5 verrassende citytrips voor 1 á 2 vakantiedagen

Je kent het wel. Je zit al een paar weken glazig uit het raam van je kantoor te kijken. Je gedachten gaan terug naar die mooie reis van een aantal maanden geleden. Je collega’s kunnen niet nog een anekdote over je vorige vakantie aan en je weet het; je moet weer weg. Je bent echter al bijna door je vakantiedagen heen en je wilt wat meer dan een Roompotbungalow op Schiermonnikoog. Met enkel een paar vakantiedagen over, wil je niet te ver weg, maar Parijs heb je al een paar keer aangetikt en je wacht nu eerst maar eens totdat de Sagrada Familia echt af is voor je alweer naar Barcelona vertrekt. Maar wat dan wel?

Gelukkig is de wereld tegenwoordig klein. Je vliegt in een paar uurtjes naar de meest fantastische bestemmingen, dompelt je onder in een compleet andere cultuur of ziet de meest adembenemende natuur.

Hieronder vind je 5 verrassende steden die op slechts 2/3 uurtjes vliegen liggen; de stewardess kan er nauwelijks tegen uitserveren. En als je rond een (lang) weekend gaat, kost het je maar 1 of 2 vakantiedagen!

Lees ook: Hoe haal je het meeste uit je vakantiedagen?

Bestemming Reykjavik, IJsland

De hoofdstad is ongeveer even groot als Zwolle, maar geloof me, dat is dan ook wel de enige overeenkomst. Reykjavik is een groot dorp met een stadse mentaliteit. Het centrum is kleurrijk en het uitgaansleven goed ontwikkeld. Ze hebben er enorm leuke warme IJslandse wolle truien, die je voor een schamel maandsalaris in een van de vele leuke shops op de kop kunt tikken. Nu kun je je prima 1 a 2 dagen vermaken in Reykjavik, maar het mooie is; het ligt om de hoek bij prachtige natuurverschijnselen. Al direct wanneer je landt, kun je je koffer in een kluis stoppen bij de Blue Lagoon en even die vliegtuiggeur van de afgelopen 3 uur van je afspoelen. Met je babyzachte huidje kun je dan direct doorrijden (met je huurauto) naar ‘de Gouden Driehoek’. Daar vindt je geisers (Geysir), een enorme waterval (Gulfoss) en een natuurpark (Þingvellir). Een alles in 1 trip, zeg maar.

Bestemming Fez , Marokko

3 uur geleden zat je op Schiphol in je trui nog een broodje kaas weg te werken, nu sta je in je charmante harembroek in een geheel andere wereld een harierasoepje op te peuzelen. Vergeet Marrakesh met alle hassle en medetoeristen, ga naar Fez. Verdwaal in de medina, laat je meenemen naar de leerlooierij en laat je overspoelen door alle geuren en kleuren daar. Bewonder alle mooie spullen in de soeks, maar ga nooit een tapijtwinkel in.

Tenzij je echt een tapijt wilt, want je komt er niet zonder Aladdinkleedje uit. Trust me. I’ve been there. Een bezoek aan het noordelijk gelegen stadje Chefchaouen is erg aan te raden. De medina van dit blauwe smurfendorp is nog mooier dan die van Fez. Met de auto ben je er in 3 uur, tenzij je de shortcut via landweggetjes neemt, dan kost het je 8 uur. Rondom deze stad kun je ook heel mooi wandelen. En wiet roken. Even alleen ter info….

Bestemming Belfast, Noord-Ierland

Je hebt er verhalen over gehoord, maar hoe zit het nu echt? Iets met katholieken en protestanten of had het nu weer iets met Groot Brittannië te maken? Ga er heen en leer over de rijke geschiedenis die deze kleine maar charmante stad rijk is. Je zult merken dat deze geschiedenis nog springlevend is. Overal zie je murals (muurschilderingen) met politieke afbeeldingen of Britse kleuren op de stoeprand geverfd. Na een dag of wat pak je de bus of de auto en rij je in 1,5 uur naar de Giant’s Causeway. De zee heeft het landschap op werkelijk bizarre wijze gevormd. Natuurlijke pilaren reizen omhoog uit de kust. Onder het mom, nu we er toch zijn, pak je bij terugkomst in Belfast even een pint in een van de vele pubs.

belfast2
Bestemming Belgrado, Servië

De stad die we allemaal kennen van de beelden op tv tijdens de Balkan-oorlog. Nu is het regime van Milošević in geen velden of wegen meer te bekennen. Belgrado is rauw, groen, vriendelijk en nog onontdekt. Ze noemen het niet voor niets het Berlijn van 15 jaar geleden. In de zomer heb je heel veel clubs en bars op het water en ook de horecagelegenheden in de zogenoemde Betonhallen aan de rivier de Sava doen niets onder voor een hip tentje in Amsterdam West. En het mooie is; het kost helemaal niks! Je kunt praktisch sparen terwijl je op vakantie bent. Je moet als vrouw wel een beetje je best doen op je outfit en je make-up als je uitgaat. Met die degelijke Hollandse spijkerbroek en alleen wat mascara op, val je lichtelijk uit de toon. Maar dat mag de pret niet drukken natuurlijk. Shoppen is wat moeilijker, tenzij je ook van de mode van 15 jaar geleden houdt. Belgrado moet het wel hebben van het buitenleven, dus kijk wel even goed wat voor weer het wordt.

Bestemming Lissabon, Portugal

Een stad die alles heeft; lekker eten, mooi weer, goede terrassen, fijne muziek en leuke winkels. Lissabon is een toplocatie wanneer je een lang weekendje weg wilt. Je kunt een avondje tapas gaan eten in een restaurant waar de buurtbewoners fado zingen of met een oud trammetje de binnenstad bekijken. De kronkelende straatjes in de Alfama wijk brengen je altijd naar een goed glas wijn of een heerlijk visgerecht. Mocht je nog wat tijd overhebben, ga dan een middagje met de trein naar Sintra om te slenteren in en rond een sprookjespaleis in dit mooie oude stadje. Zet wel je stappenteller aan, want er zijn punten te scoren bij dit uitje.

Avontuurlijk of exotisch hoeft dus niet ver weg te zijn. Je bent er zo. Boek een leuke kamer, trek die handbagagekoffer uit de berging en inpakken maar! 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s