Citytrip Dubrovnik; toeristische hemel of hel?

Eerder dit jaar was al op het nieuws dat de Kroaten het wel welletjes vonden om als sardientjes in een blikje door hun eigen stad te moeten lopen in Dubrovnik. Dit pareltje aan de Adriatische zee (zonder dollen de bijnaam van deze stad) trok toch echt wat te veel volle zalen… en cruiseschepen. En als we naar de aantallen kijken klopt dit ook wel. Je hoeft geen Einstein te zijn om uit te kunnen rekenen dat 10.000 toeristen per dag op ongeveer 1000 inwoners in de oude stad wel wat veel is. Dat is een beetje alsof alle inwoners van Nederland zich verzamelen op de Dam. Niet zo chill dus (Denk alleen al aan de duiven). Maar is het echt zo erg als toerist? Moet je er dan echt niet heen? Is het eigenlijk wel de moeite waard?

2017-10-16 06.14.11 3Laten we voorop stellen dat Dubrovnik een waanzinnig mooie stad is voor een citytrip als je alle cruiseschepen en tours wegdenkt. De gehele oude stad staat op de Unesco Werelderfgoedlijst en die mensen weten waar ze het over hebben. Dubrovnik is een van de best bewaarde oude steden van Kroatië, wat zeg ik, van Europa. Zodra je via de stadsmuren binnenloopt, ga je eeuwen terug in de tijd. Je waant je op een oude filmset. O wacht, je bent op een filmset, want Dubrovnik is al het toneel geweest van o.a Game of Thrones, Star Wars, Robin Hood, Captain America, Casanova en nog meer dan 30 films. Niet zo gek, want het is een puike achtergrond, maar hierdoor kom je ook allemaal losgeslagen toeristen tegen die met een belletje ‘shame’ roepend de stad verkennen…Ah well, no judgement, ieder z’n ding.

Een goede manier om de stad te verkennen is om de gehele stadsmuur af te lopen. 2017-10-16 06.14.11 4Dubrovnik is een van de weinig steden die nog volledig omringt is door een stadsmuur. En hier heb je goed uitzicht over de stad. Je ziet vanaf hier hoe oud de stad is en hoe goed bewaard het gebleven is. Kies het moment waarop je deze wandeling doet goed uit. Check of er niet net een cruiseschip is aangemeerd, anders kon jouw selfiestick nog wel eens verstrikt raken in die van een van de 1000 andere Spanjaarden of Chinezen op de muur. ’s Ochtends vroeg is een goed moment bijvoorbeeld. Dus hijs jezelf uit je bed, voordat alle dagjesmensen er zijn.

Er zijn ook genoeg oude gebouwen om te bekijken. Zo heb je het Rectorenpaleis met een oude gevangenis. Vanuit hier werd vroeger de stad bestuurd. Ook kun je wat verkoeling vinden bij de Onofriofontein, of waan je je een eeuwenoude strijder op het Lovrijnacfort. Je kunt door de tuinen en vertrekken van het Franciscanerklooster dwalen of je kunt de kathedraal aan het einde van de Stradun bekijken. De Stradun is een brede straat direct na de ingang van de oude stad. Vroeger liep hier een riviertje doorheen, maar die hebben ze dicht gegooid en nu staat er winkels en kraampjes op. Eigenlijk is het vooral heel leuk om door de smalle straatjes van de stad te slenteren en te kijken waar je uitkomt. Je vindt de bezienswaardigheden vanzelf, want eerlijk gezegd is de stad zelf 1 grote bezienswaardigheid. Alleen bekijk je dat wel allemaal met die andere 10.000 mensen samen. Hoe meer zielen hoe meer vreugd?

2017-10-16 06.14.10 1Als die hitte van de stad je dan teveel wordt, dan kun je afkoelen op het strand. Je kunt naar het schiereiland Lapad voor een frisse duik. Op Lapad vindt je ook veel hotels (inclusief strand) zodat je net even uit de drukke binnenstad bent. Wat ook een leuk uitje is, is om naar de Cave Bar More te gaan. Deze bar is gevestigd in een grot. No shit, Sherlock. Precies! Mocht je het net zoals ondergetekende in eerste instantie niet kunnen vinden. Het ligt dus in de krochten van Hotel More. De receptionist legt het je uit….

Een andere mogelijkheid voor een bikiniparade is om vanaf Bar Buza van de rotsen af te kletteren. Nouja, in alle sierlijkheid dan. En samen met dat halve cruiseschip. Je zou toch denken dat ze al genoeg zwemmogelijkheden hebben gehad op een boot. Niet dus. Hier kun je ook genieten van de ondergaande zon, met een wijntje en je lief (en nog wat Japanners). Wat wil je nog meer?

Misschien een beetje meer ruimte voor jezelf en wat minder andere toeristen? 2017-10-16 06.14.11 1Ja, ik geef je geen ongelijk. Wellicht wordt het binnenkort wat beter, als de stad het aantal cruiseschepen per dag omlaag gaat brengen en het maximum aantal bezoekers in de stad gaat halveren. Want, begrijp me niet verkeerd, Dubrovnik is écht een pareltje aan de Adriatische zee, het is alleen erg jammer dat het wordt overspoeld met kikkerdril (aka de toerist). En natuurlijk moeten we een hand in eigen boezem steken, want wij zijn daar tenslotte ook. Want ook wij willen echt wel zo’n Game of Thrones tour doen. Maar wellicht niet allemaal, en wellicht niet allemaal tegelijkertijd. Dus bedenk goed, wat je met je ticket naar Dubrovnik doet. Misschien moet je nog even wachten of een beetje buiten het hoogseizoen gaan, want deze filmset wil je toch wel echt gezien hebben….alleen dan met want minder andere mensen.

Advertentie

Een gedachte over “Citytrip Dubrovnik; toeristische hemel of hel?

  1. echwel zegt:

    “De gehele oude stad staat op de Unesco Werelderfgoedlijst en die mensen weten waar ze het over hebben.”
    Hear hear! 😉
    Dat massatoerisme wordt nog eens de doodsteek van al die prachtige steden. Diep triest. De meutes overlopen alles en de lokale bewoners zitten met de ellende. De enige die nog belang hebben bij de huidige gamg van zaken zijn grote hotelketens en louche handelaren in prulspul. Voor de rest zijn er alleen maar verliezers…😪😥😥

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s