Wat je moet weten voor je een roadtrip door de Australische outback maakt

Een roadtrip door de Australische outback. Wie droomt er niet van? Lekker met je camper door de middle of nowhere rijden. Af en toe een kangaroe spotten; wat wil je nog meer? Nou, dat de roadtrip zonder al te veel problemen verloopt natuurlijk! Een roadtrip door de outback van Australië is anders dan een tripje door Europa. Je moet met hele andere dingen rekening houden. Met welke? Ik help je op weg.

Lees ook: Waarom je moet reizen door de outback van Australië.

De afstanden in de outback zijn groot.

Zeker als je door de Northern Territory rijdt, zal je door heel veel niets rijden. Urenlang gassen zonder dat je iets of iemand ziet. Het volgende roadhouse of dorp is pas 250 kilometer verderop. Als je geluk hebt. De weg is lang en recht. Hierdoor is het soms lastig om je te blijven focussen. Heel af en toe zie je een andere auto. En die zwaait altijd. Want ook die is blij om voor het eerst in een half uur of uur weer een andere auto te zien. Zwaai dus vooral terug en stop af en toe om die eindeloosheid te doorbreken.

Zorg dat je auto in goede staat is voordat je aan de roadtrip begint

Omdat de afstanden zo lang zijn en je zo weinig tegenkomt, is het van cruciaal belang dat je auto in goede staat is voordat je vertrekt. Vaak gaan auto’s in Australië van backpacker op backpacker, maar een keuring bij een fatsoenlijke garage kan geen kwaad. Neem het maar aan van iemand die regelmatig gestrand is, dat dat echt geen feest is in de outback. Het kan lang duren voordat er iemand langs komt, want bellen is met het lokale bereik geen optie. En dan moet je waarschijnlijk je auto achterlaten om ergens heen te gaan waar je wel bereik hebt. Je hoort veel verhalen dat je auto in de tussentijd leeggehaald wordt of erger. Lang verhaal kort; Zorg dat je auto in goede staat is voordat je aan de roadtrip begint.

Neem voldoende voorraad mee op je roadtrip

Neem voldoende mee van eigenlijk alles. Mocht je wel met panne komen te staan, dan heb je in ieder geval genoeg water en wat snacks mee. Het kan heet zijn, dus onderschat de watervoorraad niet. Neem ook wat extra benzine mee. Je hebt veel handige apps om te zien waar er benzinestations zijn, maar meestal is dat wel een aantal honderden kilometers verder. En dan hebben ze ook niet altijd wat je nodig hebt. Maar denk ook aan koelvloeistof of motorolie. Je maakt in korte tijd bizar veel kilometers, dus zorg dat je ook hier een voorraad van bij je hebt. Ook zijn fatsoenlijke supermarkten onderweg schaars, dus als je er een vindt, meenemen die handel.

Rij niet in het donker in de outback

Nu rij ik überhaupt niet graag in het donker, maar dat komt omdat deze blinde kip aan nachtblindheid lijdt, maar in de outback is dit sowieso geen goed idee. Nee, je hoeft niet bang te zijn dat je beroofd wordt, want er is geen mens te bekennen. Je grootste gevaar? Overstekend wild. Na zonsondergang worden alle dieren actief en ligt er zomaar een kangaroe op je bumper. Zorg dus dat je voor zonsondergang lekker ergens geparkeerd op een camping staat. Mocht dat nou niet mogelijk zijn om een of andere reden, ga dan lekker achter een roadtrain rijden. Die zijn enorme vrachtwagens die een ditto grill voorop hebben. Zij vangen alles voor je op. Het zal je dan ook niet verbazen dat er behoorlijk wat dode kangaroes langs de kant van de weg liggen.

Kijk waar je kunt kamperen in de outback

Ga niet zomaar overal staan. Je ziet ze misschien niet direct, maar er zijn echt communities in de middle of nowhere die jouw spontane bezoekje niet altijd waarderen. Ook voor kampeerplaatsen in Australië heb je een app. Je hebt ook genoeg gratis kampeerplaatsen met en zonder faciliteiten. Hier kun je zonder problemen de nacht doorbrengen. Ook bij een roadhouse kun je nagenoeg altijd je auto kwijt. Soms tegen betaling van een biertje of een maaltijd.

Bedenk goed waar je je auto achterlaat.

Vooral de grotere steden in de outback, zoals Alice Springs en Tennant Creek staan erom bekend dat er veel criminaliteit is. Veel mensen in de omgeving hebben verslavingsproblemen en doen er alles aan om aan alcohol te komen. Zorg ervoor dat je auto goed afgesloten is en dat al het eten en drinken uit het zicht is. Anders zou je zomaar eens natuurlijk airco kunnen krijgen omdat er een raampje ingetikt is. In Alice Springs kun je je camper het beste in de buurt van het politiebureau zetten (mocht je niet op de camping staan daar). Daarnaast kent Australie bijzondere parkeervoorzieningen waarbij je maar 3 uur ergens gratis mag parkeren. Geen nood, zodra jij je auto ook maar een beetje verplaatst is het eigenlijk al prima.

Je camper is geen 4WD.

Nou ja, wellicht heb jij nou toevallig wel een 4WD, dan heb je het goed voor elkaar. De grote wegen in de outback zijn echt helemaal geasfalteerd en daar kun je zeker overheen met jouw bolide. Echter zijn er nogal wat wegen naar roadhouses, bezienswaardigheden en natuurparken die niet geasfalteerd zijn. Bedenk goed waar je aan begint voordat je aan de weg begint, want hij kan zomaar vrij lang zijn. In twijfel, vraag het een local mocht je die spotten. Je zult niet de eerste zijn die gruwelijk vast komt te zitten zonder bereik of hulp in de buurt.

Bonustip: hang een klamboe voor je camperdeur en neem een vliegennet mee. Als je denkt dat muggen irritant zijn, dan ken je vliegen in de outback nog niet. Die zitten namelijk graag op je hoofd. Zodra de zon onder is, zijn ze weer gevlogen. Letterlijk.

Lees ook: 6 voorbeelden waarom Australïe stiekem nog in de vorige eeuw leeft

Een roadtrip door de outback van Australië is een fantastische ervaring en eigenlijk gewoon veel toffer dan een ritje langs de oostkust. Als je deze tips in acht neemt, hoef je er alleen nog maar van te genieten.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s