Waarom je nu naar Cuba op vakantie moet

Je hoort het vaak; ‘Het land zal vast snel veranderen, dus je moet nu gaan!’ Veel mensen denken dat Cuba zijn (communistische) charme binnenkort kwijt gaat raken nu de grondlegger van het communisme Fidel Castro en zijn broer er niet meer de scepter zwaaien. Vooralsnog lijkt de communistische partij echter de overhand te hebben.

Het communisme is nu nog overal te vinden; boodschappen doen met bonnen in supermarktachtige winkels (waar je de meest onlogische combinaties van slechts een aantal producten vindt, zoals rijst en wasmiddel), staatshotels en restaurants, communistische kantoortjes in alle dorpjes en de aanwezigheid van Fidel en Ché Guevara, overal. Vrij grappig dat het communisme tegenwoordig juist een trekpleister is, maar dat is natuurlijk alleen interessant geneuzel voor historici.

cuba che

Wat vast blijft staan is dat Cuba een fantastisch en veelzijdig vakantieland is en dat is altijd een goede reden om er nu heen te gaan. O, ik geef je er nog 5 meer;

in Cuba ga je 50 jaar terug in de tijd.

Nou vooruit, naar men zegt. Deze semi-jonge blom is nog net iets te jong om te beoordelen hoe het er 50 jaar geleden uitzag. Maar als ik het rock en roll leven van mijn ouders moest inschatten, zou ik Cuba voor me zien. Zodra je de luchthavenhal uitloopt, zie je overal oude classic auto’s. Eerst denk je nog even dat die voor de show zijn, voor de toeristen, maar al snel kom je er achter dat de gewone burger hier in rijdt. Of nou ja, de lucky basterds. En mocht er even geen taxi in zicht zijn, is er ook altijd wel een local bereidt je even af te zetten op de plek van bestemming tegen een paar peso’s.

Cuba auto

Ook heb je geen wifi. Geen paniek! Rustig blijven ademen. Het komt echt wel goed als je niet elke dag kattenplaatjes op Facebook ziet of de Instagramfoto’s van je foodiefriend bekijkt. Drie weken zonder wifi heeft ervoor gezorgd dat ik de meest relaxte vakantie in tijden heb gehad. Als je het echt per se wilt, kun je je voegen bij het groepje ‘hangjongeren’ in de parkjes. Dat zijn de wifi-hotspots, maar als je hier wilt internetten is geduld een schone zaak.

In Cuba is het altijd feest.

Waar je je ook wendt of keert, er is altijd muziek; op straat, in een bar, bij de mensen van je casa particular thuis, overal. En ze houden van dansen. En dan bedoel ik niet headbangen op een heavy metal festival of de vogeltjesdans op een bruiloft. Echt salsa dansen. En ze doen dat ook heel graag met jou. Wellicht voel jij je als Hollandse stijve hark niet helemaal op je plek tussen de soepele bekwame Cubaanse dansers, maar dat maakt niet uit. Voor hen ook niet. Dus stap over je schaamte heen en zeg eens ‘ja’ als je gevraagd wordt. Als vrouw is het vrij makkelijk, je hoeft alleen maar te volgen, want deze mannen weten zo waar wat ze doen op de dansvloer. Mochten ze te aanhoudend zijn met hun verzoeken, dan zou je er met een simpele ‘no es no’ vanaf moeten zijn.

Cuba muziek
In Cuba kun je je Spaanse taal ophalen.

Beter gezegd; je moet je Spaanse taal ophalen. De Cubanen zijn allemaal naar school geweest (een voordeel van het communisme), maar de Engelse taal stond daar niet hoog op het lesprogramma. Hierdoor kom je er vanzelf achter dat de Cubanen enorm gastvrij zijn en je altijd willen helpen. Als je in een casa particular slaapt, willen ze je met liefde een volgend adres geven en ook al even bellen of er plek is. Wanneer je wéér een lekke band hebt met je huurauto, komen ze met liefde naar de lokale garage om het woord voor je te doen. Het is wel handig een paar woorden Spaans te kennen of anders in ieder geval een woorden- of plaatjesboekje bij je te hebben. Laat je verder vooral helpen door de locals, dat doen ze als de beste.

cuba boeken
In Cuba kun je je drank en/of rookverslaving weer ophalen.

Klein grapje natuurlijk. Cuba staat natuurlijk bekend om zijn uitstekende rum en sigaren. Als je in Cuba bent, is het dan ook een must om even naar een sigarenplantage of rumfabriek te gaan. Nu is Viñales, de plantagestreek, ook nog eens waanzinnig mooi en kun je dit indien gewenst per paard verkennen. Het is erg leuk en leerzaam om te horen hoe de verschillende producten gemaakt worden, maar het is eigenlijk nog leuker dat het allemaal zo goedkoop te nuttigen is (we blijven toch Nederlanders). Je hebt dan ook al gauw een daily cocktail op je menu staan. Voor 2 euro heb je de beste cocktails die je ooit gehad hebt. Maar wees gewaarschuwd. De Cubanen doen niks met mate, dus ook niet de alcohol in je cocktail.

cuba sigaar
Cuba is waanzinnig mooi!

Als je samen met het gros van de Amerikaanse en Canadese toeristen in een all-inclusive hotel in Varadero dezelfde voedselvergiftiging op wilt lopen, mis je het wellicht. Want Cuba is zo divers; het heeft hagelwitte stranden, prachtige dorpjes, mooie natuurgebieden met watervallen en een enorme variëteit aan flora en fauna. De beste manier om dit alles te ontdekken is toch wel per huurauto. Soms zijn de wegen wat uitdagend en weet je niet helemaal waar je bent, maar het geeft je zo veel meer vrijheid. Vergeet ook vooral de oostkust niet met Santiago de Cuba en Baracoa. Misschien zijn dit zelfs wel de pareltjes van het eiland.

Cuba cover

Dus wel of geen verandering in het land, dat maakt niet uit. Cuba is prachtig zoals het is en zal dat ook nog wel een tijdje blijven. Als je echt geen risico wilt nemen en het in zijn huidige glorie wilt zien, tsja dan moet je nu boeken.

Shoestring - Cuba

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s