Alles over wandelen van Mestia naar Ushguli (Georgië)

Als je je in Georgië bevindt, kan ik me zo voorstellen dat je eens een leuke hike wilt maken. De natuur is namelijk prachtig. Of je nu een doorgewinterde wandelaar of een wannabe hiker bent, er is voor ieders wat wils in Georgië. Een populaire meerdaagse trektocht is die van Mestia naar Ushguli in het prachtige Svaneti. In dit artikel alles over deze (vierdaagse) wandeling.

Hoe lang duurt de tocht?

Dat heb ik natuurlijk al een beetje verklapt, maar in principe duurt de tocht 4 dagen. Dan wandel je ongeveer 20km per dag. De dorpen die je tegenkomt zijn: Mestia, Zhabeshi, Adishi, Iprali, Ushguli. Je kunt er nog een dagje aan vastplakken door in Ushguli naar de gletsjer te lopen.

Als je een ervaren wandelaar bent, kun je hem wat sneller wandelen. Denk er echter wel aan dat dit makkelijker gaat als je zelf een tent bij je hebt, omdat je anders gebonden bent aan de dorpjes voor een bedje. Als je zonder tent een dorpje wil overslaan, gaat je dagelijkse wandeltocht al snel richting de 35/40 kilometer.

Hoe vind ik de weg?

Op zich is de route redelijk straightforward. Meestal is er 1 pad en die volg je gewoon. Daarnaast schijnt die uitgestippeld te zijn en zou je de borden moeten kunnen volgen. In alle eerlijkheid, heb ik die borden niet altijd kunnen vinden. Je kunt de route vooraf op maps.me downloaden en zo kun je offline de route volgen. Je zult (tenzij je een Georgische simkaart hebt) geen wifi onderweg tegenkomen (of heeeel matig) en ook met een lokale simkaart is het bereik beperkt, dus een offline kaart doet wonderen. Je kunt de offline kaart hier downloaden. Deze website is sowieso enorm informatief als je deze wandeling wilt maken (geen reclame).

Hoe moeilijk is de tocht?

Het is echt prima te doen. De totale afstand is 56,9km verspreid over 4 dagen. De paden zijn goed begaanbaar en vooral op de tweede dag moet je redelijk bergopwaarts. Je kunt deze toch echter alleen in de zomermaanden maken, omdat anders het weer je parten gaat spelen. Nu kun jij als Hollander wel denken dat je tegen een beetje regen kunt, maar de paden worden moeilijk begaanbaar en ook de rivier die je moet doorkruisen, wordt meer een wildwaterbaan. Je zult dus sowieso natte voeten krijgen. Op de derde dag moet je een rivier oversteken. Op het drukste punt staan mannen met paarden om je tegen een godsvermogen naar de andere kant te brengen, maar even verderop kun je er ook zelf doorheen lopen. Laat je dus niet te snel inpalmen door zo’n Georgische cowboy. Tenzij je stiekem een paardenmeisje bent natuurlijk.

Let dus goed op het weer, maar over het algemeen is dit als semi-sportief mens tussen juni-oktober goed te doen. Wel even een beetje fatsoenlijke schoenen aandoen!

Waar slaap ik?

Elke dag loop je van 1 dorp naar het volgende. Elk huis is praktisch een slaapplek. Als er geen bordje B&B bij staat. kun je er toch vaak wel blijven slapen. Als je meer zekerheid wilt, kun je vaak van te voren een kamer boeken op Booking.com. Prijzen zijn meestal ongeveer 20-25 euro voor een tweepersoonskamer. Daar zit ook avondeten en ontbijt bij in. Voor lunch moet je in theorie zelf zorgen, maar meestal blijft er behoorlijk wat over van het ontbijt. Je zult met gemak drie keer per dag khachapuri kunnen eten, of je het nu wilt of niet.

Hoe kom ik aan eten?

Onderweg zijn er geen restaurants of supermarkten (m.u.v. Ushguli). Met een beetje geluk vind je een cafe waar je een biertje kunt krijgen, maar dat is het wel. Zorg dus dat je in Mestia alles koopt wat je nodig denkt te hebben. Zorg ook dat je voldoende cash bij je hebt, want nadat je begonnen bent met de wandeling kun je niet meer pinnen.

Waar laat ik mijn spullen?

Als je met je hele hebben en houden in Mestia aankomt en je dit niet de hele weg mee wilt slepen, kun je dit vaak in Mestia bij je guesthouse achterlaten. Zij houden het dan een paar dagen voor je in bewaring. Het is sowieso aan te raden om de eerste nacht in Mestia te slapen voordat je gaat wandelen. De weg naar Mestia is meestal niet heel vlot en het is een leuk dorpje om even wat te eten en drinken en uit te rusten voordat de wandeling begint. En zoals gezegd, is dit de laatste plek voor boodschappen en een pinautomaat.

Wat neem ik mee onderweg?

Zo min mogelijk! Want wat je meeneemt zul je de hele weg moeten dragen. Als je in guesthouses blijft slapen, is het meeste al geregeld (eten, dekens etc.) Neem in ieder geval mee: zonnebrandcreme, regenjasje, wandelkleren en warme kleren voor ’s avonds, wat snacks en een paar liter water.

Hoe kom ik er en hoe kom ik er weer weg?

Naar Mestia gaan verschillende marschutka’s (minibusjes), soms via Zugdidi. Je kunt o.a.vanuit Tblisi, Kutaisi of Batumi vertrekken. Tussen de dorpjes rijdt geen verkeer. Als je echt niet meer verder wilt lopen kun je aan je gastgezin een lift of taxi vragen naar het volgende dorp, maar hiervoor moet je flink in de buidel tasten. De wegen zijn slecht en kunnen alleen met een 4×4 worden bereikt. De terugweg van Ushguli naar Mestia is wel goed betaal- en bereikbaar. Let erop dat je ’s ochtend op tijd moet vertrekken wil je op dezelfde dag van Ushguli naar Tbilisi willen reizen. Hoeveel het aantal kilometers gering is, duurt het erg lang.

Advertentie

Een gedachte over “Alles over wandelen van Mestia naar Ushguli (Georgië)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s