Beste plekken om te bezoeken in Oezbekistan

In Oezbekistan zijn de steden waanzinnig mooi. Het zijn de voornaamste bezienswaardigheden in dit land. Ik zal je even in vogelvlucht meenemen naar de beste plekken.

Khiva

Khiva is wellicht wel de mooiste stad in Oezbekistan. Deze stad spreek je uit met een stomme K. Khiva is heel compact en ziet er nog net zo uit als eeuwen geleden. Het heeft talloze smalle straatjes en de mozaïek vliegt je om de oren.

Slenter door de stad of loop de stadsmuur op voor een prachtige zonsondergang (Kuhna Ark). Voor ongeveer 5 euries kun je bij de west poort een kaartje kopen waarmee je alle bezienswaardigheden kunt zien. Wellicht klinken niet alle musea even aantrekkelijk, maar de binnenkant van de gebouwen is het bezoekje vaak al meer dan waard. Ook de minaret en de bazaar mag je niet overslaan.

Bukhara

Buchara is iets groter, het was immers in de 9e eeuw het belangrijkste islamitische centrum ter wereld. Echter, je hoeft niet bang te zijn dat je hier de marathon moet lopen om alles te zien. Het is allemaal prima te doen met de benenwagen. Mijn favoriet daar was het Poh-i-Kalyan complex. Het is een schitterend complex dat bestaat uit een moskee, een toren en een madrassa. Ga erheen rond zonsondergang voor mooie foto’s en een wat aangenamere temperatuur.

Iets buiten de stad ligt een fort waarvan je een goed uitzicht over de stad hebt. Het fort zelf is ook een museum met semi-interessante inhoud. Ze hebben er vooral veel oude artefacten tentoon gesteld.

De centrale ontmoetingsplaats van de stad heet Lyabi Hauz. En je bent er waarschijnlijk al geweest voor je het door hebt. Het is het hart van de stad waar veel mensen samenkomen op terrassen en bij de vijver rond hangen. Het is een fijne plek om even bij te komen.

Samarkand

Samarkand is misschien wel de meest bekende plek in Oezbekistan. Je vind hier veel geschiedenisverhalen rondom de krijger Timur. De bekendste plek ik het Registan. Hoewel het er wellicht uitziet als een paleis was het een universiteit. En nu dacht ik dat mijn oude universiteit mooi was, maar dit slaat echt alles. Eigenlijk is alles hier belegd met tegelwerk en bladgoud.

De stad kent ook twee bizar mooie en grote moskeen. De Hazrat-Hizr Mokee en de Bibi-Khanym moskee. Zeker deze laatste is goed te bezoeken en je kunt hier vrij rondlopen.

De mooiste begraafplaats (misschien wel ter wereld) is Shah-i-Zinda. Hier liggen de zussen van Timur begraven en is nog steeds een bedevaartsoord. Er is hier zoveel historie in deze stad dat het de moeite loont om met een gids te stad te verkennen.

Tashkent

En de hoofdstad Tashkent dan? Daar werd ik niet heel warm van. De metro is wel heel mooi en voor 0,12 eurocent kun je alle stations zien. Veel langer dan een dag hoef je niet in de hoofdstad te verblijven.

Aral zee

Om even te ontsnappen aan het stadsleven is een tripje naar de Aral zee wel grappig. Het is echter wel een heel eind, bereid je daar op voor. De Aral zee is een typisch voorbeeld van een knap staaltje Sovjet mismanagement. De Russen wilden de katoenindustrie laten floreren en legden daarom de rivieren naar het Aralmeer om. Het meer dat ooit het vierde grootste ter wereld was, kromp hierdoor met 90%. Dit leide tot grote werkloosheid onder vissers en leidde tot gezondheidsproblemen (gebrek aan water). Foutje, bedankt dus.

Wil jij nou ook naar Oezbekistan? Lees dan ook even de praktische tips over reizen door dit land.

.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s