Praktische tips voor reizen door Oezbekistan.

Wil jij naar prachtige Oezbekistan en wil jij goed voorbereid op pad? In dit artikel zet ik alle praktische zaken even voor je op een rijtje.

Heb ik een visa nodig?

Sinds dit jaar hoef je geen visum meer te hebben om het land binnen te komen. Je krijgt nu een stempel en dan mag je 30 dagen helemaal gratis in het land blijven. Dit kan natuurlijk altijd veranderen, dus check het even voor je gaat. Toen ik de grens overstak, ging alles vrij soepel. Er gaan echter geruchten de rondte dat er streng gecontroleerd kan worden op medicatie en ongepaste inhoud op je telefoon/laptop etc., dus hou daar even rekening mee.

Hoe reis ik er rond?

Je kunt gemakkelijk met de trein rondreizen in Oezbekistan (mits je louter naar de grote steden gaat). Je hebt snelle en comfortabele treinen, die je inclusief airco van a naar b brengen. In theorie kun je de treintijden en kaartjes via hun website krijgen, maar in de praktijk is dat toch wat lastiger (tenzij je vloeiend Russisch spreekt!). Ik raad aan een dag van tevoren de kaartjes op het station te kopen (vergeet je paspoort niet). De trein gaat niet elke dag en zit in het hoogseizoen soms vol. Ook is het lastig de plekken buiten de grote steden te bereiken.

Een andere optie is de benzineauto. Hiermee kom je vrijwel overal. Ook aan de westkant bij het Aralmeer. Ik zeg benzineauto omdat het praktisch onmogelijk is om aan diesel te komen in dit land. Raar maar waar.

In de steden reis je met een shared taxi of een mini-bus (of een taxi voor 1 euro!). Deze zijn allebei spotgoedkoop. Buiten de steden zijn de bussen even duur als de trein, minder comfortabel en ze doen er ook nog eens langer over, dus eigenlijk een ‘no-go’.

De metro in Tashkent, kost 20 cent en is een absolute bezienswaardigheid, dus sla die zeker niet over!

Is het veilig om alleen te reizen?

Ja, maar waarschijnlijk wel wat minder gezellig. Ik vond Oezbekistan heel prettig om rond te reizen. De mensen zijn super lief en hulpvaardig. Je komt echter weinig andere (solo)reizigers tegen en hostels kennen ze er niet echt, dus een buddy meenemen is wel net zo gezellig.

Wat is de beste tijd op te gaan?

In mei en augustus is het weer mooi, maar niet te heet. In juli kan de temperatuur wel oplopen tot 45 graden! En in de winter kan het kwik dalen tot -15. En daar zijn wij Kaaskoppen niet helemaal voor gemaakt.

Waar staat m’n bedje?

Je moet je elke drie dagen registreren Oezbekistan. De meeste hotels doen dit automatisch voor je. Je kunt ook vrij goed wild kamperen in Oezbekistan. Af en toe komt de politie langs, maar die vragen je hooguit om een stukje te verplaatsen. Je kunt dit echter maar 3 nachten achter elkaar doen voor je je weer moet registreren. Doe je dit niet, dan heb je een probleem als je het land weer wilt verlaten.

Wat trek ik aan?

Oezbekistan is een voormalig Sovjetland waar de bevolking overwegend moslim is (sowieso een interessante combinatie). Er is geen bepaalde dresscode, maar hou er rekening mee dat de bevolking overwegend conservatief is. Minirokjes worden dus niet echt gewaardeerd. Zolang je je schouders en knieën bedekt houdt, zit je eigenlijk altijd goed. Mannen mogen wel een korte broek aan.

Wat kost die tosti?

Daar kunnen we simpel over zijn; vrij weinig. Oezbekistan is erg goedkoop. Je kunt voor 5 euro slapen, voor 1,5 euro een bordje Plov (Pilaf) bestellen en ook alcohol en sigaretten zijn spotgoedkoop. Ook kun je praktisch alle medicatie kopen in de apotheek zonder recept voor maar een paar dollar.

Neem wat dollars mee die je kunt wisselen. Het is niet altijd makkelijk om een geldautomaat te vinden, maar er is wel bijna altijd een wisselkantoor. In de grote toeristische steden vind je vaak wel pinautomaten, maar vaak nemen die alleen een visa-kaart aan. Als je gaat wisselen, neem dan ook meteen een boodschappentas mee waar je al dat geld in kan doen, wat je krijgt veeeeel briefjes. Over het algemeen krijg je een betere koers voor dollars dan voor euro’s.

Hoe lang moet ik ongeveer uittrekken voor het land?

In twee weken kun je veel zien. Zeker als je zelf een auto hebt. Spendeer 2-3 dagen in de grote steden en maak wellicht nog een tripje naar het Aralmeer.

Mocht je nog meer willen weten, laat je vraag dan achter in het opmerkingenveld hieronder!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s