IJsland; stops tijdens de ultieme roadtrip

IJsland is wellicht wel het mooiste land dat ik tot nu toe gezien heb. O wat zeg je nu? Jazeker, het land is compact maar elke zoveel kilometer verandert het landschap compleet. Het is rauw, uitgestrekt, divers en prachtig. En het mooie is; de meeste hoogtepunten kun je vanaf 1 weg zien. Dus ben jij niet zo goed in navigeren, dan is dit de roadtrip voor jou! Jon Snow heeft het al geprobeerd, nu jij nog!

Rondom IJsland vind je 1 weg; Ringweg 1, waarom een moeilijke naam als het ook makkelijk kan. Deze weg is ongeveer 1339 km lang en is in theorie goed begaanbaar met een normale auto (klein beetje afhankelijk van de weersomstandigheden). Ik raad je eigenlijk wel aan om met een 4×4 te gaan rijden, zodat het niet al te spannend wordt als je van de ringweg afgaat (naar de magische natuurverschijnselen zoals hieronder beschreven bijvoorbeeld). Het grootste gedeelte van de weg is geasfalteerd, met uitzonderingen in het noord-oosten van het land. Daar rij je soms over gravel. De maximum snelheid is 90 km/h en trust me: don’t push your luck. Ook al zie je geen kip op de weg, er is altijd wel een agent in de buurt die niet te beroerd is om jou op de bon te slingeren, mocht je je ineens een ware Max Verstappen voelen. Dus dat.

Dus wil jij wel eens in het echt zien wat er ‘beyond the wall’ gebeurt? Wil jij je voelen als Ygritte in een grot? Of wil je gewoon een waanzinnig mooi land bezoeken? Lees hier dan wat je zoal tegenkomt door simpelweg 1 weg te volgen in IJsland.

1. Reykjavik. 2017-09-28 11.16.41 2

Als je in IJsland bent moet je zeker de hoofdstad Reykjavik bezoeken. Ook als je niet zo veel tijd hebt, is deze stad leuk om als citytrip te doen. Het is een hippe en gemoedelijke stad en je bent ook nog eens zo bij de ‘Golden Circle’; geisers, watervallen en natuurparken binnen handbereik. Wat wil je nog meer?

2. Húsavík

Husavik zelf is niet enorm spannend. Het is meer een groot dorp aan het water in het noorden van het land. Maar wat daar wel spannend is, is dat je hier walvissen kunt spotten. Dus trek je knaloranje waterdichte pak aan (meegeleverd bij de trip) en ga mee op een vissersboot om deze machtige dieren te aanschouwen.

3. Mývatn

Als je vervolgens in oostelijke richting vertrekt vanuit Husavik, kom je langs allerlei bezienswaardigheden. Nouja, bezienswaardigheden. Eigenlijk zijn het gewoon bizarre natuurverschijnselen langs de kant van de weg. Gratisch! En dat vinden wij Hollanders natuurlijk errug fijn. Allereerst kom je langs Mývatn; een heel groot uitgestrekt meer met verschillende natuurlijke thermale baden in de buurt. Als je vervolgens een afslag pakt vanaf de ringweg, kom je bij de Grjótagjá grot. Voor GoT fans; that is where the magic happened….Behalve dat je hier wellicht even kort wegmijmert bij een half naakte Jon Snow, is het ook gewoon een mooie grot om te bezichtigen. Zodra je ogen gewend zijn aan het donker, zie je hier helderblauw water, waar je gerust even kunt pootje baden.

Als je daarna doorrijdt kom je bij Hverir. Dit is niet anders te beschrijven dan een braakliggend stuk land waar allerlei gassen uitkomen. Het stinkt wel een beetje. Maar dat moet je maar even op de koop toenemen, want het is waanzinnig mooi (zie foto hierboven).

Nog een stukje verder kom je bij Krafla; een grote krater met helderblauw water. Om dit te kunnen zien vragen ze wel een paar IJslande kronen, maar dat is het zeker waard.

4. Jökulsárlón

Jökulsárlón

Ook wel beter bekend als het gletsjermeer. Dit is een hele bizarre omgeving. Je komt aan bij een meertje en daar zie je allerlei ijsschotsen in het water liggen. Even kijk je of je de Titanic ziet, maar dan kun je rustig genieten van deze blauwe en witte ijsschotsen die erbij liggen alsof het de normaalste zaak van de wereld is. En het gekke is, het is helemaal niet zo koud. Deze ijsschotsen liggen er ook in de zomer als het toch een aangename 12/13 graden is.

6. Skaftafell
2017-09-28 11.16.41 1

Skaftafell

Ligt even verderop van het gletsjermeer. Dit is een van de grote natuurparken in IJsland. Hier kun je nog meer ijs zien, je kunt hier gletsjerhikes maken, maar je kunt ook door het groen wandelen en watervallen zien.

7. Eyjafjallajökull

Kun jij je nog die IJslandse vulkaan herinneren die de helft van het Europese vliegverkeer stil legde in 2010? Waardoor jij wellicht wel je tripje naar Malta door je vingers zag glijden? Deze vulkaan is Eyjafjallajökull. Gelukkig ligt dit ook makkelijk te vinden op een afslag van de ringweg, zodat je niet de weg hoeft te vragen op weg hiernaar toe; want hoe spreken we dit uit? Maar dat terzijde.

2017-09-28 11.16.41 3

Eyjafjallajökull

Je kunt een wandeling maken door de opgedroogde lava en het gitzwarte landschap bewonderen. Ook zie je nog wat vulkaanactiviteit. Het landschap is werkelijk waar fenomenaal. Er is ook een klein bezoekerscentrum waar ze een film afspelen over de vulkaanuitbarsting.

Vanuit daar ben je weer dicht bij de Golden Circle en Reykjavik, waar het allemaal begon. Vergeet ook niet even een dip te nemen in de Blue Lagoon, vlak bij het vliegveld.

En dit zijn nog maar enkele van de mooie plekken die IJsland te bieden heeft. Je zult merken dat je continue uit je auto wilt stappen om al het moois te aanschouwen dat het land te bieden heeft.

Wat is het mooiste wat jij hebt gezien in IJsland?

Advertentie

2 gedachtes over “IJsland; stops tijdens de ultieme roadtrip

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s