Hoe is een reis naar Tsjernobyl nu echt?

Ben jij zo’n type die het reuze interessant vind om naar historisch tragische locaties te gaan? Snap ik. Ik ben ook zo’n type. Om de geschiedenis te aanschouwen waar deze ook daadwerkelijk heeft plaatsgevonden, vind ik ronduit fascinerend. Ook al zijn voelt het soms nogal dubbel en scoor je er niet altijd populariteitspunten mee. Anyhow, door deze interesse belandde ik op de nucleaire rampplek Tsjernobyl. Mocht je zelf twijfelen over een bezoekje, dan geef ik je alvast antwoord op je meest prangende vragen!

Is het veilig?

Laten we voorop stellen dat ik geen professor in de nucleaire wetenschap ben. Maar wat men mij heeft verteld is dat de aanwezige straling momenteel erg beperkt is; je wordt blootgesteld aan dezelfde hoeveelheid straling als tijdens een lange afstandsvlucht. En tsja, dat geloof ik dan maar.

Er zit een grote sarcofaag over de exacte rampplek en er zijn veiligheidscheckpoints ingericht om te meten aan hoeveel straling je bent blootgesteld. Ook mag je niet op eigen houtje door de exclusion zone crossen. Je staat te allen tijden onder toezicht van een gids. Deze babysitter let erop dat jij niet als stralend zonnetje de regio verlaat.

Is het toeristisch?

Als je dan met een gids moet, is het dan niet enorm toeristisch? Vreemd genoeg ben jij dus niet de enige ziel die graag een radioactief gebied binnen wandelt. Hierdoor zijn er best wel wat blikjes met toeristen die bij de ingang worden opengetrokken. Echter gaan deze blikjes wel nagenoeg allemaal een andere kant op, waardoor je niet het idee hebt dat je in de Keukenhof loopt tijdens de Chinese voorjaarsvakantie.

Je zult op wat plekken komen waarbij er wat locaties ‘in scene’ zijn gezet. Je ziet bijvoorbeeld wat bedjes en poppen in een voormalige kinderopvang. De een vindt dat dit is ingericht voor toeristen, de ander krijgt zo een beter beeld van hoe het er toentertijd uitzag. Ik laat t aan jou wat jij er van vindt.

Wat zie je dan eigenlijk?

Je gids zal je meenemen naar de plek des onheils. Hier zie je echter vrij weinig, want deze plek zit onder een grote kap, een sarcofaag genoemd. Dat kan je jammer vinden, maar jouw gezondheid vind dit echter wel prettig. Onderweg kun je op je geigameter zien hoeveel straling er nog in de lucht, of juist bij de grond zit.

Daarnaast zal je gids je ongetwijfeld meenemen naar Pripyat. Een stadje dat ironisch genoeg ooit werd aangeprezen als de stad van de toekomst. Iedereen moest deze stad (pas na enkele dagen na de ramp) verlaten en het wordt ook wel een spookstad genoemd. Omdat iedereen in een haast vertrokken is, staat het er nog redelijk bij zoals het toen was.

Als laatste zal je gids je waarschijnlijk meenemen naar een enorme installatie. Dit heeft weinig met de nucleaire ramp te maken, maar is wel reuze interessant. De Russen gebruikten deze installatie om mogelijke raketaanvallen van de VS te lokaliseren.

Hoe kom ik er en wat kost het?

Omdat je er dus alleen met een tour komt, is je beste uitvalsbasis Kiev. Vanuit hier gaan er verschillende tours. Echt goedkoop is het grapje niet. Je bent ongeveer 100 euries kwijt voor een dagje nucleair ramptoerisme. Of dat t waard is? Ik vond van wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s