5 Europese citytrips in coronatijd.

Binnenkort mogen we weer op vakantie. Wellicht blijf jij voorlopig liever nog even in eigen land of geef je de voorkeur aan een autovakantie. Dat begrijp ik. Dit artikel is voor die mensen die graag een korte vakantie of citytrip buiten onze landsgrenzen maken en het geen probleem vinden het vliegtuig te nemen. Denk wel even aan ome Mark wanneer je een tripje gaat maken; ga Wijs op Reis!

Reykjavik, Ijsland

IJsland is misschien stiekem wel het mooiste land van Europa. Het land bestaat uit extremen en wordt ook wel het land van ijs en vuur genoemd. Reykjavik is een groot dorp met een stadse mentaliteit. Het centrum is kleurrijk en het uitgaansleven goed ontwikkeld. Je vind er vele barretjes waar je terecht kunt voor een goede kop koffie of een vers getapt biertje. Ze hebben er enorm leuke warme IJslandse wolle truien, die je voor een schamel maandsalaris in een van de vele leuke shops op de kop kunt tikken. Nu kun je je prima 1 a 2 dagen vermaken in Reykjavik, maar het mooie is; het ligt om de hoek bij prachtige natuurverschijnselen. Smeer jezelf in met ‘helende modder’ in de Blue Lagoon of rij (met je huurauto) naar ‘de Gouden Driehoek’. Daar vindt je geisers (Geysir), een enorme waterval (Gulfoss) en een natuurpark (Þingvellir). Hier ben je even helemaal weg.

Þingvellir, IJsland

Lissabon, Portugal

Als er 1 stad is binnen Europa die me verrast heeft, dan is het Lissabon wel. Lissabon is een toplocatie wanneer je op citytrip wilt. Je kunt een avondje tapas gaan eten in een restaurant waar de buurtbewoners fado zingen of met een oud trammetje de binnenstad bekijken. De kronkelende straatjes in de wijk Alfama brengen je altijd naar een goed glas wijn of een heerlijk visgerecht. Mocht je nog wat tijd overhebben, ga dan een middagje met de trein naar Sintra om te slenteren in en rond een sprookjespaleis in dit mooie oude stadje. Je hebt het idee dat je van het een op het andere moment een andere wereld ingestapt bent.

Lissabon, Portugal

Ljubljana, Slovenië

Ljublji wat? Ljubljana! Dat is de hoofdstad wat het mooie Slovenië. Het is een heel lief stadje waar je heerlijk kunt relaxen. Het is niet bijster groot, dus je hoeft ook niet te rennen van de ene naar de andere bezienswaardigheid. Begin bij de roze kerk (!) en ontdek de verschillende foodmarkten, schattige bruggen, het kasteel, en een aantal concept stores. En vergeet niet een wijntje de drinken op het terras! Het grootst bewaarde Sloveense geheim is misschien wel dat ze bijzonder goede wijnen maken. En dat smaakt nog beter op een van de terrassen langs de rivier. Sluit je bezoek af met een wilde avond in Metelkova, de vrijstaat van de stad. Daar mag alles wat de wet verboden heeft (behalve binnen 1,5 meter dansen met die leuke Sloveen(se) natuurlijk!). Mocht je nog wat tijd over hebben, huur dan een auto en rij naar het prachtige Bled. hier ben je weer helemaal weg van de stad.

Ljubljana, Slovenië

Kopenhagen, Denemarken

Kopenhagen is het toonbeeld van hip, trendy en healthy. Vegan en raw food lijkt er uit de muur te komen en de ene hippe winkel opent na de andere. Maar het is ook een hele leuke stad als je jezelf niet als hip en trendy omschrijft (zoals ondergetekende). Bezoek de gekleurde huisjes in Nydhavn of Kastellet, groet het beeld van de kleine zeemeermin, doe alles wat God verboden heeft in de vrijstaat Christiania en ga met je voetjes van de vloer in het Meatpacking District. Je komt wellicht terug met een lege portemonnee, maar ook met goede verhalen en prachtige foto’s. Kopenhagen is immers een van de meest kleurrijke steden van Europa.

Kopenhagen, Denemarken

Dubrovnik, Kroatië

Als er een moment is om deze kuststad te bezoeken, dan is het nu wel. Waar normaliter cruiseschepen vol toeristen worden losgelaten in Dubrovnik, zal de stad momenteel veel authentieker aanvoelen. Want laten we eerlijk zijn, deze stad leed wel een beetje onder het toerisme. Nu kun je de stad zien zoals hij is; kun je door de oude straatjes slenteren en kijken of je Cersei nog ergens ziet, want deze stad heeft decor gestaan voor King’s Landing in Game of Thrones. Maar je kunt er natuurlijk ook lekker pootje baden en van een wijntje genieten. Mocht je nog wat meer tijd hebben, rij dan door naar Split of de Plitvice Meren. Dat laatste is een prachtig kleurrijk natuurpark met watervallen. Ben je toch nog even op het platteland.

Dubrovnik, Kroatië

En, ben jij er al uit? Ga jij deze zomer weer naar het buitenland of blijf je toch nog even in ons eigen mooie kikkerlandje? Wat je ook doet, hou het veilig voor jezelf en de mensen om je heen! Check het laatste reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken om te kijken wat er wanneer open gaat.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s