Na de pandemie heeft menig vliegveld z’n zaakjes niet goed voor elkaar. De ene na de andere vlucht is vertraagd en rijen zijn lang. Wat doe je als je vlucht vertraagd of geannuleerd is? Ik zat zelf recentelijk vast in Istanbul en help je er door heen.
Zorg dat het niet aan jou ligt als je je vlucht mist.
Nu de rijen op Schiphol nog langer zijn dan voor de droomvlucht in de Efteling is het niet het moment om casual late te zijn op het vliegveld. Zorg dus dat je op tijd bent. Veel vliegvelden hebben een app of anders een website waar je kunt vinden hoe lang van te voren je er moet zijn. Haal je innerlijke Nederlander naar boven en wees ook op tijd. Liever een extra kop koffie op de luchthaven dan gestrest en bezweet je vlucht missen.
Wat als je vlucht vertraagd is?
Het ligt er een beetje aan hoe vertraagd je vlucht is en wat de gevolgen zijn. Als jij geen aansluitende vluchten hebt en je vlucht is minder dan 3 uur vertraagd, dan moet je gewoon wachten. Is je vlucht meer dan 3 uur vertraagd, lees dan verder.


Wat als je vlucht geannuleerd is of je haalt je overstap niet meer?
Neem direct contact op met je vliegmaatschappij, zij moeten je verder helpen. Als je nog thuis zit, kun je bellen en als je al op het vliegveld bent, ga dan naar de balie van je vliegmaatschappij. Deze bevinden zich zowel in de vertrekhal als in de transitruimte. Dus ook als je aansluiting geannuleerd is of je hebt het niet gehaald in verband met een vorige vertraagde vlucht, ga je op zoek naar zo’n balie. De vliegtuigmaatschappij moet er dan voor zorgen dat je weer thuis komt.
Let op: heb je een vlucht geboekt met een self-service transfer (meestal 2 verschillende vliegmaatschappijen) dan hoeft de maatschappij van je aansluitende vlucht je niet te helpen als je eerste vlucht vertraagd is. Het is immers niet hun fout. Afhankelijk van de duur van de vertraging van je eerste vlucht, kun je wellicht nog wat kosten verhalen op die maatschappij.
Vergoeding bij vertraagde vlucht
Als je vertrekt vanuit een EU-land, IJsland, Noorwegen, Verenigd Koninkrijk of Zwitserland of naar een van deze landen vliegt met een luchtvaartmaatschappij die in een van die lidstaten is geregistreerd staat dan kom je mogelijk in aanmerking voor een vergoeding als je je eindbestemming bereikt met een vertraging van 3 uur of meer. Ook kun je besluiten niet verder te reizen als de vertraging meer dan 5 uur is. Je hebt dan recht op terugbetaling van je ticket en een terugvlucht naar je oorspronkelijke vertrekpunt. Je krijgt echter geen compensatie als er sprake is van overmacht.
Hoogte van de vergoeding bij een vertraging
Je kunt een vergoeding van tussen de €250 en €600 per passagier krijgen. Dit hangt af van de lengte van de vlucht en de duur van de vertraging. De luchtvaartmaatschappij moet je deze vergoeding op verzoek uitkeren. Ze zullen dit niet uit hunzelf doen. Ze hoeven niet uit te keren als er sprake is van overmacht.


Tegoedbonnen en vouchers
In bovenstaande gevallen heb je dus recht op compensatie en hoef je niet akkoord te gaan met vouchers of tegoedbonnen. Bij vertraging, annulering of instapweigering moeten luchtvaartmaatschappijen je ook toegemoet komen met maaltijden en drinken. En indien nodig moeten ze een hotelovernachting en transport daarnaartoe regelen. Als de maatschappij dit niet verzorgd, dan kun je de kosten ervan achteraf declareren bij de luchtvaartmaatschappij.
Mocht je dit allemaal wat ingewikkeld vinden, dan heb je ook verschillende bedrijfjes die gespecialiseerd zijn in verhalen van vergoedingen van vliegmaatschappijen, dan kun je het uitbesteden (tegen betaling uiteraard)
Als je vlucht geannuleerd of flink vertraagd is heb je dus bepaalde rechten. Je moet alleen wel zelf in actie komen om ze te verzilveren.