Tips voor een citytrip Beiroet

Een citytrip naar Beiroet? Het is wellicht niet het eerste waar je aan denkt als je een weekendje weg wil plannen. Maar t kan! Op ongeveer 4,5 uur vliegen (direct vanaf Schiphol) ligt deze stad in het Midden-Oosten. Beiroet is van alles wat. De ene wijk is net een Italiaanse stad, de andere weer uitgesproken Arabisch of een slecht onderhouden hipsterbuurt.

Libanon kent een rijke en soms ook treurige geschiedenis, daarnaast kamt het momenteel met veel Syrische vluchtelingen wat zijn tol eist op de economie. Dus hoewel het misschien niet de mooiste stad is die je ooit hebt bezit, is het wel een hele interessante plek.

Ik vertel je in dit artikel wat je moet zien.

Corniche

Als je net uit het natte Holland komt, is er niets heerlijker dan over de boulevard langs de zee te slenteren. Op deze 8 km lange boulevard zie je mensen hardlopen, koffie drinken en vissen. Eigenlijk zie je hier Beiroet in een notendop.

Pigeon rock

Als je die boulevard dan helemaal afloopt (of net begint) kom je bij een grote steen, waarmee iedereen een foto neemt. Het is dé highlight van de stad, maar laten we eerlijk zijn, het is ook gewoon een steen…

Hamra

Als je net aankomt in Beiroet kan het zijn dat je een beetje in de war bent en dat je wat moeite hebt om de stad te plaatsen. Zo ook ondergetekende. Je denkt naar een Arabisch land te gaan, maar ondertussen is de helft van de mensen christelijk. Het is westers, maar toch conservatief. Anyhow, Hamra is een wijk wat misschien nog het meest Arabisch aandoet. En mocht je het Damrak missen, dan zit je goed in Hamra street.

Downtown

Hier zit het geld, dat is duidelijk. Helaas is het geld momenteel op, dus staan veel luxe winkels dicht. De Beiroet souks (modern winkelcentrum in tegenstelling tot wat je verwacht) is uitgestorven bijvoorbeeld. Op zaterdagochtend kun je nog wel samen met alle expats naar de farmer’s market (souk el-tayeb) in dit gebied. Ideale plek voor een ontbijt met lokale producten.

Ook zie je overal prikkeldraad, graffiti, hekken en militairen als overblijfselen van de recente protesten. Midden in al deze omheiningen staat een immense moskee. Deze Muhammad al-Amin moskee moet je ook even zien.

Hippe wijken

Saifi: In dit idyllische hoekje zitten momenteel niet heel veel boetiekjes meer, maar je hebt wel even het gevoel alsof je ergens in een Frans kwartier zit.

Gemmayze: Als je op zoek bent naar lekker (Aziatisch) eten, zit je hier goed. Deze wijk is uitermate geschikt voor liefhebbers van koffie en goed eten. De Libanese keuken is sowieso om over naar huis te schrijven. Heerlijk en veel!

Mar Mikhael: Dit is misschien wel de hipste wijk van de stad. Hoewel het er in het donker uit kan zien alsof je door de ghetto loopt, schieten de hippe tentjes en barretjes hier als paddestoelen uit de grond. Je kunt goed eten bij Baron of cocktails sippen bij FBRK of The Bohemian. Beiroet wordt ook wel het partycentrum van het Midden-Oosten genoemd, dus trek je hakken aan en ga los!

Libanon heeft nog veel meer te bieden dan alleen Beiroet, maar daarover later meer…..

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s