Wat je wel en niet moet doen in Cappadocië

Je hebt vast die foto’s wel gezien met al die luchtballonnen over een rotsachtige vallei. En nu wil je ook op reis naar Cappadocië. Snap ik. Als je naar Cappadocië wil, wil je waarschijnlijk naar Göreme, het meest centraal gelegen stadje. Maar wat kun je verwachten als je afreist naar deze Turkse regio? Wat moet je wel en vooral niet doen in Cappadocië? Ik vertel het je.

Wat je vooral wel moet doen in Cappadocië
Je moet vooral vroeg opstaan

Eigenlijk alles draait om de luchtballonnen in Cappadocië en om die te zien moet je vroeg je bed uit. De luchtballonnen gaan zo’n 20 minuten voor zonsopkomst de lucht in en landen dan een uur later weer. Zoek dus even op wanneer de zon opkomt wanneer je er bent en baseer daar je planning op. Het is immers een magisch gezicht om 150 luchtballonnen boven de rotsachtige vallei te zien hangen.

Sommigen gaan all out en trekken een fameuze red floating dress aan. Overal zie je dames die het perfecte instagramplaatje willen schieten in hun rode jurk waarbij vriendlief zich in allerlei bochten wringt om hun vriendin zo goed mogelijk op de gevoelige plaat te zetten. Dit kun jij natuurlijk ook nastreven. Weet in dat geval dat je overal een fotoshoot kunt regelen met jurk of oldtimer, wat je maar wilt.

Als je wat meer met je beide benen op de grond staat zoals ik, dan kun je ’s ochtends ook in je normale kloffie schitterende foto’s maken bij het Sunset View Point. De naam is verwarrend, snap ik. Maar op deze plek kun je het grootste gedeelte van de vallei overzien. Kost wel 5 lire, maar dat is tegenwoordig niks. Ook veel hotels hebben hun dakterrassen ingericht met Turkse tapijten zodat jij daar foto’s kunt schieten. Hier is het vaak een stuk rustiger dan op het viewpoint. Genoeg mogelijkheden dus om mooie plaatjes te schieten.

99 Luftballons

Of nouja, eigenlijk 150. Elke ochtend (bij goed weer) gaan er 150 luchtballonnen de lucht in. Dit is zo vroeg omdat dan de weersomstandigheden vaak het zachtst zijn. Je wordt al vroeg (wat zeg ik, rond 3.30 uur) opgehaald bij je hotel. De ballon wordt al voor je gevuld, je hoeft alleen maar in te stappen en stijgen maar. Een vlucht in een luchtballon is heel rustig. Alleen als je hoogtevrees hebt, kan het spannend zijn anders is het vooral een ontspannen ritje met een van de beste uitzichten ter wereld. Als je niet in een luchtballon hebt gezeten, ben je eigenlijk niet in Cappadocië geweest.

Sla vooral een hike niet over in Cappadocië

Veel mensen zien de vallei vooral van bovenaf in een luchtballon of tijdens een quad tour (daarover later meer), maar je verkent het gebied het beste ter voet. Naast de luchtballonnen kan dit het hoogtepunt van je bezoekje aan Göreme zijn, dus trek vooral je wandelschoenen aan. Je loopt vanaf Göreme zo de Rose en Red Valley in. Je kunt een loop maken die wel enigszins uitdagend is qua klim- en klauterwerk, maar je kunt beide valleien ook vanaf de ‘grotere weg’ in wandelen zonder al te veel obstakels. Het leuke is, er zijn maar weinig toeristen die dit ook doen, dus je geniet ook nog eens van deze natuur in relatieve rust. Voor ons was het een van de hoogtepunten van onze trip.

Eten in Cappadocië

Nu de Turkse lire een vrije val heeft gemaakt, kun je enorm goed uiteten in relatief chique restaurants. Voor een prikkie. Wij hebben zelf uitmuntend gegeven bij Haruna, Cratus en Sedef. De eerste 2 hebben een prachtig uitzicht over de stad en hier kun je de zon onder zien gaan terwijl je aan het eten bent. Ook hebben beiden een rooftop bar (Cratus zelfs met jacuzzi). Reserveren is aan te raden, want het is vaak volgeboekt. Als het je niet lukt te reserveren of je weet nog niet zo goed wat je plannen zijn, maak je enkel kans op een tafeltje als je op een Hollands tijdstip aan komt zetten. Het voelt vrij chic, maar de rekening zal niet snel meer zijn dan 30 euro p.p.

Wat je vooral niet moet doen in Cappadocië

Cappadocie heeft een enorme aantrekkingskracht op toeristen. En dat is ook niet zo gek; de luchtballonnen zijn een hele belevenis en de omgeving is prachtig. Hierdoor kom je naast luchtballonnen ook veel toeristen tegen. Daardoor zijn een aantal activiteiten iets minder leuk om te doen

Quadbiking met zonsondergang.

Nu is quadbiking zelf eigenlijk heel leuk. Als je tenminste tegen al het stof kan. Maar een tour tijdens zonsondergang in de valleien rondom Göreme is wellicht wel de meest toeristische activiteit die ik ooit heb gedaan. Hele hordes toeristen rijden exact dezelfde route achter elkaar aan. Je krijgt even 5 minuten om een foto te maken. Tijd om je helmpie af te doen, krijg je nauwelijks. Wij waren blij dat we eerder die dag gehiked hadden, waardoor we al het moois al gezien hadden zonder die massa aan toeristen.

Green/red tour in Cappadocië

Als je zelf geen vervoer hebt, maar je wilt wel wat meer zien van de omgeving van Göreme, lijkt het ideaal om met een tour mee te gaan. Die keuze is reuze. Waar je ook kijkt, overal zie je de green en red tour aangeboden worden. Ook hier ga je weer als sardientjes in een blikje naar alle bezienswaardigheden. Het Göreme Open Air Museum kun je net zo goed zelf bezoeken. Je kunt gewoon lopen vanaf de stad en over de andere bezienswaardigheden moet je even goed nadenken of dat het waard is. Een ondergrondse stad bezoeken is wellicht nog wel aan te raden, het zijn immers enorme gangenstelsels waar honderden mensen hebben gewoond vroeger, maar verder zie je door de toeristen de plekken nauwelijks meer.

Al met al is Cappadocië, met Göreme als uitvalsbasis een prachtige plek en als je een beetje je best doet, kun je zelfs een unieke ervaring hebben daar.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s