Praktische tips voor reizen door Turkmenistan?

Ik heb inmiddels al aardig wat van dit aardbolletje gezien en ik kan vrij stellig zeggen dat Turkmenistan een van de vreemdste landen is waar ik ooit ben geweest.

In 2018 hebben slechts 11.000 toeristen het land bezocht. Het land is dus niet bepaald gericht op toeristen. Dus hoe reis je door dit land? Ik geef je alle basics in dit artikel.

Visum

Daar begint de uitdaging al. Om Turkmenistan te bezoeken heb je een visum nodig. Je hebt 2 opties:

Transit-visum: dit kun je alleen aanvragen als je via land binnen komt. Je kunt een transit visum krijgen voor maximaal 5 dagen. Je bent dan in principe vrij om te gaan en staan waar je wilt. Dit kun je niet aanvragen als je met het vliegtuig arriveert in Ashgabat of niet met eigen vervoer reist.

Toeristenvisum: Om langer in Turkmenistan te verblijven kun je een toeristenvisum aanvragen. Dit kan van te voren of bij aankomst. Je hebt hiervoor echter wel een Letter Of Invitation nodig en die kun je alleen aanvragen via een lokale reisorganisatie. Ze zullen je ook begeleiden tijdens je gehele verblijf in Turkmenistan, want je mag als toerist het land niet op eigen houtje verkennen. Dit betekent dat je wordt opgehaald van het vliegveld en tot de volgende grensovergang wordt begeleid. Meestal laat de gids je wel vrij in Ashgabat.

Geld

Ook belangrijk, de doekoes. In heel Turkmenistan heb je dezelfde wisselkoers. 1 dollar = 3,5 manat. En dit maakt het leven in Turkmenistan duur. Echter, op de zwarte markt kun je een veel betere koers krijgen; 1 op 15 bijvoorbeeld. Het is wel een beetje een ding, dus je kunt proberen om voorzichtig een balletje op te gooien bij je gids.

Contact met de buitenwereld.

What happens in Turkmenistan, stays in Turkmenistan. Letterlijk. Alles is strikt gereguleerd en het gebruik van sociale media is op z’n zacht gezegd uitdagend te noemen. Ook met vooraf geïnstalleerde VPN apps is een Whatsapp gesprek nog steeds geen garantie. Wifi is beperkt en veel VPN apps werken slecht. Maar even niet elk uur op je telefoon zitten, heeft ook zo zijn voordelen.

Je moet dus met een organisatie reizen als je als toerist het land wil zien. Zelf heb ik gereisd met Oasis Overland, maar ik kan Owadan aanbevelen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s