Transylvania, Roemenië

Wat je moet zien in Transylvanië, Roemenië

Roemenië is nog niet heel erg bekend als een vakantiebestemming, terwijl het land toch erg veel te bieden heeft. De bekendste regio is Transsylvanië dat met name bekend staat om de legende van de vampier Graaf Dracula. Maar de regio heeft ook veel natuur en stadjes die nagenoeg helemaal bestaan uit huizen die op de monumentenlijst staan. Hoog tijd dus om je te laten verrassen door Transylvania.

Overigens is Transylvania een historische regio en geen officiele regio. Transylvania kun je bezoeken met zowel openbaar vervoer (trein) of met de auto. Een logisch startpunt is of Cluj Napoca (heeft een vliegveld) of Brasov (als je bijvoorbeeld met het openbaar vervoer uit Boekarest of Chisinau komt).

Vervelende verrassing: Verzekering die je zeker niet nodig hebt

Cluj Napoca

Cluj Napoca, ook wel Cluj genoemd, is een van de grootste steden van Roemenië en is de onofficiële hoofdstad van Transylvania. Cluj is de studentenstad van het land en je kunt hier dan ook uitstekend uitgaan, borrelen en lekker uit eten. De stad is ooit een revolutionair centrum geweest waardoor je nog volop historie ziet in de stad.

Salina Turde (oude zoutmijn)

Iets buiten Cluj vindt je een van de raarste plekken van het land. Diep in de grond, in een oude zoutmijn, vindt je een entertainment centrum. Je kunt een ritje in het reuzenrad maken, een ondergronds boottochtje maken of minigolf spelen onder de grond. Een goede uitvalsbasis dus voor een regenachtige dag.

Sibiu

Sibiu is een van de stadjes in Transylvania die gekenmerkt wordt door de Saksische architectuur. Rondom het gemoedelijke stadsplein vind je overal gekleurde huisjes. De stad is een oase voor cultuur en geschiedenisliefhebbers. Je vindt er overblijfselen van middeleeuwse muren en toren, maar ook verscheidene musea, zoals het museumcomplex ASTRA. Dit is een groot complex bestaande uit verschillende musea over burger en volkenkunde.

Brasov

Brasov is misschien wel de leukste stad van Roemenië. Het heeft een uitermate gemoedelijk en kleurrijk stadscentrum en is de ideale uitvalsbasis om zowel natuur als cultuur te snuiven.

Omgeving Brasov: Dracula’s kasteel – Kasteel Bran

De vampier uit de boeken van Bram Stoker is gebaseerd op de man die lang geleden hier leefde; Vlad Dracula. Deze man van adel had een vrij angstaanjagende reputatie aangezien hij zijn vijanden het liefst aan een paal spieste. Maar het kasteel is ook nog thuis geweest voor de Roemeense koninklijke familie en heeft in de oorlog gefungeerd als noodziekenhuis. Daarnaast is het gewoon een mooi kasteel. Dus waar je interesse ook ligt, dit is wel een verplicht nummertje als je naar Transylvania gaat. Kom wel op tijd, want het is een toeristische trekpleister.

Een andere bezienswaardigheid in de buurt van Brasov is het fort Rasnov. Dit is een middeleeuws fort wat in de oorlog onderdak bood aan mensen uit de buurt. Hier kun je prima een uurtje rondlopen.

Omgeving Brasov: nationale parken

De rand van Brasov is meteen een groot natuur gebied. De bekendste parken in de omgeving van Brasov zijn Bucegi national park en Piatra Craiului national park. Bij deze laatste kun je ervoor kiezen om een wandeling vanaf beneden, helemaal naar de hogere delen van het park te maken. Eén van de bekendste routes is die door de Zarnesti kloof naar boven, vanaf de Botorog bron, en dan via het dorpje Magura weer terug naar het beginpunt. In beide parken hoef je niet bang te zijn voor vampieren, wel voor beren. Die kun je zomaar in het wild tegen het bruine lijf lopen.

Sighisoara

Sighisoara is misschien wel het mooiste stadje in Roemenië. Hier staat nagenoeg elk huis op de monumentenlijst en loop je door het stadje via hobbelige weggetjes. Laat je hakken dus maar thuis. Struin om je dooie gemak door het stadje, maak ontelbaar veel foto’s en bekijk het uitzicht vanaf de toren. Ook onze vriend Vlad (Dracula) heeft hier een huisje. Die kun je uiteraard ook bezoeken.

Maak ook eens een uitstapje naar een van de omliggende dorpen zoals Premjer en Biertan. In dit laatste dorp wonen nog maar 160 mensen en het dorp stamt al uit 1283. Mensen spreken hier vaak wat minder goed Engels, maar je kunt hier wel weer je Duits ophalen.

De Transfăgărăşan ‘highway’

Als je met de auto bent, dan mag je 1 ding eigenlijk niet overslaan: de Transfăgărăşan weg of de DN7C is de bekendste weg van Roemenië en is één van de zeven wonderen van het land. Volgens Top Gear is het zelfs een van de mooiste wegen ter wereld. De weg werd tussen 1970 en 1974 gebouwd door het Roemeense leger in opdracht van president Nicolae Ceauşescu, om zo een snellere weg tussen de bergen te hebben in het geval van een aanval van de Sovjet-Unie. De weg is alleen in de zomer open (juli- eind september) en loopt 90 kilometer door de bergen tussen Piteşti en Arpaşu de Jos.

Vervelende verrassing: Hoogseizoenpech alle huurauto's weg

Zo zie je dat Transylvania enorm veelzijdig is en zich met recht een prachtig gebied in Roemenië mag noemen. En het leuke is, het is nog niet zo ontdekt ook. Hoog tijd voor een roadtrip dus!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s