Uluru Australie

Wat je moet zien op je rondreis door de Northern Territory, Australië

De outback is misschien wel het mooiste deel van Australië. En het is groot, heel groot. Je kunt rustig een uur rijden, zonder dat je iets of iemand anders tegenkomt. Je bevindt je in het gebied van de aboriginals en het gebied met spectaculaire natuur wat je nergens anders ter wereld tegenkomt. Ga dus niet zoals vele anderen alleen maar naar de oostkust, naar Sydney en Melbourne, maar doe een rondreis door de Northern Territory.

Wat je moet zien in de Northern Territory? Ik vertel het je.

Vervelende verrassing: Opgepompte bedragen betalen voor je brandstof

Uluru (Ayers Rock)

Uluru is kortgezegd een enorme rots in het midden van het land. Op het eerste gezicht wellicht niet de moeite waard, maar schijn bedriegd! Als je op deze rots afrijdt, zie je hoe imposant zijn grootte is en hoe vreemd het is dat deze rots ineens uitsteekt ten midden van een verder vrij vlak landschap. Uluru is 348 meter hoog en heeft een omtrek van 3,6 kilometer. Daarnaast is het net een ijsberg, want het grootste gedeelte ligt onder de grond. Deze plek midden in de red centre heeft een speciale en heilige betekenis voor de aboriginals. Dit geldt ook voor de reusachtige rotsen iets verderop: Kata Tjuta. Je kunt om de rotsen heen lopen en er zijn talloze uitzichtpunten. Je mag er sinds 2019 niet meer op, want het is beschermd gebied geworden. Aanrader is om zowel bij zonsopkomst als zonsondergang plaatjes te schieten. Wegens de combinatie van de zon en de rode kleur, heb je elke paar minuten een ander palet.

King’s Canyon

Niet ver van Uluru (afstanden zijn relatief in de NT) ligt King’s Canyon. Een van de beste plekken om te gaan hiken. Je komt lags natuurlijke waterbronnen, maar ook fossielen, kliffen, palmbomen en sporen van een oude zee. Soms lijk je wel op Mars te zijn! Veel mensen doen de rim walk; een hike van ongeveer 6 kilometer. Dit is voor alle leeftijden goed te doen. Er zijn echter veel meer hike mogelijkheden als jij iets meer weg wilt van de gebaande paden.

MacDonnell Ranges

De West Macs kun je het beste bereiken via Alice Springs. Vanaf hier tot ongeveer 120 km verderop vind je bergen, klofen en natuurlijke waterbronnen. Jazeker mensen, er is water in de woestijn en je kunt er nog zwemmen ook! Neem een duik in Ormiston of Glen Hellen Gorge en als je echt dapper bent, spring je in Ellery Creek. Doe dit laatste niet meer na april, want dan vriezen je tenen eraf. Ook als het 36 graden is, trust me. Geen waterrat, maar wel in voor wat natuurspektakel? Ga dan naar Standley Chasm, daar zie je een grote spleet tussen de bergen. Veel van deze natuur komt voor in dreaming verhalen (aboriginalverhaal). Zoek dus een lokale gids die je van alles kan vertellen over de betekenis achter de vorm van een berg of stenen.

Aan de andere kant hebt je de East MacDonnell ranges. Deze zijn minder populair, maar niet minder mooi. Je kunt er niet zwemmen, maar Emily en Jessie Gap, Corroboree Rock en Trephina Gorge zijn zeker een bezoekje waard. 

Kakadu

In het noorden van de NT, ook wel Top End genoemd, vind je Litchfield en Kakadu. De laatste wordt ook wel crackadu genoemd door de locals, vanwege zijn indrukwekkende kleuren en wildlife. Je kunt er zwemmen in een natuurlijke infinity pool en duizenden jaren oude Aboriginal schilderingen zien. Je kunt niet altijd overal komen, soms zijn wegen door het hoge water afgesloten of simpelweg ondergelopen. Ook is het hier in tegenstelling tot de red centre vaak erg vochtig (naast dat het gewoon warm is). Het is een paradijs voor zowel vogelliefhebbers als fans van krokodillen. Niet zomaar gaan zwemmen dus!

Litchfield

Litchfield word ook wel het buitenzwembad van Darwin genoemd. Op een paar uurtjes rijden van de hoofdstad van de NT, vind je natuurlijke waterholes en watervallen. En je kunt er nog krokodilvrij zwemmen ook! Dus trek die bikini of Speedo maar aan! Daarnaast vind je er ook mierenhopen die hoger zijn dan jij en kun je er mooie wandelingen maken.

Arnhemland

Arnhemland (vernoemd naar het Nederlandse schip De Arnhem) is het gebied dat nog uitsluitend bewoond wordt door de aboriginalgemeenschap en is een officieel reservaat. Het wordt bewoond door de Yolngu die hier leven zonder tv, internet of moderne apparaten. Het gebied heeft een ongekende natuur, uitstrekkend van moeraslanden tot savannebossen.

Er mogen maar een beperkt aantal mensen het gebied in. Je hebt een speciaal toegangsbewijs nodig om binnen te komen. Ook kan je dit gebied alleen bezoeken in het droge seizoen, anders staat menig weg er naar toe onder water. Er is hier al menig auto gesneuveld (en probeer er dan maar eens uit te komen, met de krokodilllen om je heen). In het regenseizoen wordt het gebied bevoorraad per helikopter. Het is aan te raden hier met een tour heen te gaan, zodat je meer leert over de aboriginalcultuur en gebruiken en je je permit krijgt.

Rondrijden met een camper door de Northern Territory was misschien wel de meest indrukwekkende roadtrip die ik ooit heb gemaakt. De combinatie van ongekende natuur en Aboriginal cultuur maakt het een tocht om niet snel te vergeten.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s