Yangshuo; dé uitvalsbasis voor reizigers in China.

Heb jij altijd al eens naar China gewild, maar wist je eigenlijk niet zo goed waar je moest beginnen in dat inmens grote land? Vertrek naar Yangshuo en laat je verrassen door de fantastische natuur, de vele avontuurlijke activiteiten en de vakantie vierende Chinezen. Yangshuo is dé uitvalsbasis voor backpackers in China.

IMG_2729

China is (nog) niet razend populair onder de westerse toerist. We gaan vaak eerder naar Zuid-Oost Azië om daar te genieten van het lekkere eten en de wijde natuur (en vooruit, ook een feestje van tijd tot tijd). Maar China heeft het ook echt allemaal. En nee, je krijgt niet dezelfde Bami Pangang als bij restaurant Ni Hao bij jou om de hoek. Wil iemand me trouwens uitleggen waarom het Chinese eten hier in Nederland anders smaakt? Het is namelijk helemaal niet zo lekker als daar! Dus doe eens gek en laat Thailand voor wat het is en boek een ticket naar China!

Als je zonder heftige cultuurshock wilt beginnen, boek dan een ticket naar het Aziatische New York, genaamd Hong Kong en neem vanuit daar de trein of nachtbus naar Guilin of Yangshuo (of vlieg direct op Guilin). De trein is hier sterk aan te raden, maar dit moet je vaak enige tijd van te voren reserveren, anders is er soms geen plek meer (geldt zeker in het hoogseizoen voor alle treinen in China). De nachtbus is een alternatief, maar hou er rekening mee dat de bedjes errug klein zijn. Dus als je net zoals ik 1.80m bent, zul je het grootste gedeelte van de nacht als een rups opgerold in een bedje liggen. Of gezellig zwetend tussen Chinezen in een king size bed liggen. Een king size bed voor dwergen dan.

Maar daarna ben je dan ook aangekomen op een toplocatie. Je zult merken dat Yangshuo super toeristisch is, maar niet zoals je denkt. Het is met name gevuld met Chinezen die voor het eerst op vakantie zijn. Dit betekent dat het vaak ook de eerste keer is dat ze een blank aapie zoals jij zien. En dat leidt tot Justin Bieber-achtige taferelen. Ze willen je handtekening of met je op de foto en als je het echt slecht treft, willen ze hun Engels met je oefenen. Je snapt t al, dat spreken ze niet. Dus ben je verwikkeld in een zeer inhoudelijk gesprek in gebarentaal. En ook dat valt niet mee, want de Chinezen gebruiken zelfs andere gebaren voor cijfers.

De taalbarrière is hier dus wel echt een dingetje. Ik heb jarenlang zo’n point-it boekje bij me gehad als ik op vakantie ging, waarbij ik er eigenlijk pas thuis bij het uitpakken achter kwam dat ik hem mee had, maar hier heb ik hem zowaar net zo vaak gebruikt als mijn Eenzame Planeet.

Goed, terug naar de tips, want daarvoor lees je deze blog natuurlijk.

Yangshuo heeft een prachtige omgeving, want laten we eerlijk zijn, van de stad zelf moet Yangshuo het niet hebben. Yangshuo ligt in de omgeving van het Karstgebergte. Dit kun je fantastisch aanschouwen vanaf een Bamboo-raft op de Li River. Rustig word je voort geduwd door een lokale gids. Waarschijnlijk word je hier ook net zo vaak gefotografeerd als de kalkstenen bergtoppen in de omgeving, want jij bent natuurlijk minstens zo interessant voor de Chinese toeristen.

DSC04141

Na een stevige wandeling heb je op Moon Hill een fantastisch uitzicht over de bergen, de rivier en de stad. Je kunt hier ook heel goed avontuurlijk klimmen, mocht je dat willen. Ook kun je een fiets huren om de omgeving te zien. Dit is zeker de moeite waard. Voordat je als doorgewinterde Nederlander besluit dat de fiets uiteraard het beste vervoersmiddel is, bedenk je dan wel dat er heuvels zijn en het in de zomer waarschijnlijk 35 graden is. Maar dat terzijde. Je kunt ook makkelijk een scooter huren en erop uit trekken. Dan zie je misschien nog wel meer rijstterrassen en boerendorpjes. Alleen de stad door op je scooter, kan lichtelijk uitdagend zijn.

Vanuit Yanghuo kun je een leuk uitstapje maken naar de rijstvelden van Longsheng, die ook wel de drakenrugterrassen worden genoemd. Dit is werkelijk spectaculair. Vanuit Yangshuo gaan er verschillende tours naar toe. Binnen 3 uur ben je in Longsheng. Je kunt hier, of eigenlijk in Ping’an, ook overnachten, maar je kunt hier alleen te voet komen en het is toch vaak al 30 minuten lopen met je backpack of rolkoffer (foei, rolkoffer!).

IMG_2814

Op weg daarna toe kun je een bezoek brengen aan het dorpje Huangluo waar de Yao wonen. Deze dames hebben bizar lang haar. Een punnikpop is er niks bij. Voor een kleine vergoeding laten ze je zien wat ze hebben laten groeien sinds hun 16e verjaardag.

IMG_2774

Terug naar Yangshuo. Je kunt hier het beste verblijven in of nabij West Street. Hier vind je veel hotels, hostels en andere backpackers. En wellicht had je het nooit verwacht, maar het is soms erg fijn om aan het einde van de dag gewoon Engels te kunnen praten zonder je handtekening uit te hoeven delen. Je hostel voelt dan ineens als een oase van rust. Veel plezier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s