De bizarre wereld van Turkmenistan

Turkmenistan, wellicht heb je er nog nooit van gehoord. Wellicht heb je er altijd al eens heen gewild. Het land is bijna net zo gesloten als Noord-Korea. In 2018 hebben slechts 11.000 toeristen het aangedurfd dit land te bezoeken. Dat is 1/5 van de capaciteit van de Arena. De Toppers zouden nog niet tevreden zijn met die opkomst. Het land is erg gesloten en reizen door dit land kan wat uitdagend zijn. Meer praktische informatie over reizen door Turkmenistan, vind je hier.

Turkmenistan is op zijn minst interessant te noemen. In dit artikel neem ik je mee in de bizarre wereld van Turkmenistan.

Ashgabat, de witte hoofdstad

Turkmenistan heeft een lange geschiedenis met dictators en die hadden soms wat vreemde hobbies. Eén ding is zeker, ze houden van het Guinness Book of Records. Zo heeft de hoofdstad Ashgabat de meeste witte marmeren gebouwen in de wereld en de grootste fontein. In 2018 mochten alleen witte en grijze auto’s de stad in, omdat dat er mooier uitzag. Ook moet je je auto elke dag wassen, anders krijg je een boete. De straten zijn breed en leeg en ’s avonds verandert de stad in een lichtjesparadijs.

Vreemde ministeries

Als je dacht dat wij soms nietszeggende ministeries hadden, dan wordt je verrast in Turkmenistan. Hier hebben ze onder andere het ministerie van Paarden en van Tapijten. Ook vinden ze het leuk om hun gebouwen een toepasselijke vorm te geven. Zo staat er een munt bovenop het ministerie van financiën en is het ministerie van olie in de vorm van een aansteker gebouwd.

Relaties

Als je vraagt hoe de verhoudingen tussen mannen en vrouwen is in Turkmenistan, zal iedereen zeggen dat die gelijkwaardig is. Dit is echter niet zoals wij dit denken. Sommige Turkmeense mannen hebben 2 vrouwen. Dit mag officieel niet, maar het is nog steeds een veelvoorkomend gebruik. Ze moeten echter wel een bruidsschat betalen, dus daarom zoeken ze hun tweede vrouw nog wel eens in het weeshuis, dan kunnen ze daarvan af zien.

Vrij reizen

Turkmenen reizen zelf erg weinig. Het enige land waar ze visa-vrij heen kunnen is Turkije. Hier gaan de welvarende Turkmenen dan ook regelmatig heen om flink inkopen te doen. Met een overdosis aan merkkleding komen ze weer terug om het in het thuisland weer te verkopen. Mocht je in Ashgabat aankomen per vliegtuig, wees dan niet verbaasd als een dame je vraagt een van haar tassen mee te nemen in het vliegtuig, omdat ze veel te veel handbagage heeft.

Neutraal land

Ondanks dat Turkmenistan grenst aan Iran en Afghanistan, heeft het land weinig oorlog gekend. Het was zelfs het eerste officiële neutrale land ter wereld. Dus al eerder dan Zwitserland. Uiteraard hebben ze een groot wit marmeren standbeeld gemaakt om dit te vieren.

Ben jij al eens in Turkmenistan geweest? En wat vond je ervan?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s