Praktische tips voor reizen door Oezbekistan.

Wil jij naar prachtige Oezbekistan en wil jij goed voorbereid op pad? In dit artikel zet ik alle praktische zaken even voor je op een rijtje.

Heb ik een visa nodig?

Sinds dit jaar hoef je geen visum meer te hebben om het land binnen te komen. Dit kan natuurlijk altijd veranderen, dus check het even voor je gaat.

Hoe reis ik er rond?

Het makkelijkste is om met een benzineauto rond te reizen. Je kunt met de trein, die gaat echter niet elke dag, dus dan ben je wat minder flexibel. Ik zeg benzineauto omdat het praktisch onmogelijk is om aan diesel te komen in dit land. Raar maar waar.

Is het veilig om alleen te reizen?

Ja, maar waarschijnlijk wel wat minder gezellig. Ik vond Oezbekistan heel prettig om rond te reizen. De mensen zijn super lief en hulpvaardig. Je komt echter weinig andere (solo)reizigers tegen en hostels kennen ze er niet echt, dus een buddy meenemen is wel net zo gezellig.

Wat is de beste tijd op te gaan?

In mei en augustus is het weer mooi, maar niet te heet. In juli kan de temperatuur wel oplopen tot 45 graden! En daar zijn wij Kaaskoppen niet helemaal voor gemaakt.

Waar staat m’n bedje?

Je moet je elke twee dagen registreren Oezbekistan. De meeste hotels doen dit automatisch voor je. Je kunt ook vrij goed wild kamperen in Oezbekistan. Af en toe komt de politie langs, maar die vragen je hooguit om een stukje te verplaatsen. Je kunt dit echter maar 2 nachten achter elkaar doen voor je je weer moet registreren. Doe je dit niet, dan heb je een probleem als je het land weer wilt verlaten.

Wat kost die tosti?

Daar kunnen we simpel over zijn; vrij weinig. Oezbekistan is erg goedkoop. Je kunt voor 5 euro slapen, voor 1,5 euro een bordje Plov (Pilaf) bestellen en ook alcohol en sigaretten zijn spotgoedkoop. Ook kun je praktisch alle medicatie kopen in de apotheek zonder recept voor maar een paar dollar.

Neem wat dollars mee die je kunt wisselen. Het is niet altijd makkelijk om een geldautomaat te vinden, maar er is wel bijna altijd een wisselkantoor. Neem dan ook meteen een boodschappentas mee waar je al dat geld in kan doen, wat je krijgt veeeeel briefjes.

Hoe lang moet ik ongeveer uittrekken voor het land?

In twee weken kun je veel zien. Zeker als je zelf een auto hebt. Spendeer 2-3 dagen in de grote steden en maak wellicht nog een tripje naar het Aralmeer.

Mocht je nog meer willen weten, laat je vraag dan achter in het opmerkingenveld hieronder!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s