luchtballon cappadocie

Luchtballonvaart in Cappadocië; alles wat je moet weten.

Jij hebt vast wel die schitterende foto’s gezien van al die luchtballonnen boven Cappadocië in Turkije. En nu wil je ook. Snap ik. Maar hoe regel je het en waar moet je aan denken. Ik vertel het je in dit artikel.

Uitvalsbasis; Goreme, Turkije

Lees ook: Wat je wel en niet moet doen in Cappadocië

Wanneer kun je met de luchtballon?

Alles hangt af van het weer. De luchtballonnen kunnen alleen de lucht in met zachte weersomstandigheden, dus geen harde wind of regen bijvoorbeeld. Hierdoor is het verstandig om in het voorjaar/zomer te komen. Het rustigste moment van de dag is rond zonsopkomst, vandaar dat dan al die balonnen de lucht in gaan. Bonus dat het er dan ook nog eens schitterend uitziet!

Het kan voorkomen dat je niet kunt zweven op de dag die je voor ogen had vanwege het weer. Je organisatie laat je meestal de avond van te voren weten of het doorgaat en hoe laat ze je komen halen. Plan dus niet te strak en hou er rekening mee dat je je planning wellicht moet omgooien en je op een andere dag moet vliegen.

Hoe werkt het als je met een luchtballon gaat?

Vaak boek je met een organisatie. Die komen je dan op tijd ophalen. In ons geval al rond 3.30 in de ochtend. De meeste balonnen gaan 20 minuten voor zonsopgang de lucht in. De ballonnen zijn al gevuld, dus je hoeft niet meer te helpen. Je kunt zo het bakje in. Wij hebben gekozen voor een ballon van 20 personen. Hoe kleiner het bakje, hoe duurder het wordt. Er vinden heel wat huwelijksaanzoeken plaats in Cappadocië, vaak met veel publiek. Een privetour kost je namelijk een rib uit je lijf.

Het mandje in verdeeld in 5 compartimenten. 4 voor de toeristen, iedereen wordt evenredig verdeeld, en 1 voor de chauffeur/vlieger. Als iedereen is ingeladen, stijg je op. Dit gaat allemaal heel rustig.

Bovenin de lucht zorgt de piloot dat het bakje draait, zodat iedereen goed van het uitzicht kan genieten.

Ook het landen gaat vrij soepel. Vaak staat de aanhangwagen al klaar en wordt het bakje direct op de trailer gezet, met jou er nog in. Wel zo efficiënt. Dan krijg je nog een champie naar afloop en een vliegbrevet en dan is het weer tijd voor je bed.

Hoe lang zit je in zo’n ballon?

Je vlucht duurt ongeveer een uurtje. Dit ligt een beetje aan de wind en waar de ballon kan landen. Hierdoor kan je net 10 minuten meer of minder in het bakje zitten. Na een uurtje ben je er meestal ook wel klaar mee. Je hebt dan al lang genoeg in de aura van die andere toerist gezeten.

Wordt ik wagenziek in een luchtballon?

Dit ik vroeg ik mezelf van te voren ook af aangezien ik nog wel eens wat pillen moet poppen voor ik op een boot ga o.i.d., maar ik kan je uit betrouwbare bron vertellen dat een tochtje met een luchtballon heel erg rustig verloopt. Je voelt er nauwelijks iets van.

Wat kost die tosti?

Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Hoe kleiner het bakje, hoe duurder de vlucht. Ook biedt de ene organisatie ontbijt aan en de ander niet. Maar geloof mij; om 3.30 heb jij nog niet zo’n trek.

Richtprijs is tussen de 100-300 euro. Wij vlogen met Voyager Balloons, maar hebben ook goede verhalen gehoord over Butterfly Balloons. Maar op zich zit op elke hoek van de straat een aanbieder.

Een tochtje in een luchtballon boven de vallei van Cappadocie is een ervaring die je een keer mee wilt maken. Nu weet je precies wat je kunt verwachten en waar je rekening mee moet houden.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s