Ljubljana; voor een chill weekendje weg

Voor een chill weekendje weg ga je naar Ljubljana. Waarheen? Naar Ljubljana! Dat is de hoofdstad van Slovenië voor het geval je topografische kennis je nu heel even in de steek laat. Dit schattig stadje ligt op nog geen 2 uur vliegen van Mokum en heeft alle ingrediënten voor een geslaagd weekend; goed weer, lekkere wijn en een mooi uitzicht. Wat wil je nog meer? De naam van de stad uit kunnen spreken wellicht? Ah, minor detail. Ljubljana is geen wereldstad en heeft geen waslijst aan bezienswaardigheden. Maar dat maakt het verblijf eigenlijk alleen maar relaxter. Wil jij voor de verandering eens uitgerust terugkomen van een citytrip? Dan is dit je volgende bestemming!

Dus wat kun je in dit schattige stadje allemaal doen?

Mooi roze is niet lelijk

2017-09-28 11.22.04 1

Mocht je ooit de weg kwijt raken in dit stadje (wat echt vrij moeilijk is, want ’t is ongeveer even groot als Zwolle), dan heb je gelukkig 1 centraal punt die zeer herkenbaar is (behalve als je kleurenblind bent), want dat is namelijk de roze kerk. Er is verder vrij weinig speciaal aan deze kerk, behalve dat hij roze is en dat vinden we eigenlijk best wel leuk. Want zeg nou zelf, een roze kerk! Dit is ook het startpunt voor menig tour, mocht je daarin geïnteresseerd zijn. Zelf ben ik nogal fan van de free walking tours. In 2 uur tijd neemt een local je mee door zijn of haar stad en vertelt je in vogelvlucht over de geschiedenis en de hoogtepunten van de stad. Meestal start ik hiermee op dag 1, zodat je meteen een goed beeld hebt over wat je verder nog zou willen zien. Ook in deze stad leer je zo allerlei rare historische feitjes.

Van alle markten thuis
2017-09-30 03.59.49 1

Food market op vrijdag

In Ljubljana is er elke dag markt. Groente, fruit, paardenvlees (dat is echt een ding daar), schoenen, kleding, alles is er te vinden op de markt. Vanaf de roze kerk is de markt makkelijk te spotten. Op vrijdag doen ze er een schepje bovenop. Dan vind je hier een foodmarket in de buitenlucht. Veel Ljubljanen (?) komen hier naar toe om de specialiteiten van de lokale restaurants voor een prikkie uit te proberen. Het is een waar eetfestijn, wat later uitmondt in een uhm…drinkfestijn. Je vindt er namelijk ook verschillende wijnbarretje en cocktailkraampjes. De Sloveense wijnen zijn overigens heerlijk. Ze exporteren hun wijn helaas niet heel veel. Maar eigenlijk snap ik dat wel. Ik zou deze yummie alcoholische versnaperingen ook voor mezelf willen houden. Op zondag is er een kleine rommelmarkt langs de rivier de Sava. Hier zie je ook een aantal wannabe Picasso’s, die hun eigen werk verkopen. Maar eerlijk is eerlijk, dat ziet er vaak best leuk uit!

2017-09-28 04.06.08 1Een brug te ver

De rivier de Sava stroomt recht door Ljubljana heen en dus moesten er wat bruggen worden gebouwd. En dit hebben ze serieus aangepakt. Naast de roze kerk ligt de driedubbele brug. Vroegah dacht men dat Ljubjana een metropool zou worden en dat er enorme ophopingen zouden ontstaan als er maar 1 toegangsweg was. De geschiedenis liep net ietsjes anders, maar de driedubbele brug bleef.

Een andere opmerkelijke brug is de brug met de draken. De draak is het symbool van Ljubljana. Nee, ze hadden geen vooruitziende blik zodat ze op het succes van Game of Thrones mee konden liften, hoewel je natuurlijk wel je eigen Daenerys look-a-like foto kunt maken (zoals menig toerist doet). De legende zegt dat de draken met hun staart zwaaien zodra er een maagd over de brug loopt….

2017-09-28 06.37.05 1De leukste brug is waarschijnlijk wel de slotjesbrug. Als je samen met je lief een slotje aan de brug hangt en het sleuteltje in het water gooit, blijf je voor eeuwig bij elkaar. De liefde kan alleen maar over zijn als je het slotje weer openmaakt. Met een verdwenen sleuteltje is dat wat lastig, tenzij je het al zag aankomen en je een cijferslot hebt gebruikt… Wel even opletten voor de dames! De brug is deels van glas, dus de rondvaartboten en de suppers kunnen zo maar onder je rokje kijken wanneer ze er onderdoor varen. Just saying…

A view to kill

2017-09-30 03.59.49 2Als je door de stad loopt dan valt je 1 ding op. Dat kasteel daar op de heuvel. Nu is het leuke, daar kun je in. Helemaal gratis, of wacht, toch niet? In ongeveer 15 minuten ben je bij het kasteel. Mocht je die berg op lopen toch niet zo’n leuke exercitie voor je kuiten vinden, dan kun je ook de kabellift nemen voor 4 euries. Maar geloof me, die wandeling is voor elke onsportieve ziel prima te doen. Boven kun je even rond koekeloeren en heb je uitzicht over de stad. Als je naar de uitkijktoren wilt, lijkt dat ook gratis, maar schijn bedriegt. Vlak voor het eindpunt staat er een knul of knullin die je nog even €7,50 wilt aftroggelen. Onder het mom; nu we er toch zijn, doe je dat dan maar. En ik moet zeggen, het uitzicht is ook best leuk. Je schijnt Oostenrijk zelf te kunnen zien liggen. Helaas hadden wij onze kompas even niet bij ons….

 I want to be free

Processed with VSCO with c1 preset

Nou dat kan. Ljubljana heeft namelijk een vrijstaat, genaamd Metelkova. Dit is een beetje vergelijkbaar met Christiania in Kopenhagen. Hier mag alles wat God verboden heeft. ’s Avonds worden hier de nodige ‘consumpties’ genuttigd, maar ook overdag is het zeker de moeite waard om een kijkje te nemen. De streetart is namelijk fenomenaal.

Food please!

Slovenië heeft de nodige heersers gehad in de laatste eeuwen en dat zie je terug in de keuken. Voor een heerlijke emmertje Hongaarse goulash ga je naar Güjžina. En voor heerlijk Italiaans ijs ga je naar Cacao. Volgens de inwoners het beste ijs van de stad. 1 bolletje is echt genoeg. Trust me.

Je kunt er ook prima een drankje doen. Zoals gezegd zijn de Sloveense wijnen heerlijk. En de Slovenen weten wat drinken is. Ze zingen er zelfs over in hun volkslied!

Dus, wil jij naar een stad waar je nieuwe dingen ziet, maar waar je ook even lekker tot rust kunt komen? Een citytrip waarbij niet je gehele dag is gevuld met 41 bezienswaardigheden? Boek dan dat ticket naar Ljubljana. De uitspraak van de stad komt vanzelf goed!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s