er vaak van die ellendige lange rijen staan bij de beveiliging.

Stel vervolgens de tijd van je horloge en telefoon alvast in op de tijd van bestemming. En pas je gedrag hieraan aan. Hierdoor zit je sneller in het leefritme van je bestemming en kost het je minder tijd om te herstellen van je jetlag.

Normaliter zou ik je niet zo snel adviseren om een wijntje te laten staan en ook koffie behoort tot mijn eerste levensbehoeftes, maar in het vliegtuig kun je dit beter niet drinken. Dit droogt je namelijk uit en je kan er moeilijker van slapen. Als je deze drankjes hier laat staan, kun je straks extra snel genieten van die cocktail aan dat strand op je bestemming. Zorg daarnaast dat je voldoende vocht binnenkrijgt en dat je af en toe beweegt in het vliegtuig. Het is niet alleen prettig om af en toe uit die rupshouding te komen, het zorgt er ook voor dat je fitter het vliegtuig uitstapt.

11350766_1096357130378389_5158657104228771283_n

Als je dan op je bestemming bent, zet je internet dan uit. Nee, geen grapje. And trust me, you’ll survive! Als je constant je telefoon checkt op nieuw binnengekomen berichten, werkt dit helemaal niet ontspannend. Wellicht wil je je moeder of je lief even laten weten dat je heelhuids bent aangekomen, maar daarna is het klaar met het internet. In ieder geval voor de 48 uur. Keep calm and detox!

Ga ook meteen wat ondernemen. Vaak denk je dat je eerst even moet uitrusten van de vlucht en slenter je door de straatjes van de stad waarin je je begeeft. Vervolgens ga je vooral dingen regelen. Slaapplekken, tours en vervoer. Dit werkt niet relaxend. Door meteen een tour of een uitstapje te maken, ben je meteen helemaal weg en ervaar je sneller de lokale cultuur en het leefritme.

Maar plan ook niet te veel. Als je van tevoren alles al boekt en regelt, ben je soms meer bezig om van de ene plek naar de andere plek te komen en daardoor vergeet je nog wel eens te genieten. Het is vaak wel handig om een planning te hebben, zeker als je bijvoorbeeld maar 2 of 3 weken hebt om een land te zien. Maar hou wat ruimte over voor spontaniteit. Is het fantastisch op een bepaalde plek, dan wil je daar vast graag nog een dagje blijven. Maar ook andersom geldt; valt iets tegen, dan is het zonde als je daar al een week overnachtingen geregeld hebt. Last minute een hotel of verblijfplaats regelen, is vaak in een mum van tijd gedaan. Bijvoorbeeld via de app van Booking.com.

Als laatste moet je natuurlijk ook gewoon de boel de boel kunnen laten. Vertrouw erop dat je collega’s het wel redden zonder jou. Uiteraard ben jij van groot belang op je werk, maar zeker niet onmisbaar. (Sorry, het doet misschien pijn, maar het is vaak waar). Ook je voetbalteam of je vrienden hoeven niet binnen een paar uur antwoord te krijgen op hun Whatsapp bericht of hun Instagram post. Als het belangrijk is bellen ze wel. Jij ligt even met een cocktail op het strand. Dat is nu even belangrijk.

Als je deze tips tijdens je vakantie uitvoert, zul je zien dat je sneller in de vakantiemodus komt en dat je het maximale uit je vakantiedagen kunt halen!

Deze blog bevat een affiliate link. Door producten af te nemen via deze affiliate link steun je Reislustige Loonslaaf een beetje. 

Advertentie