Hoe haal je het meeste uit je vakantiedagen?

“Ga je nu alweer op vakantie? Hoe kan het dat jij nog vakantiedagen over hebt? Je bent altijd weg!” Volgens mij denken mijn collega’s dat ik grootschalige fraude pleeg met mijn vakantiedagen. Maar ik kan jou (en mijn baas!) vertellen; ich bin unschuldig!

Maar hoe doe je dat dan, zoveel op vakantie per jaar? Laten we voorop stellen dat niet iedereen het even breed heeft met het aantal vakantiedagen. Nu ben ik gezegend met een gedegen hoeveelheid, maar ik ben mij er terdege van bewust dat sommigen het met minder moeten doen. Dat zij zeg maar het minimumloon onder de vakantiedagen te pakken hebben. Maar dit betekent niet dat je er niet het maximale uit kunt halen. Om een klein voorbeeldje te geven; ik ben dit jaar terug gekomen uit Kenia, heb weekendtrips naar Munchen, Brussel en Belgrado gedaan en er staat nog een verrassingsweekend op de planning, zonder ook maar 1 dag op te nemen. Huh?

Ik leg het je uit. Wellicht zijn sommige tips open deuren, maar als je ze allemaal al toepaste zou je dit artikel niet lezen (toch?). Dus ben jij dit jaar een weekje naar de hunnebedden in Drente geweest en zijn je vakantiedagen nu al op, let dan op deze tips voor volgend jaar;

Tip #1: Vertrek direct

Misschien herken je het wel; toen je nog met je ouders op vakantie ging, a long long time ago, moesten er eerst een paar dagen worden uitgetrokken om bij te komen van het werk en de spullen in te pakken. Wellicht heb je die traditie in ere gehouden. Maar dat hoeft helemaal niet! We staan allang niet meer 60 uur per week zware arbeid te verrichten, want zeg nou zelf, die bureaustoel zit vrij relaxed en spullen pakken, kun je ook in het weekend doen. Het is natuurlijk net wat je fijn vindt, maar ik vertrek direct als ik vrij ben. Want die ontspanning kan ik natuurlijk in mijn blokkendoos in Mokum zoeken, maar die kan ik ook op een tropische eindbestemming vinden. En dan heb ik daar ook nog eens een paar dagen meer!

DSC_1311
Tip #2 Weet goed wat je met je laatste vakantiedag doet

Sommige mensen vinden het heerlijk om af en toe een vrije dag te hebben. Dat kan. Dat mag ook zeker, maar ik spendeer hem dan graag elders op deze mooie aardbol. Want alle dagen of dagdelen die je opneemt om je tuin te versieren met kabouters, de Ikea te plunderen of op kraambezoek te gaan bij het neefje van de zus van je voormalig huisgenoot, kunnen je zomaar een leuk tripje naar New York kosten (om maar wat te noemen). Nu is het natuurlijk enigszins verstandig om 1 of 2 vakantiedagen achter de hand te houden voor het geval tante Bep plots overlijdt, maar verder kun je alles inzetten voor leuke reisjes. Dat doe ik in ieder geval wel.

Tip #3 Maak gebruik van de officiële vrije dagen

Dit lijkt een inkoppertje, maar maak je er al gebruik van? De lente zit vol met vrije dagen; Pasen, Pinksteren, Hemelvaart, Koningsdag. Of ben je misschien verplicht vrij tussen Kerst en Oud & Nieuw? Dit zijn hele gunstige momenten om weg te gaan. Je hoeft namelijk nauwelijks vakantiedagen op te nemen. Nu ben je wellicht niet de enige die tot dit wonderbaarlijke inzicht is gekomen en ben je bang dat je met de hele archiefafdeling van je werk op Tenerife belandt. Maar dan zoek je gewoon een iets originelere bestemming en heb je een heerlijk weekend weg.

DSC_0167
Tip #4 Gebruik je weekend.

Ja, no shit Sherlock, zul je denken. Maar als je direct weggaat (tip #1) en ook weer direct aan het werk gaat als je terugkomt, kun je zo gemakkelijk een paar dagen extra pakken voor een exotische bestemming. Nu snap ik dat je soms niet direct aan het werk wilt wanneer je er net 34 uur over gedaan hebt om vanuit een klein eiland in de Pacific terug te keren naar je eigen paleisje (geloof me, niet het allerbeste plan), maar in veel gevallen kan het een hoop dagen schelen. Op een dinsdag vliegen kost je relatief meer dagen, dan wanneer je op vrijdag of zaterdag vertrekt. Het kan iets duurder zijn, maar met goed speurwerk en op tijd boeken, loont het toch. Op Skyscanner kun je een hele maand bekijken en zien wat de goedkoopste optie is. 

Tip #5: Werk eens een dagje minder

Wat? ‘Maar ik moet wel fulltime werken’, hoor ik je zeggen. Maar wie werkt er eigenlijk nog officieel 40 uur? Veel mensen werken volgens hun CAO officieel 36 of 38 uur. En daar kun je enorm creatief mee zijn! Onderzoek eens de mogelijkheden om bijvoorbeeld 4×9 uur te gaan werken. Dan hou je elke week een extra vrije dag over om te gebruiken als je weg wilt. Ook kun je in veel gevallen meer vakantiedagen krijgen wanneer je wel echt 40 uur werkt (en je CAO 38/36 uur aangeeft). Als je echt wat vaker weg wilt, loont het de moeite om je collega van personeelszaken eens te begroeten met een kopje koffie en te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Op mijn vakantiedagen op deze manier in te zetten, ga ik gemiddeld 10 keer per jaar de grens over. Naast mijn fulltime (wat zeg ik 36urige) baan. Tsja, creatief met de kalender, zeg maar.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s