6 voorbeelden waarom Australïe stiekem nog in de vorige eeuw leeft

Toen ik mijn vrienden vertelde dat ik naar Australië ging, zag ik een kleine opluchting in hun ogen. Eindelijk ging ik eens naar een modern land waar alles veilig en makkelijk is.

En dat is ook zeker waar. Maar modern? Dat is nog enigszins twijfelachtig. Kijk, als ik het vergelijk met Cuba of Malawi, ja dan is het leven in Australië een stuk makkelijker en moderner. Toch is het niet zo ontwikkeld als ik in eerste instantie dacht.

En nee, je hoeft niet bang te zijn dat dit een politiek georiënteerd artikel wordt over de recente invoering van het homohuwelijk etc (hoewel ze daar ook nog een paar decennia achterlopen), dit artikel heeft betrekking op alles waar jij, als reiziger, mee te maken krijgt.

1.Offline is het nieuwe online

Wifi is zeker niet standaard in hostels of café’s en als het er al is, is het vaak langzaam of moet je er voor betalen. Geek note: Wifi is een Nederlandse uitvinding, dus niet gek dat het bij ons wat beter geregeld is, maar in alle eerlijkheid had ik op de camping in Oeganda betere Wifi dan in Australië. Gelukkig krijg je wel bizar veel data bij een prepaid simkaart, dus dat lost al een hoop ellende op.

2.Money money money

In Australië houden ze van betalen met contant geld. Waarom? Ik heb echt geen idee. Helaas loop ik niet dagelijks met enorme hoeveelheden geld rond en wil ik dus graag met m’n pas betalen in winkels. (Het Australische kleingeld is ook nog eens enorm. Hoe groter de munt, hoe minder het waard is) Maar met je pas moet je vaak extra betalen. Niet alleen met je creditcard, maar ook met je eigen Australische bankpas…Al met al kost dat toch het nodige aan het einde van de reis, en dat vind ik als backpacker toch weer een beetje jammer.

3.You’ve got mail!

Ja, als millenial doe ik het liefst alles digitaal. Post, wat is dat? Maar dan kom je in Australië van een koude kermis thuis. Als je voor langere tijd in Australië bent, kom je erachter dat een postadres hoogst noodzakelijk is. Alles wordt namelijk met de post gestuurd. Je inschrijving voor je ziektekostenverzekering (Medicare), je afgesloten autoverzekering etc. Als je vraagt of het ook per mail kan worden opgestuurd, wordt je niet begrijpend aangekeken. Dat schiet natuurlijk wel lekker op als je wilt rondreizen en je elke 2 dagen ergens anders bent….

5.Up close and personal

Voor bijna alles moet je persoonlijk langskomen in Australië. Van een DigiD hebben ze nog lang niet gehoord. Bij alles wat je wilt regelen (ziektekostenverzekering, autokoop, bankrekening, wijziging adres) moet je persoonlijk langskomen tijdens kantooruren. Samen met nog 200 anderen, en dat duurt, inderdaad, lang.

6.Lang leve de OV-chipkaart!

Wat zeg je nu? Jazeker, wij hebben geen idee hoe goed dat systeem eigenlijk werkt. Hier heb je in elke staat een andere kaart nodig. En in elke staat werkt het anders. In Melbourne hoef je alleen maar in te checken met je Myki kaart en betaal je altijd hetzelfde tarief (4,40 dollar), maakt niet uit hoe lang je mee lift. In Sydney moet je wel weer in en uitchecken met je Opuskaart. En in Brisbane betaal je met je Go-card per zone. Dus je moet in elke staat een andere OV-chipkaart aanschaffen die je nooit helemaal opmaakt…

7.Parkeerwachters controleren met stoepkrijt

Huh? Ja, precies. Je mag hier op veel plekken je auto een paar uur gratis parkeren (vaak max 2-4 uur). In die tijd komt er een parkeerwachter langs die met een krijtje een streep op je banden zet. Als ie die streep nog ziet tijdens zijn volgende ronde (2-4 uur later), krijg je een boete. Dus moet je je auto in de tussentijd verplaatsen (of het krijt eraf boenen). Maakt niet uit of je auto maar 50m verderop staat, hij moet verplaatst zijn. Dus ruil jij elke 2-4 uur de auto met de buurman verderop in de straat. Ja, ja, logisch….

Nouja, begrijp me niet verkeerd, in vergelijking met andere landen is Australië nog steeds een goed ontwikkeld land en de mensen worden er gemiddeld zelfs ouder dan in Nederland, dus we kunnen blijkbaar ook nog veel van hun leren (al is het maar de chille leefstijl die ze hier hebben).

Zo heeft elk land weer z’n eigen ding. Zijn er nog andere dingen die jullie zijn opgevallen in Australië?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s